Μπορεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να εκφράζεται αμέριστη στήριξη στην Ουκρανία στον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία, ωστόσο ΗΠΑ και Γερμανία προβάλλουν αντίσταση σε μια γρήγορη ένταξη του Κιέβου στη Συμμαχία.
Πηγές που μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκαναν λόγο για «σθεναρή αντίθεση» από πλευράς συμμάχων στο να προσκληθεί το Κίεβο να ενταχθεί στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού χωρίς να έχει εκπληρώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, προσθέτοντας πως «στο τέλος θα το αποφασίσουν οι σύμμαχοι (πότε) να προσκαλέσουν την Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO».
Τα σχόλια αυτά μοιάζουν να διαγράφουν τις ελπίδες του Κιέβου πως θα σημειωνόταν πρόοδος, μετά την ουκρανική δυσαρέσκεια πως δεν απευθύνθηκε τέτοια πρόσκληση στην προηγούμενη σύνοδο του NATO, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
«Οι Ουκρανοί ενοχλήθηκαν έντονα όταν κατάλαβαν πως η πόρτα ήταν ανοιχτή, αλλά όχι και τόσο. Και νομίζω πως το σενάριο στην Ουάσιγκτον είναι το ίδιο», σημείωσε μια από τις πηγές του dpa.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι το σύνολο των μέτρων υπέρ της Ουκρανίας, που θα ανακοινωθούν στη σύνοδο κορυφής, θα αποτελούν στοιχεία που θα ευνοούν την ένταξή της στη Συμμαχία.
Πρόκειται για μια «πολύ σοβαρή προσπάθεια να τεθεί η Ουκρανία σε μια θέση από την οποία θα είναι έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο και τις ευθύνες της στο πλαίσιο της Συμμαχίας από την πρώτη ημέρα» της ένταξής της, τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa