18.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 16:30

Άρχισε η τριήμερη ψηφοφορία για τις Προεδρικές στη Ρωσία

Τα εκλογικά τμήματα στις ανατολικότερες περιφέρειες της Τσουκότκα και της χερσονήσου της Καμτσάτκα, σε απόσταση περί τα 6200 χλμ και χρονική διαφορά 9 ωρών από τη Μόσχα, ακριβώς απέναντι από την Αλάσκα, ήταν τα πρώτα από τα περίπου 94.000, που άνοιξαν χθες στις 22:00 ώρα Κύπρου και 08:00 τοπική για να υποδεχτούν τους ψηφοφόρους στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας.

Για πρώτη φορά η ψηφοφορία στις κάλπες θα είναι τριήμερη και θα κορυφωθεί την Κυριακή, ενώ ήδη, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή εκμεταλλεύθηκαν τη δυνατότητα της πρόωρης ψηφοφορίας από τις 25 Φεβρουαρίου έως και χθες περί τα 2,3 εκατ. ψηφοφόρων σε 42 περιφέρειες, από το συνολικό αριθμό των 114.212.734 σε 89 περιφέρειες στη Ρωσία και 144 χώρες του εξωτερικού.

Πρόκειται για ειδική πρόβλεψη, που αφορά ναυτικούς εν πλω, στρατιωτικούς, επιστήμονες και εργαζόμενους σε απομακρυσμένους σταθμούς μετρήσεων, φάρους ή εξορυκτικές μονάδες, καθώς και τους εκπροσώπους ολιγάριθμων ιθαγενών λαών του ρωσικού Βορρά, που διαβιούν σε δυσπρόσιτους οικισμούς.

Άλλη μια καινοτομία των εκλογών αυτών είναι η αναμενόμενη εκτεταμένη άσκηση του δικαιώματος στην εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, η συμμετοχή στην οποία είναι δυνατή μόνο κατόπιν προεγγραφής, που επέλεξαν 4,7 εκατ. ψηφοφόροι από 29 ρωσικές περιφέρειες.

Η πλέον αμφιλεγόμενη όμως «καινοτομία», που προκαλεί ήδη πολυάριθμες αντιδράσεις στο Κίεβο και σε πρωτεύουσες της Δύσης, είναι η διοργάνωση για πρώτη φορά προεδρικών εκλογών και στις τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, που η Μόσχα έχει ανακηρύξει, συνταγματικά μάλιστα, κυρίαρχο έδαφός της, έστω και αν δεν έχει αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της διοικητικής τους έκτασης, δηλαδή τις επαρχίες του «Ντονμπάς και της Νεορωσίας», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.

Οι ψηφοφόροι στη χερσόνησο της Κριμαίας είχαν συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2018, σύμφωνα με τις ρωσικές τοπικές Αρχές, σε ποσοστό 71,55 % και η ολοφάνερη επιδίωξη του Κρεμλίνου είναι να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η προσέλευση των ψηφοφόρων.

Σ’ αυτές τις όγδοες μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης προεδρικές εκλογές στη νέα Ρωσία συμμετέχει για πέμπτη φορά, και πιο δυνατός από ποτέ εκλογικά, ο 71 ετών σημερινός Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος φρόντισε να αποστασιοποιηθεί επαρκώς από το συχνά επικρινόμενο για διαφθορά κυβερνών κόμμα της κρατικής γραφειοκρατίας «Ενιαία Ρωσία», κατερχόμενος στις εκλογές ως «αυτοπροταθείς» λαϊκός υποψήφιος.

Το μόνο διακύβευμα κατά τους περισσότερους σχολιαστές είναι εάν, όπως φαίνεται πιθανότερο, ο Πούτιν υπερβεί το 76,69 %, που είχε συγκεντρώσει στις προεδρικές εκλογές του 2018 και εάν θα ξεπεράσει τελικά το 80% των ψήφων, όπως προβλέπουν και οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις (80,8 % FOM, 82 % VTsIOM).

Διεκδικώντας μονοψήφια ποσοστά κατέρχονται ως υποψήφιοι για την προεδρία άλλοι τρεις πολιτικοί, με νεώτερο και πιο φιλελεύθερο εξ αυτών τον 40χρονο επιχειρηματία, εκπρόσωπο του κόμματος «Νέοι Άνθρωποι», Βλαντισλάφ Νταβανκόφ, ο οποίος συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις 4,6 – 6 %. Συναγωνίζεται δηλαδή τον 75χρονο υποψήφιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Νικολάι Χαριτόνοφ, ο οποίος συγκεντρώνει 5,7 – 6 % και αποτελεί φιγούρα πολύ μικρότερου βεληνεκούς από τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον 79χρονο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στο εντυπωσιακό 18,93 %, αλλά φροντίζει, όπως και όλα τα κόμματα της «θεσμικής» αντιπολίτευσης, να μην ασκεί κριτική στον Πούτιν, παρά στους επιτελείς του και να πρωταγωνιστεί στην αναγνώριση των επαρχιών, που de facto έχουν αποσχιστεί από την Ουκρανία, στην κήρυξη και τη διεξαγωγή της πολεμικής επιχείρησης εναντίον της κυβέρνησης του Κιέβου και το στρατό της.

Κλείνει την τετράδα των υποψηφίων (που ήταν στις εκλογές του 2018 οκτώ) ο 56χρονος διάδοχος του υπερεθνικιστή Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ηγέτη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις 4,6 – 5 %.

Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2018 η συμμετοχή ανήλθε στο 67,54%, ενώ οι σημερινές δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για άλμα στο 70 – 80 %, με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και το Κρεμλίνο να προσπαθούν με κάθε τρόπο να αυξήσουν τη συμμετοχή.

Κατά την εξωκοινοβουλευτική φιλελεύθερη αντιπολίτευση, αυτός είναι και ένας τρόπος διευκόλυνσης «νόθευσης» του αποτελέσματος, όπως θεωρείται βέβαιο ότι θα ισχυριστούν οι δυτικές πρωτεύουσες και οπωσδήποτε το Κίεβο, το οποίο κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιχείρησε να υπονομεύσει την προεκλογική διαδικασία και να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στέλνοντας να εισβάλλουν στα σύνορα της Ρωσίας ομάδες ενόπλων, που η Μόσχα χαρακτηρίζει τρομοκράτες και νεοναζί, που έχουν προ πολλού καταφύγει στο Κίεβο, γιατί επιτίθενται αμιγώς κατά των αμάχων των παραμεθόριων ρωσικών πόλεων Μπέλγκοροντ και Κουρσκ, και το Κίεβο «έντιμους Ρώσους αγωνιστές» κατά του Πούτιν και του καθεστώτος του.

Όλοι οι Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν δηλώσει ότι θεωρούν απαράδεκτη κάθε προσπάθεια της Δύσης να επέμβει στις εσωτερικές διαδικασίες της Ρωσίας, ενώ ο ηγέτης του Κρεμλίνου κάλεσε με ειδικό διάγγελμά του τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες και να εκδηλώσουν «τα πατριωτικά τους αισθήματα», καθώς «μόνη πηγή εξουσίας είναι ο ίδιος ο λαός».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!