Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ερευνά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου για πιθανά εγκλήματα πολέμου και ήδη αυξάνεται η ανησυχία στο Ισραήλ για το ενδεχόμενο να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του πρωθυπουργού και άλλων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.
Το πώς ακριβώς μπορεί να μοιάζει αυτή η δίωξη είναι ασαφές. Ο ίδιος ο Χαν σε συνέντευξή του στον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera, επανέλαβε ότι «οι νόμοι του πολέμου πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Δεν πρέπει να ερμηνεύονται με τρόπο που να μην το καταλαβαίνουμε ή να υπονομεύουν την προστασία που προσφέρουν οι Συμβάσεις της Γενεύης σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο, δηλαδή παιδιά, γυναίκες, ασθενείς ή πολίτες. Πρέπει να παρέχεται πλήρης προστασία»
Ο Νετανιάχου αντικρούει αυτές τις κατηγορίες: «Θέλουν να μας βάλουν στο εδώλιο» είπε ο Νετανιάχου. «Για πρώτη φορά, μια δημοκρατική χώρα που αγωνίζεται για την επιβίωσή της υπό τους κανόνες του πολέμου κατηγορείται η ίδια για εγκλήματα πολέμου».
Με 35.000 θανάτους στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου -αυτοί είναι οι αριθμοί που δημοσιεύουν τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένων πολλών χιλιάδων αμάχων- είναι δύσκολο πάντως να μιλήσει για αυτή την προστασία. Κάτι που σίγουρα οφείλεται και στη Χαμάς, που πολλές φορέα χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα.
Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει το καταστατικό του ΔΠΔ, αλλά αν εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, τα περισσότερα από 120 κράτη που το έχουν αποδεχθεί , θα υποχρεωθούν να συλλάβουν τους κατηγορούμενους και να τους παραδώσουν στο Δικαστήριο εάν εισέλθουν στο έδαφός τους. Ο Νετανιάχου θα ήταν τότε στο έδαφός τους.
Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε αυτή τη διαδικασία και όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, «για εμάς το θέμα είναι ξεκάθαρο. Δεν υποστηρίζουμε την έρευνα του ΔΠΔ. Δεν πιστεύουμε ότι το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία».
Οι αντίπαλοι του Νετανιάχου
Το θέμα δεν έχει ακόμη βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στο Ισραήλ. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν απαγγέλλονταν όντως κατηγορίες. Για τους αντιπάλους του Νετανιάχου, θα ήταν μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία να απαλλαγούν από τον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγορούν για κατάφωρη αποτυχία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς ,στις 7 Οκτωβρίου.
Αλλά δεν είναι μόνο ο Νετανιάχου που βρίσκεται στο επίκεντρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά και οι εκπρόσωποι της Χαμάς. Ειδικά η πολιτική ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης, που βρίσκεται στο Κατάρ και τον Λίβανο. Αντιπροσωπεία συγγενών των ομήρων ταξίδεψε πρόσφατα στη Χάγη για να καταθέσει μήνυση κατά της ηγεσίας της Χαμάς.
Ο Ούντι Γκόρεν, του οποίου ο ξάδερφος σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, είναι ένας από τους εμπνευστές. Ελπίζει στο ΔΠΔ. «Εμείς, οι οικογένειες των ομήρων, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος θα ενεργήσει και ότι η ελευθερία τους θα περιορίζεται όπως ακριβώς περιορίζεται και η δική μας τώρα», είπε ο Γκόρεν και πρόσθεσε:«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Εγκλήματα που εξακολουθούν να διαπράττουν παίρνοντας ομήρους τις οικογένειές μας. Θέλουμε να εκδοθούν εντάλματα για τη σύλληψή τους και αυτό θα τους πιέσει να το απελευθερώσουν τους ομήρους.»