4.8 C
Nicosia
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 | 9:37

Ίδρυση της Παγκόσμιας Συμμαχίας Βιοκαυσίμων με πρωτοβουλία της Ινδίας

Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi μαζί με τους ηγέτες της Σιγκαπούρης, του Μπαγκλαντές, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, του Μαυρικίου και των ΗΑΕ ίδρυσαν την Παγκόσμια Συμμαχία Βιοκαυσίμων (GBA) στις 9 Σεπτεμβρίου 2023, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί. Η GBA ήταν μία από τις προτεραιότητες της ινδικής Προεδρίας της G20, όπου ο πρωθυπουργός Modi προέτρεψε την G20 και άλλα έθνη να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, με την έκκληση να αυξηθεί η ανάμιξη αιθανόλης με βενζίνη, παγκοσμίως στο 20%. Αρχικά, 19 χώρες και 12 διεθνείς οργανισμοί συμμετείχαν στην πρωτοβουλία, μεταξύ των οποίων και η Παγκόσμια Τράπεζα. Στη συνέχεια, με την προσθήκη των Φιλιππίνων και της Τανζανίας, η Συμμαχία απαρτίζεται πλέον από 21 χώρες-μέλη.

Η GBA σκοπεύει να επισπεύσει την παγκόσμια απορρόφηση των βιοκαυσίμων μέσω της διευκόλυνσης της τεχνολογικής προόδου, της εντατικοποίησης της χρήσης βιώσιμων βιοκαυσίμων, της διαμόρφωσης ισχυρών προτύπων και της πιστοποίησης μέσω της συμμετοχής ενός ευρέος φάσματος ενδιαφερομένων. Η συμμαχία θα λειτουργήσει επίσης ως κεντρική βάση γνώσης και κέντρο εμπειρογνωμόνων. Η GBA στοχεύει να λειτουργήσει καταλυτικά, ενισχύοντας την παγκόσμια συνεργασία για την πρόοδο και την ευρεία υιοθέτηση των βιοκαυσίμων.

Η Ινδία και οι ΗΠΑ έχουν μια ισχυρή διμερή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα από το 2005. Τον Απρίλιο του 2021 ξεκίνησε η εταιρική σχέση των δύο χωρών για το Κλίμα και την Καθαρή Ενέργεια 2030, με δύο άξονες,τη Στρατηγική Σύμπραξη Καθαρής Ενέργειας (SCEP) και τον Διάλογο Κινητοποίησης για την Κλιματική Δράση και Χρηματοδότηση (CAFMD). Η SCEP εστιάζει στις προσπάθειες της κυβέρνησης, των βιομηχανιών και άλλων ενδιαφερομένων για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, της καινοτομίας στην καθαρή ενέργεια και των προσπαθειών απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα για την υποστήριξη της διμερούς και παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης, διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια. Η Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο  μετά την τρίτη Υπουργική Συνάντηση της SCEP μεταξύ του Ινδού Υπουργού Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου και του Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, αναφέρει ότι «οι υπουργοί επιβεβαίωσαν το όραμα του Προέδρου Μπάιντεν και του Πρωθυπουργού Μόντι για ίδρυση της Παγκόσμιας Συμμαχίας Βιοκαυσίμων». Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2023 η Βραζιλία, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως κορυφαίοι παραγωγοί και καταναλωτές βιοκαυσίμων ανακοίνωσαν ότι θα εργαστούν από κοινού για την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας συμμαχίας βιοκαυσίμου μαζί με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες. Αυτή η Συμμαχία θα έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της συνεργασίας και την εντατικοποίηση της χρήσης βιώσιμων βιοκαυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των μεταφορών.

Σε αντίθεση με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η βιομάζα μπορεί να μετατραπεί απευθείας σε υγρό και αέριο καύσιμο, τα πιο συνηθισμένα από τα οποία είναι η αιθανόλη για ανάμειξη με βενζίνη και το βιοντίζελ για ανάμειξη με το ντίζελ. Οι πηγές βιοκαυσίμων είναι κυρίως υπολείμματα καλλιεργειών, ζωικά απόβλητα, υπολείμματα από μαγειρικά έλαια και βιομάζα μη-τροφίμων. Η Ινδία είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός και χρήστης αιθανόλης στον κόσμο, χάρη στον σχεδόν τριπλασιασμό της παραγωγής της τα τελευταία 5 χρόνια. Η χώρα έχει ήδη πετύχει 10% ανάμιξη αιθανόλης με βενζίνη και στοχεύει να φτάσει το 20% έως το 2025-26. Η Ινδία εισάγει το 85% των αναγκών της σε πετρέλαιο με τον τομέα των μεταφορών να συμβάλλει σε σημαντικό ποσοστό στις συνολικές εκπομπές.

Προκειμένου να πετύχει τον στόχο της για μηδενικές εκπομπές έως το 2070, η Ινδία έχει ξεκινήσει δυναμικά να αντικαταστήσει ένα σημαντικό μέρος της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων με βιοκαύσιμα. Αν και δεν είναι απολύτως απαλλαγμένα από εκπομπές, τα βιοκαύσιμα έχουν χαμηλότερη ένταση εκπομπών από τα ορυκτά καύσιμα. Η ανάμειξη βιοντίζελ με ντίζελ έχει επιβληθεί από την 1η Απριλίου 2023. Το δυναμικό για βιοκαύσιμα στην Ινδία είναι περίπου ένα δισ. τόνοι, με την πρώτη ύλη να προέρχεται κατά ένα μικρό μέρος μόνο από εγχώριες καλλιέργειες, περίπου το 25-30% από γεωργικά υπολείμματα και το μεγαλύτερο μέρος από άλλα υπολείμματα. Η ώθηση της κυβέρνησης της Ινδίας για μηδενικές εκπομπές και οι πρωτοβουλίες της για βιοκαύσιμα, μεταξύ άλλων με τους διεθνείς εταίρους της, έχουν εξασφαλίσει ότι κεφάλαια και τεχνολογία ρέουν σε αυτόν τον τομέα. Η GBA αναμένεται επίσης να προσφέρει πρόσθετες ευκαιρίες στις ινδικές βιομηχανίες με τη μορφή εξαγωγής τεχνολογίας και εξοπλισμού, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή και η χρήση βιοκαυσίμων, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών, δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε. Η βιώσιμη παραγωγή βιοκαυσίμων πρέπει να τριπλασιαστεί έως το 2030 για να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών από νέα και υπάρχοντα φορτηγά, αεροπλάνα, πλοία και επιβατικά οχήματα. Η Ινδία αναγνώρισε τη σημασία των βιοκαυσίμων για τον μετριασμό των εκπομπών άνθρακα, ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών, και υιοθέτησε από νωρίς πολιτικές και πρακτικές για να δώσει συγκεκριμένη ώθηση στην παραγωγή και τη χρήση βιοκαυσίμων, ιδίως αιθανόλης και βιοντίζελ. Ωστόσο, η Ινδία συνειδητοποιεί επίσης ότι ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να είναι επιτυχής εάν δεν υιοθετηθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Ως εκ τούτου, η Ινδία ανέλαβε την πρωτοβουλία, σε συνεννόηση με χώρες και οργανισμούς που έχουν παρόμοια προοπτική,να συγκεκριμενοποιήσει την ιδέα ενός φόρουμ για την προώθηση της μεγαλύτερης παραγωγής και χρήσης βιοκαυσίμων, που κορυφώθηκε με τη σύσταση της Παγκόσμιας Συμμαχίας Βιοκαυσίμων στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Νέο Δελχί τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!