37.3 C
Nicosia
Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024 | 16:18

Έφοδος του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Σίφα (ΒΙΝΤΕΟ)

Επιχείρηση εντός του νοσοκομείου Αλ Σίφα, στη Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποιουν από τα ξημερώματα οι ισραηλινές δυνάμεις. Στόχος της επιχείρησης είναι η εξουδετέρωση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε μία συγκεκριμένη περιοχή του νοσοκομείου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Στοιχεία του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, «διεξάγουν στοχευμένη επιχείρηση ακριβείας εναντίον της Χαμάς σε συγκεκριμένη περιοχή του νοσοκομείου Σίφα», αναφέρει ανακοινωθέν του που δημοσιοποιήθηκε μέσω X (του πρώην Twitter), συνταγμένο στα αγγλικά.

Η κλίμακα της επιχείρησης του Ισραήλ δεν είναι σαφής. Τα περιφερειακά ειδησεογραφικά κανάλια Al Jazeera και Al Arabiya ανέφεραν ότι ο ισραηλινός στρατός εισήλθε στο συγκρότημα του νοσοκομείου. Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του κάνει λόγο για στοχευμένη επιχείρηση, η οποία αναμενόταν δεδομένου ότι το Ισραήλ υποστηρίζει πως το νοσοκομείο φιλοξενεί στρατηγικές υποδομές της Χαμάς και ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό σαν «ανθρώπινη ασπίδα».

Η Χαμάς το διαψεύδει, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασράφ αλ Κίντρα να δηλώνει πως «δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε ή να κρύψουμε». Ο ίδιος είπε νωρίτερα ότι δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν στο κτίριο του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, ενώ τανκς περικύκλωσαν το ιατρικό συγκρότημα.

Σημειώνεται ότι χιλιάδες άνθρωποι, ασθενείς, τραυματίες, μέλη του υγειονομικού στρατού κι εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται από την 7η Οκτωβρίου, είναι στοιβαγμένοι στο κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου.

«Παραδοθείτε»

Στην επιχείρηση συμμετέχουν ιατρικές ομάδες και αραβόφωνα μέλη, που έχουν υποβληθεί σε ειδική εκπαίδευση για αυτό το περίπλοκο και ευαίσθητο περιβάλλον, με σκοπό να μην προκληθεί ζημιά στους αμάχους που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς ως ανθρώπινες ασπίδες, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι χθες μετέφερε για άλλη μια φορά στις αρμόδιες αρχές στη Γάζα ότι όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες εντός του νοσοκομείου πρέπει να σταματήσουν εντός 12 ωρών.

«Δυστυχώς δεν το έκαναν», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι διευκολύνει την εκκένωση ευρείας κλίμακας του νοσοκομείου και διατηρεί τακτικό διάλογο με τις αρχές του Αλ Σίφα. «Καλούμε όλους τους τρομοκράτες της Χαμάς που βρίσκονται στο νοσοκομείο να παραδοθούν», ανέφερε επίσης.

Επιπλέον, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο ισραηλινό X, ο Τσαχάλ φαίνεται να υπονοεί ότι μόλις μπει στο νοσοκομείο, θα συνέχισει να έχει παρουσία στο συγκρότημα. «Στη συνέχεια της επιχείρησης αναμένεται να μεταφερθούν θερμοκοιτίδες, ιατρικός εξοπλισμός και παιδικές τροφές στο νοσοκομείο».

Τανκς στο νοσοκομείο

Μιλώντας στο CNN ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ Πίτερ Λέρνερ χαρακτήρισε το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, ως «ίσως ακόμη και την καρδιά» των επιχειρήσεων της τρομοκρατικής ομάδας. Διευκρίνισε επίσης ότι ο στρατός «δεν κατακλύζει» το νοσοκομείο αλλά τα ισραηλινά στρατεύματα διεξάγουν «μια ακριβή και στοχευμένη επιχείρηση εναντίον μιας συγκεκριμένης τοποθεσίας… προκειμένου να νικήσουν τη Χαμάς και ίσως να διασώσουν ομήρους».

