29.1 C
Nicosia
Παρασκευή 27 Σεπτέμβριος 2024 | 17:19

Έρευνα: Το CHP μπορεί να λύσει το πρόβλημα της οικονομίας θεωρούν οι Τούρκοι πολίτες

Σε έρευνα της εταιρείας Optimar Research Company η οποία διεξήχθη μετά τις δημοτικές εκλογές, για πρώτη φορά περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι τα προβλήματα της οικονομίας μπορούν να λυθούν από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 27,9% όσων δεν πήγαν στις κάλπες δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν CHP αν είχαν πάει.

Στην ερώτηση «Ποιος μπορεί να λύσει το οικονομικό πρόβλημα;», το 24,3% απάντησε το CHP, ενώ το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ απάντησε το 20,2%. Από την άλλη, ενώ επικρατεί η άποψη ότι οι ψηφοφόροι που ψήφιζαν ΑΚΡ δεν πήγαν στην κάλπη ως αντίδραση, αυτοί που είπαν «αν είχα πάει στην κάλπη θα ψήφιζα CHP» συγκέντρωσαν το ψηλότερο ποσοστό, 27,9 %.

Η έρευνα της Optimar Research Company πραγματοποιήθηκε με δείγμα 2 χιλιάδες άτομα μεταξύ 2-5 Απριλίου. Έγιναν πολλές ερωτήσειςστους συμμετέχοντες, όπως ποιος θα λύσει την οικονομία, γιατί δεν πήγατε στις κάλπες, είστε ικανοποιημένοι από τα εκλογικά αποτελέσματα.

Το πρόβλημα της οικονομίας θα το λύσει το CHP

Στην ερώτηση «Ποιο, κατά την άποψή σας, είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της Τουρκίας σήμερα;», η οικονομία έρχεται πρώτη με 60,6% και ακολουθούν οι Σύριοι και οι παράνομοι μετανάστες με 6,1%.

Στο ερώτημα «Ποιος πιστεύεις ότι θα λύσει αυτό το πρόβλημα;», για πρώτη φορά το 24,3% των συμμετεχόντων απάντησε CHP, το ποσοστό όσων είπαν ΑΚΡ έπεσε στη δεύτερη θέση με 20,2%.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, στο 78%. Για το λόγο αυτό, η έρευνα περιλάμβανε και το ερώτημα γιατί ο κόσμος δεν προσήλθε στις κάλπες. Το 34,9% απάντησε «ως αντίδραση στο κόμμα μου». Το 20% είπε ως αντίδραση στο AKP και το 19,8% είπε «επειδή ήμουν αναποφάσιστος». Το 14,6% απάντησε «ως αντίδραση στον υποψήφιο».

Στην ερώτηση, «Αν πηγαίνατε στις κάλπες, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» το 27,9% απάντησε CHP ενώ ΑΚΡ απάντησε το 20,9%. Στην τρίτη θέση είναι το Κόμμα της Νίκης με 4,8%, ακολουθεί το φιλοκουρδικό κόμμα με 2,9%, το ΜΗΡ με 2,8%, το Καλό Κόμμα με 2,6% και το Κόμμα Πατρίδας με 1,2%.

Όταν ρωτήθηκαν αν είναι ικανοποιημένοι με τα εκλογικά αποτελέσματα, το 16% είπε ότι είναι πολύ ικανοποιημένο, ενώ το 37,9% δήλωσε ικανοποιημένο. Όταν τα δύο αθροιστούν, φτάνει το 53%. Το 20% όσων δήλωσαν ότι βρήκαν μέτριο το αποτέλεσμα των εκλογικών αποτελεσμάτων, το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι ήταν δυσαρεστημένοι είναι 18,6%. Το ποσοστό όσων λένε «δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος» φτάνει στο 7,6%. Όταν προστεθούν τα δύο μαζί, φτάνει στο 26,2%.

