27.8 C
Nicosia
Δευτέρα 1 Ιούλιος 2024 | 21:13

Άνοδος επιστροφών, δεν ξεκινάμε από το μηδέν είπε η Γιόχανσον για Μετανάστευση

Τον σχεδιασμό και οδικό χάρτη για την εφαρμογή στην πράξη του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα παρουσιάσει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον στους αρμόδιους Υπουργούς, όπως δήλωσε η ίδια κατά την άφιξή της στη συνάντηση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

Η κ. Γιόχανσον ανέφερε ακόμα πως θα ενημερώσει τους Υπουργούς για «τα πολύ καλά νέα ότι έχουμε σταθερή αύξηση των ποσοστών επιστροφής», καθώς είναι μια σημαντική εξέλιξη «για την καλή λειτουργία της διαχείρισης της μετανάστευσης».

«Δεν ξεκινάμε από το μηδέν», τόνισε, σημειώνοντας πως τα κράτη μέλη έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν το Σύμφωνο, και πως θα ενημερώσει για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να παρέχει στήριξη η Επιτροπή.

Ο σχεδιασμός εφαρμογής του συμφώνου, ο οποίος εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, προβλέπει την κατάρτιση εθνικών σχεδίων εφαρμογής που θα πρέπει να εγκριθούν και από τα 27 κράτη μέλη σε επίπεδο Συμβουλίου της ΕΕ τον Δεκέμβριο, ούτως ώστε να δρομολογηθεί η πλήρης λειτουργία του συμφώνου μέχρι τα μέσα του 2026.

Μετά την πρώτη συζήτηση με τους Υπουργούς Εσωτερικών, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει τον πλάνο επίσημα στα κράτη μέλη στο επόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στις 18 Ιουνίου.

«Έχουμε μια απόφαση, τώρα έχουμε μια νομική βάση και τώρα θα την εφαρμόσουμε και αναμένω ότι και τα 27 κράτη μέλη θα το πράξουν», πρόσθεσε η κ. Γιόχανσον.

Τα εθνικά σχέδια εφαρμογής θα πρέπει να καλύπτουν όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν παράλληλα σε δέκα αλληλοεξαρτώμενους τομείς του πακέτου δέκα νομοθεσιών το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο φέτος: την λειτουργία του κοινού συστήματος πληροφοριών Eurodac, το σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης στα εξωτερικά σύνορα, τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο, την απλοποίηση των διαδικασιών ασύλου, την εφαρμογή αποτελεσματικών και δίκαιων διαδικασιών επιστροφής, την αποτελεσματική εφαρμογή των νέων κανόνων για δικαιότερο καταμερισμό της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών, την αποτελεσματική λειτουργία του μηχανισμού αλληλεγγύης, την αύξηση της ετοιμότητας για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσεων, την προστασία των αιτούντων άσυλο και των ευάλωτων προσώπων και την ενίσχυση των προσπαθειών των κρατών μελών για επανεγκατάσταση, ένταξη και ενσωμάτωση των μεταναστών.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, επεσήμανε ακόμα η κ. Γιόχανσον, θα γίνει ένας απολογισμός των όσων έγιναν αυτή την πενταετία καθώς και κατά τη Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου (που ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα) σε σχέση με την μετανάστευση αλλά και την ασφάλεια.

«Η Βελγική Προεδρία έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών και θα συζητήσουμε τα συμπεράσματα της χαρτογράφησης των πιο απειλητικών εγκληματικών δικτύων», ανέφερε η κ. Γιόχανσον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη ΡΑΕΚ η εισήγηση για το έσοδο του Great Sea Interconnector

Έχει παραλάβει η ΡΑΕΚ την εισήγηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για το ποιο πρέπει να είναι το έσοδο του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ- Κύπρου-Ελλάδας...

«Digitus impudicus»: Η αρχαία ιστορία «του άσεμνου δάκτυλου»

«Ο πρώτος άνθρωπος που επέλεξε να προσβάλει τον συνομιλητή του χωρίς να του σπάσει το κεφάλι, έθεσε τα θεμέλια του πολιτισμού», είχε δηλώσει κάποτε...

Φωτιά στην Ύδρα: Τι αναφέρει ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας από το Καζακστάν που είχε νοικιάσει τη θαλαμηγό

Αρνείται κάθε αδίκημα σχετικά με την πυρκαγιά στην Ύδρα, ο Daniyar Abulgazin ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του Καζακστάν. Όπως σημειώνει το BBC, ο Daniyar Abulgazin...

Ν. Κορέα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς κοντά στο δημαρχείο της Σεούλ- Έξι οι νεκροί

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον οκτώ τραυματίστηκαν στην Σεούλ, όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς κοντά στο δημαρχείο, σύμφωνα με το...

Ιωάννινα: Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στις φυλακές – Κρατούνται ο υποδιευθυντής και υπάλληλοι

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση είναι από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στις φυλακές των Ιωαννίνων για τον εντοπισμό ένστολων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε έκνομες δραστηριότητες. Στην έρευνα συνδράμουν κλιμάκια...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γαλλικός… αέρας έφερε ράλι έως +5% στις τράπεζες

Ένα πρώτο βήμα, προκειμένου να ξεκολλήσει από τις 1.400 μονάδες, πραγματοποίησε σήμερα (1/7) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να ανακάμπτει από τα χαμηλά διμήνου και να μπαίνει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!