Μαρτυρίες από το σημείο κάνουν λόγο για ισραηλινά τανκς και περίπου 100 στρατιώτες που εισέβαλαν τα ξημερώματα στο Αλ Σίφα.

Νωρίτερα τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε πως ειδοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε έφοδο στο νοσοκομείο.

Έρευνα στο υπόγειο του νοσοκομείου

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Δρ Μουνίρ Αμπού αλ Ρις, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ερεύνησαν το υπόγειο του νοσοκομείου Αλ Σίφα νωρίς την Τετάρτη.

Όπως είπε, οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν επίσης στα κτίρια χειρουργείων και επειγόντων περιστατικών που βρίσκονται εντός του νοσοκομειακού συγκροτήματος. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι άνθρωποι που έμεναν στο νοσοκομείο δέχθηκαν πυρά, ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από τον διάδρομο του νοσοκομείου, ο οποίος είχε δηλωθεί νωρίτερα ως ασφαλής για διέξοδο.

«Ούτε μια σφαίρα δεν εκτοξεύτηκε από το εσωτερικό του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της εισβολής των δυνάμεων κατοχής στο συγκρότημα», είπε ο αλ Μπουρς στο Al Jazeera.

Πώς σχολιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Τα νοσοκομεία και οι ασθενείς μέσα σε αυτά «πρέπει να προστατεύονται», διεμήνυσε ο Λευκός Οίκος σε ερώτηση σχετικά με την επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη.

«Δεν θα μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες της συνεχιζόμενης ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης. Όπως είπαμε, δεν υποστηρίζουμε τα πλήγματα ενός νοσοκομείου από αέρος και δεν θέλουμε να δούμε συγκρούσεις σε ένα νοσοκομείο όπου αθώοι άνθρωποι, αβοήθητοι άνθρωποι, άρρωστοι που προσπαθούν να λάβουν την ιατρική περίθαλψη που τους αξίζει. Τα νοσοκομεία και οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σκαρφαλώνει πιο ψηλά ο υδράργυρος – Κίτρινη προειδοποίηση για 41 βαθμούς

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης, η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό αναμένεται να...

Αυτόν ψάχνει η Αστυνομία για τον φόνο στην Ορμήδεια – Ο 45χρονος Κώστας Αντωνίου

Τα ίχνη του 45χρονου Κώστα Σωτήρη Αντωνίου, ψάχνει η Αστυνομία για υπόθεση φόνου, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, στον δρόμο Ορμήδειας - Ξυλοφάγου...

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο Γιώργος Ηλιάδης – Στην κηδεία ήταν και ο Πρόεδρος

Στον απογευματινό καφέ των αδελφών Ηλιάδη που τώρα ο Κόκος θα είναι απών, στις αθώες σκανδαλιές τις οποίες ο παππούς επέτρεπε, στο πόσο άρτια...

Αστυνομία: Υπόθεση πιθανής ιατρικής αμέλειας για το θάνατο 40χρονου από τη Σωτήρα

Υπόθεση πιθανής ιατρικής αμέλειας για το θάνατο του Παναγιώτη Αναστάση, 40 ετών από τη Σωτήρα, διερευνά το ΤΑΕ Αμμοχώστου. Στις δηλώσεις του ο Στηβ Θεοδούλου, εκπρόσωπος...

Στοχευμένη αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ζητά η Κύπρος από την ΕΕ

Αίτημα για «στοχευμένη αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» της Κύπρου ζήτησαν οι κυπριακές αρχές την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη...

Υπογράφηκε η νέα σύμβαση Κύπρου – ΟΠΑΠ – Για υγιή και βιώσιμη βάση, κάνει λόγο ο ΥΠΟΙΚ

Σε μια υγιή και βιώσιμη βάση θέτει τη συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας και ΟΠΑΠ (Κύπρου) Λτδ, η υπογραφή της Σύμβασης, διάρκειας 15 ετών, για την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!