17.9 C
Nicosia
Τρίτη 24 Σεπτέμβριος 2024 | 7:31

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τις συνθήκες της δολοφονίας Χανίγια – «Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από άλλη χώρα»

Από τις θανατηφόρες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρο τους ηγέτες της Χαμάς, αλλά μέχρι στιγμής, εκτός από τη δολοφονία ενός ανώτερου στελέχους που είχε την έδρα του στη Βηρυτό, δεν είχε καταφέρει να φτάσει αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των καταζητουμένων.

Σήμερα το πρωί η Χαμάς είπε ότι ο πολιτικός της ηγέτης σκοτώθηκε σε «μια ύπουλη σιωνιστική επιδρομή». Το Ισραήλ δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση.

Χθες το βράδυ, ο Χανίγια, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Γάζα, αλλά ζούσε στο Κατάρ για πολλά χρ΄νια, ήταν μαζί με τους επικεφαλής άλλων περιφερειακών ένοπλων ομάδων, που υποστηρίζονται από το Ιράν, σε μια τελετή για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χανίγια: Από την Ιντιφάντα στην ηγεσία της Χαμάς και από τη Γάζα στις ανέσεις του Κατάρ

Λίγες λεπτομέρειες έχουν δοθεί για την επίθεση που σκότωσε τον ίδιο και έναν σωματοφύλακα, αλλά φαίνεται να είχε σχεδιαστεί προσεκτικά.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι δεν σχολιάζει αναφορές σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, αξιωματούχος της Χαμάς χαρακτήρισε αυτή τη δολοφονία «σοβαρή κλιμάκωση». Ένας άλλος την περιέγραψε ως «μια δειλή πράξη που δεν θα έμενε ατιμώρητη».

Δεν είναι ακόμη σαφές τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην πορεία του πολέμου στη Γάζα, αλλά ο Haniyeh επέβλεπε τις συνομιλίες για μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων.

Παρά τη σκληρή ρητορική του, γενικά θεωρήθηκε από τους αναλυτές ως μετριοπαθής και πραγματιστής, σε σύγκριση με τους πιο σκληροπυρηνικούς ηγέτες με έδρα τη Γάζα Μοχάμεντ Ντέιφ και Γιαχία Σινγουάρ, οι οποίοι πιστεύεται ότι ήταν ο εγκέφαλος της σοκαριστικής επίθεσης του περασμένου έτους στο νότιο Ισραήλ.

Το λιβανέζικο ειδησεογραφικό site al Mayadeen, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, επικαλείται ιρανική πηγή, σύμφωνα με την οποία ο πύραυλος που έπληξε την κατοικία όπου διέμενε ο Χανίγια στην Τεχεράνη, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει, εκτοξεύτηκε από άλλη χώρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύραυλος δεν εκτοξεύτηκε από το εσωτερικό του Ιράν.

Νωρίτερα, το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι το πλήγμα που σκότωσε τον Χανίγια σημειώθηκε περίπου στις 2 τα ξημερώματα σε ειδική κατοικία βετεράνων πολέμου.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη: «Ο Χανίγια, ο οποίος είχε έρθει στο Ιράν για την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου, διέμενε σε μια από τις ειδικές κατοικίες για βετεράνους πολέμου στη βόρεια Τεχεράνη, όταν μαρτύρησε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από αέρος» ανέφερε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Την ίδια ανακοίνωση μετέδωσαν και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: skai.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Λίβανος: 274 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από το μπαράζ ισραηλινών επιθέσεων (φωτό)

Το Ισραήλ εξαπέλυσε εκτεταμένο κύμα αεροπορικών επιδρομών στο νότιο Λίβανο εναντίον εκατοντάδων στόχων της Χεζμπολάχ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 274 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και γιατροί,...

Το Κυπριακό συζήτησαν Τατάρ-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Το Κυπριακό - μεταξύ άλλων - συζήτησε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση...

Επιχειρηματικό φόρουμ ΚΕΒΕ-Invest Cyprus επενδύσεις Κύπρου-Λιβάνου

Οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος βρέθηκαν στο επίκεντρο του Επιχειρηματικού Φόρουμ με τίτλο "Discovering Cyprus: A Hub for Business Growth and Opportunities", το...

Εργαζόμαστε για διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «επί ίσης βάσης», είπε ο ΠτΔ στη Σύνοδο για το Μέλλον

Την προσήλωση της Λευκωσίας στο να εργαστεί με όλα τα κράτη μέλη των ΗΕ, για να διασφαλίσει ότι όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους...

Σημαντική άνοδος του ΧΑΚ – Νέα κέρδη για τράπεζες – Η Τράπεζα Κύπρου έφτασε στα 5 ευρώ στην Αθήνα

Κέρδη καταγράφηκαν κατά την πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας στο ΧΑΚ, με τη θετική ώθηση να δίνουν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις...

Ιράν: Τείχος άνω των 10 χλμ στα σύνορα με το Αφγανιστάν – «Μπλόκο» στους μετανάστες

 Τείχος μήκους άνω των 10 χιλιομέτρων κατασκεύασε το Ιράν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, βασικό πέρασμα Αφγανών μεταναστών προς τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα αξιωματικός του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!