17.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 13:33

Αγώνας δρόμου στην Ισπανία για ανοικοδόμηση μετά τις φονικές πλημμύρες

Η Ισπανία κάνει αγώνα δρόμου για την ανοικοδόμηση περιοχών που καταστράφηκαν από τις φονικές πλημμύρες τον περασμένο μήνα, αλλά οι ειδικοί έχουν ζητήσει να επανεξεταστεί η ανάπτυξη με τα κτίρια να μετακινούνται μακριά από ευάλωτες περιοχές.

Οι χειρότερες πλημμύρες που έπληξαν την Ισπανία εδώ και δεκαετίες στις 29 Οκτωβρίου στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 230 ανθρώπους, κάλυψαν πόλεις με λάσπη και συντρίμμια, κατέστρεψαν γέφυρες, δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές και βύθισαν αυτοκίνητα, κυρίως στην ανατολική περιοχή της Βαλένθια.

Ο βαθμός καταστροφής ήταν ιστορικός στην περιοχή της Βαλένθια, όπου περίπου 80 πόλεις επλήγησαν από καταρρακτώδεις βροχές, σύμφωνα με έκθεση του Ανώτατου Συμβουλίου των Κολλεγίων Αρχιτεκτόνων της Ισπανίας.

Η ανοικοδόμηση πρέπει να πραγματοποιηθεί με ενσυναίσθηση, τεχνική αυστηρότητα και μεγάλη ευθύνη,  δήλωσε η επικεφαλής του Συμβουλίου Μάρτα Βαλ-Λοσέρα.

«Με την υπερθέρμανση του πλανήτη να κάνει τα μετεωρολογικά φαινόμενα πιο έντονα και πιο συχνά, η αρχιτεκτονική θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θα πρέπει να χτίσουμε διαφορετικά, με επιστροφή στην παραδοσιακή, συμπαγή μεσογειακή πόλη», ανέφερε.

Στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, τη Βαλένθια, την περιφερειακή πρωτεύουσα, η γη αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο, καθιστώντας την πιο ευάλωτη στις πλημμύρες, καθώς το σκυρόδεμα εμποδίζει το έδαφος να απορροφήσει νερό.

Στο προάστιο Παϊπόρτα της Βαλένθια, το επίκεντρο της καταστροφής, οι δρόμοι μετατράπηκαν γρήγορα σε χείμαρρους λάσπης που παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να φυσικοποιήσουμε εκ νέου τις πόλεις, να μειώσουμε τη χρήση των αυτοκινήτων, να κάνουμε τα λιθόστρωτα λιγότερο σκληρά, πιο διαπερατά και καλύτερα να αντέχουν την έντονη ζέστη και την καταρρακτώδη βροχή», δήλωσε η Μάρτα Βαλ-Λοσέρα.

Ένα σχέδιο πρόληψης του κινδύνου πλημμύρας εγκρίθηκε στην περιοχή της Βαλένθια το 2003, αλλά δεν είναι δεσμευτικό και δεν έχει «αναδρομικά αποτελέσματα», δήλωσε η Μαρία Χεούς Ρομέρο Αλόϊ, ειδική στον πολεοδομικό σχεδιασμό στο Πολυτεχνείο της Βαλένθια.

Η Βαλένθια αντιπροσωπεύει μόλις το 5% του εδάφους της Ισπανίας που κινδυνεύει από πλημμύρες, αλλά εισέπραξε το 20% των έντονων βροχοπτώσεων που καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία στη χώρα.

Επί του παρόντος επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων να ανοικοδομήσουν σε πλημμυρισμένη γη ακόμη και σε ζώνη υψηλού κινδύνου.

Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι μέσω μιας «αναγκαστικής απαλλοτρίωσης», αναφέρουν οι ειδικοί.

Ο Ραφαέλ Ντελγκάδο Αρτές, ειδικός στον περιφερειακό σχεδιασμό και την πρόληψη κινδύνων, συνιστά τη δημιουργία «φυσικών φραγμών» όπως τα δάση για την ελαχιστοποίηση των ζημιών από τις πλημμύρες και «τεχνητές κοίτες για την εκτροπή των ποταμών μακριά από τα κέντρα των πόλεων».

Στο κέντρο της Βαλένθια, που γλίτωσε από την καταστροφή του Οκτωβρίου, ο ποταμός που διασχίζει την πόλη εκτρέπεται μετά από καταστροφικές πλημμύρες το 1957 και στη θέση του βρίσκεται ένα δημοφιλές αστικό πάρκο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!