Χιλιάδες «μαχητές» της Χεζμπολάχ, που περπατούσαν αμέριμνοι στους δρόμους της Βηρυτού και άλλων μεγάλων πόλεων ανά τον Λίβανο είδαν τους βομβητές, με τους οποίους επικοινωνούν στην εξτρεμιστική οργάνωση, να εκρήγνυνται ταυτόχρονα. Τουλάχιστον 9 άνθρωποι έπεσαν νεκροί και σχεδόν 3.000 τραυματίστηκαν.
Είναι απίθανο να δούμε το Ισραήλ να αναλαμβάνει επισήμως την ευθύνη για την επίθεση αυτή, που δεν έχει προηγούμενο. Δεν το έκανε εξάλλου ούτε για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Δεν υπάρχουν ωστόσο πολλές αμφιβολίες για το ποιος ήταν πίσω από το χτύπημα αυτό. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μία σοβαρότατη και δη απολύτως ταπεινωτική παραβίαση ασφαλείας στην καρδιά της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Οι βομβητές εξερράγησαν ταυτόχρονα. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη τρομοκρατική ομάδα έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα προβεί σε αντίποινα, ενώ έχει ανοίξει και έρευνα στο εσωτερικό της για τις συνθήκες.
Αμφισβητείται ολόκληρος ο μηχανισμός ασφαλείας
«Είναι άνευ προηγουμένου. Η Χεζμπολάχ υπερηφανευόταν για τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας της», σχολιάζει στο BBC η Έμιλι Χάρντινγκ, πρώην ανώτερη αναλύτρια της CIA. «Μια παραβίαση αυτού του μεγέθους δεν είναι μόνο σωματικά επιβλαβής, αλλά θα τους κάνει επίσης να αμφισβητήσουν ολόκληρο τον μηχανισμό ασφαλείας τους», εξηγεί η Χάρντινγκ, που συνεργάζεται πλέον με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
«Θα περίμενα να τους δω να διεξάγουν μια εντατική εσωτερική έρευνα που θα τους αποσπάσει από μια πιθανή μάχη με το Ισραήλ», συμπληρώνει,.
Ευάλωτη η Χεζμπολάχ μπροστά στην ισραηλινή τεχνολογία
Στο ίδιος μήκος κύματος και η Λίνα Κατίμπ από το Chatham House, σχολιάζει πως η επίθεση «υπογραμμίζει το πόσο βαθιά το Ισραήλ έχει διεισδύσει στο δίκτυο επικοινωνιών της Χεζμπολάχ». Τονίζει δε πως «η κλίμακα της τελευταίας επίθεσης είναι βαθιά ταπεινωτική για τη Χεζμπολάχ, δείχνοντας πόσο ευάλωτη είναι η ασφάλειά της μπροστά στην εξελιγμένη ισραηλινή στρατιωτική τεχνολογία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λεγόμενοι μαχητές της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσαν επί χρόνια κινητά τηλέφωνα για την επικοινωνία τους, αλλά αποφασίστηκε να καταφύγουν όλοι στους βομβητές, καθώς θεωρήθηκε ότι οι συσκευές των κινητών ήταν ευάλωτες σε επίθεση από χάκερς.
Παρά το πανίσχυρο οπλοστάσιο
Η Χεζμπολάχ σε καμία περίπτωση δεν έχει τη δύναμη του ισραηλινού στρατού, αλλά είναι πιο ισχυρή από τον στρατό του Λιβάνου, με ένα αξιοσημείωτο οπλοστάσιο και με τη δυνατότητα να πλήξει το Ισραήλ σε κάθε γωνιά του.
Λαμβάνει όπλα και χρήματα από το Ιράν – που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως τα τελευταία χρόνια, εκτιμούν οι ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι έχει στη διάθεσή της πάνω από 150.000 ρουκέτες και πυραύλους. Αυτά κυμαίνονται από μη κατευθυνόμενους πυραύλους πυροβολικού έως κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας.
Τα βασικά μοντέλα στο οπλοστάσιό τους περιλαμβάνουν ιρανικής κατασκευής πυραύλους Raad, Fajr και Zilzal, καθώς και πύραυλους Katyusha ρωσικής κατασκευής.
Διαθέτει προηγμένους αντιαρματικούς πυραύλους, όπως τους ρωσικής κατασκευής Kornet και τον ιρανικό Toophan, μια αντίστροφη μηχανική έκδοση του αμερικανικού πυραύλου TOW. Αυτοί έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί ενάντια στα ισραηλινά τεθωρακισμένα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου του Λιβάνου το 2006.
Επιπλέον έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς πυραύλους εδάφους-αέρος και ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υποδεικνύοντας κάποιο επίπεδο ικανότητας εναέριας άμυνας.