Στο ερώτημα: «Ποιο πιστεύετε ότι είναι το βασικότερο μήνυμα των εκλογών της 31ης Μαρτίου;», μήνυμα στο ΑΚΡ απάντησε το 33,3%. Ακολουθεί η οικονομική κρίση με 21,5%. Η αλλαγή διοίκησης έρχεται στην τρίτη θέση με 19,5%, ενώ στην τέταρτη θέση οι συνταξιούχοι με 5,5%. Η επιτυχία του CHP έρχεται τελευταία με 0,8%.

Σε ερώτηση εάν πρέπει να διοριστούν διαχειριστές στους δήμους που κέρδισε το φιλοκουρδικό Κόμμα DEM, το 53,7%  των ερωτηθέντων είπε «δεν πρέπει να διοριστούν», ενώ το 46,3% υπερασπίστηκε την άποψη ότι πρέπει να διοριστούν.

Στο ερώτημα εάν το Κόμμα Νέας Ευημερίας έλαβε τις ψήφους αντίδρασης έναντι του Κόμματος AKΡ, το 73,6%των συμμετεχόντων ήταν της γνώμης ότι έλαβε τις ψήφους αντίδρασης. Αυτοί που λένε «όχι» είναι 26,4%.

Στο ερώτημα «Πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή στη διοίκηση του AΚP με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα;» το 84,1 % των ερωτηθέντων απάντησε ναι, το 15,9 % απάντησε «όχι».

Το 75,9% των ερωτηθέντων είναι της άποψης ότι η συμμετοχή Υπουργών στην προεκλογική εκστρατεία μείωσε τις ψήφους. Ενώ όσοι είπαν «αύξησε τις ψήφους» παρέμειναν στο 6,9%, το 17,2 % είπε ότι δεν είχε άποψη.

Στο ερώτημα εάν «σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή στο Υπουργικό», το 75,1% των ερωτηθέντων εξέφρασεάποψή υπέρ της αλλαγής, ενώ το ποσοστό εκείνων που είπαν «όχι» παρέμεινε στο 24,9%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Τράπεζα Κύπρου θα πωλήσει χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ στην Cerberus Capital Management L.P

Στην πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων και σχετικών εξασφαλίσεων στην Cerberus Capital Management L.P, μέσω της Delta CAC Limited-εταιρεία ειδικού σκοπού που συστάθηκε για...

Γεύμα ΠτΔ με τους Μονίμους Αντιπροσώπους των 5 Μονίμων Μελών του ΣΑ

Γεύμα με τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχει σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος...

Βαφεάδης: Και Κύπριοι επενδυτές ενδιαφέρονται για το λιμάνι Λάρνακας

Ενδιαφέρον για το λιμάνι Λάρνακας έδειξαν εκτός από ξένους και Κύπριοι επενδυτές, ανέφερε την Παρασκευή ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, παροτρύνοντας...

Αντιδράσεις και στα κατεχόμενα για όσα είπε ο Ερντογάν στον ΟΗΕ

Με την ομιλία του στην ΓΣ του ΟΗΕ ο Τούρκος Προέδρος διακήρυξε στον κόσμο ότι η Τουρκία κρατά το βόρειο τμήμα της Κύπρου κάτω από...

Η Κύπρος σε έκθεση στην Κίνα, βραβεύτηκαν η κουμανδαρία και το χαλλούμι

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, μέσω του Εμπορικού Κέντρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πεκίνο, συμμετείχε με πληροφοριακό περίπτερο στην 3η Διεθνή Έκθεση Προϊόντων...

Ενέκριναν την άδεια του «κομμωτή» γνωρίζοντας ότι είχε 23 καλεσμένους – Νέα στοιχεία από πληροφοριοδότη

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου προσήχθησαν ο 68χρονος πατέρας του 42χρονου ισοβίτη και ο 42χρονος μετά από εύλογη υποψία που κατέχει η Αστυνομία, ότι οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!