Το Ιράν προετοιμάζεται για πόλεμο με το Ισραήλ, τον οποίο, ωστόσο, επιδιώκει να αποφύγει, ενώ τα επόμενα βήματά του θα καθοριστούν από την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Τεχεράνης με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Επικαλούμενοι τέσσερις Ιρανούς αξιωματούχους, οι New York Times σημειώνουν ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν να καταθέσουν πολυάριθμα σχέδια με βάση τις πιθανές επιπτώσεις των αντιποίνων του Ισραήλ.
Οι αξιωματούχοι, δύο από τους οποίους ανήκουν στο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, δήλωσαν σύμφωνα με τους ΝΥΤ ότι εάν το Ισραήλ προκαλούσε σημαντικές ζημιές σε ευαίσθητες τοποθεσίες, όπως σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και πυρηνικούς σταθμούς, ή εάν στόχευε ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, τότε το Ιράν χωρίς αμφιβολία θα κλιμάκωνε περαιτέρω τις ενέργειές του.
Έως και 1.000 βαλλιστικοί πύραυλοι
Σε αυτήν την περίπτωση, κατά τις ίδιες πηγές, το Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει έως και 1.000 βαλλιστικούς πυραύλους – κλιμάκωση σε σύγκριση με τους 200 που εκτόξευσε την 1η Οκτωβρίου – ή ακόμη και να διαταράξει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας και τους διεθνείς εμπορικούς δρόμους.
Ωστόσο, εάν το Ισραήλ περιόριζε την απάντησή του σε πλήγματα σε αποθήκες όπλων ή στρατιωτικές βάσεις, η Τεχεράνη μπορεί να συμπεράνει ότι είναι προς το συμφέρον της να μην απαντήσει, θέτοντας τέλος στον τελευταίο γύρο σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.
#Iran Preparing for War With Israel, but Hoping to Avert It
Tehran has several plans for responding to a threatened retaliatory strike by Israel, depending on its severity, and might also do nothing, insiders say.
— Giovanni Staunovo🛢 (@staunovo) October 25, 2024
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν εξέφρασε χθες τη λύπη του από το Καζάν στη Ρωσία για την αδυναμία του ΟΗΕ «να σβήσει τη φωτιά» στη Μέση Ανατολή. «Η φωτιά του πολέμου εξακολουθεί να μαίνεται στην Παλαιστίνη στη Λωρίδα της Γάζας και στις λιβανικές πόλεις», δήλωσε ο Πεζεσκιάν σε ομιλία του στη σύνοδο κορυφής των BRICS, προσθέτοντας πως οι «διεθνείς θεσμοί», ιδιαίτερα ο ΟΗΕ, δεν έχουν «την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται για να σβήσουν τη φωτιά αυτής της κρίσης».
Ήδη την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί είχε χαρακτηρίσει «καταστροφική» την απραξία του ΟΗΕ, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.