27.8 C
Nicosia
Παρασκευή 4 Οκτώβριος 2024 | 15:54

Χασέμ Σαφιεντίν: Ποιος είναι ο διάδοχος του Νασράλα – ο οποίος μπορεί να είναι ήδη νεκρός

Το Ισραήλ, την Παρασκευή, φέρεται να στόχευσε τον Χασέμ Σαφιεντίν, τον άνθρωπο που θεωρούνταν ευρέως ως ο πιθανός διάδοχος του πρώην ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Ο Χασάν Νασράλα, ο οποίος ηγήθηκε της τρομοκρατικής οργάνωσης για 32 χρόνια, σκοτώθηκε σε επίθεση στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα. Τώρα η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει την πρόκληση της επιλογής νέου ηγέτη ενώ  αντιμετωπίζει στη σφοδρότερη επίθεση στη 42χρονη ιστορία της.

Μερικά στοιχεία για τον Σαφιεντίν, για τον οποίο μια πηγή της σιιτικής οργάνωσης επέμεινε ότι επέζησε από τις ισραηλινές επιθέσεις, ωστόσο δεν υπάρχουν νέα του, ούτε επίσημη ανακοίνωση μετά την επίθεση. 

Ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ, ο Σαφιεντίν επιβλέπει τις πολιτικές υποθέσεις της Χεζμπολάχ. Συμμετέχει επίσης στο Συμβούλιο της Τζιχάντ, το οποίο διαχειρίζεται τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της οργάνωσης.

Ο Σαφιεντίν είναι ξάδερφος του Νασράλα και, όπως και αυτός, ένας κληρικός που φορά το μαύρο τουρμπάνι που υποδηλώνει την καταγωγή από τον προφήτη Μωάμεθ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε τρομοκράτη το 2017. Τον Ιούνιο απείλησε με μεγάλη κλιμάκωση κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία ενός άλλου διοικητή της Χεζμπολάχ. «Ας ετοιμαστεί (ο εχθρός) να κλάψει και να θρηνήσει», είχε αναφέρει στην κηδεία.

Οι δημόσιες δηλώσεις του Σαφιεντίν συχνά αντικατοπτρίζουν τη μαχητική στάση της Χεζμπολάχ και την ευθυγράμμισή της με την παλαιστινιακή υπόθεση.

Σε πρόσφατη εκδήλωση στη Νταχίγιε, το προπύργιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού που δέχεται επίθεση από τις IDF, δήλωσε: «Η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι πύραυλοί μας είναι μαζί σας», σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Ο Νασράλα «άρχισε να του αναθέτει θέσεις ειδικά για τις ικανότητές του σε μια σειρά διαφορετικών συμβουλίων εντός της Χεζμπολάχ. Μερικά από αυτά πιο μακριά από την επικαιρότητα από άλλα. Τον έβαλαννα βγει και να μιλήσει» σχολίασε ο Φίλιπ Σμιθ, αναλυτής που μελετά τις υποστηριζόμενες από την Τεχεράνη σιιτικές πολιτοφυλακές.

Οι οικογενειακοί δεσμοί του Σαφιεντίν, η φυσική ομοιότητα με τον Νασράλα, και η θρησκευτική του θέση ως απόγονος του Μωάμεθ θα μετρούσαν όλα υπέρ του.

Έχει επίσης ασκήσει έντονη κριτική στις ΗΠΑ για την πολιτική τους αναφέρει η Jerusalem Post. Σε απάντηση στην αμερικανική πίεση στη Χεζμπολάχ, δήλωσε το 2017: «Αυτή η διανοητικά ανάπηρη, τρελή κυβέρνηση των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Τραμπ δεν θα μπορέσει να βλάψει την αντίσταση», υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες απλώς θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητα της Χεζμπολάχ.

Πηγή: skai.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

To δείπνο της ΝΥ, τα επόμενα βήματα, το κεκτημένο του διαλόγου στο Cyprus Forum

Το δείπνο της 15ης Οκτωβρίου μεταξύ του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ,...

Το πρώτο δημόσιο κήρυγμα Χαμενεΐ εδώ και 5 χρόνια: «Αν θέλει ο Θεός, θα καταστρέψουμε το Ισραήλ»

«Τα μουσουλμανικά έθνη έχουν έναν κοινό εχθρό» διεμήνυσε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στο μεγάλο τέμενος Μοσάλα, στο κέντρο της Τεχεράνης, πραγματοποιώντας μνημόσυνο για τον δολοφονηθέντα ηγέτη...

Βοσνία: 14 νεκροί από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες που έπληξαν τις τελευταίες ώρες περιοχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, ενώ υπάρχουν αναφορές...

Τιμές γραφείων στη Λεμεσό ψηλότερες από Λονδίνο και Άμστερνταμ

Οι τιμές των γραφειακών χώρων στην Κύπρο και δη στη Λεμεσό είναι σε μερικές περιπτώσεις ψηλότερες από το Λονδίνο και το Άμστερνταμ, επεσήμαναν μεγάλες...

Γκάλαντ: Το Ισραήλ επιφυλάσσει «περισσότερες εκπλήξεις» για τη Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ προειδοποίησε ότι το Τελ Αβίβ επιφυλάσσει «περισσότερες εκπλήξεις» για τη Χεζμπολάχ, καθώς οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού...

Εκκενώσεις οικισμών λόγω της φωτιάς στο Γεράκι Ηλείας – Κινητοποιήθηκαν 10 εναέρια μέσα

Φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Γεράκι του δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία, σήμερα Παρασκευή, μετά το μεσημέρι. Μέσω μηνύματος από το 112, οι κάτοικοι και επισκέπτες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!