17.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 9:37

Στο Κίεβο οι Υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Βρετανίας

Οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας Αντονι Μπλίνκεν και Ντέιβιντ Λάμι ξεκίνησαν την Τετάρτη επίσκεψη στην Ουκρανία όπου θα συζητήσουν περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων σχετικά με την εκτόξευση δυτικών όπλων στη Ρωσία, την ώρα που η υποτιθέμενη απόκτηση ιρανικών πυραύλων από τη Μόσχα έχει εγείρει νέους φόβους.

Οι δύο Υπουργοί επιβιβάστηκαν σε τρένο στην Πολωνία για το εννιάωρο ταξίδι προς το Κίεβο.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι εντείνει τα αιτήματά του προς τη Δύση για παροχή όπλων με περισσότερη δύναμη πυρός και λιγότερους περιορισμούς.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει στο παρελθόν ξεκαθαρίσει ότι θέλει να αποφύγει την άμεση σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Ο Μπάιντεν συναντάται με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας την Παρασκευή.

Ο Μπλίνκεν από την άλλη είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να παράσχουν στην Ουκρανία «ό,τι χρειάζεται» για να είναι πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας.

Χθες βράδυ το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία που θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα  για εισροή στην Ουκρανία 1,1 δις δολαρίων.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, οι δύο Υπουργοί που θα έχουν σειρά συναντήσεων με ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται να δεχθούν πιέσεις ώστε να επιτρέψουν τη χρήση δυτικών όπλων για ουκρανικές επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας.

Ερωτηθείς σχετικά χθες σε συνέντευξη στο Sky News ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι η χορήγηση της άδειας αυτής δεν αποκλείεται, προσθέτοντας όμως ότι οι ΗΠΑ θέλουν σε μια τέτοια περίπτωση να είναι βέβαιες ότι μπορούν να επιτευχθούν αυτά που θέλουν οι Ουκρανοί να πετύχουν.

Από το Λονδίνο επίσης ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει παραλάβει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν, προειδοποιώντας ότι πιθανότητα θα τους χρησιμοποιήσει εντός εβδομάδων κατά ουκρανικών στόχων.

Βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η απόφαση ίσως ληφθεί κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο Λευκό Οίκο την Παρασκευή ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός Στάρμερ ή κατά τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

WSJ: Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα είναι δύσκολη η εκεχειρία στη Γάζα μέχρι τη λήξη της θητείας Μπάιντεν

Παρά τα αλλεπάλληλα ταξίδια του Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραδέχονται πως μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, φαντάζει απίθανη...

Οι ΗΠΑ κατηγορούν κολοσσούς κοινωνικής δικτύωσης για μαζική παρακολούθηση χρηστών

Μελέτη για σειρά ετών αποκάλυψε πως κολοσσοί της κοινωνικής δικτύωσης κι ευρύτερα του τομέα του διαδικτύου επιδίδονται σε «μαζική παρακολούθηση» για να κεφαλαιοποιήσουν προσωπικά...

Για 8η φορά στο Κίεβο η Φον ντερ Λάιεν, από τον Φεβρουάριο 2022

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρίσκεται για 8η φορά από την έναρξη του πολέμου στο Κίεβο, λίγες μέρες μετά τη συγκρότηση της...

Κίνα: Το τέλος του «ηδονιστικού τρόπου ζωής»

Το «τέλος του ηδονιστικού τρόπου ζωής» που διακύρηξε ο Κινέζος ηγέτης  Σι Τζινπίνγκ, ώστε  να αναμορφώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ανατρέπει τις ζωές...

Νέα έρευνα: Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ ανάλογα με τον τρόπο που κοιμόμαστε;

Είτε στο πλάι είτε μπρούμυτα, όλοι συνηθίζουμε να κοιμόμαστε σε μια συγκεκριμένη στάση, η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας και ενδεχομένως ακόμα και τον...

Ο ηλικιακός ρατσισμός πλήττει τις νεαρές γυναίκες

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα της LeanIn και της McKinsey & Co. οι νεότερες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στον ηλικιακό ρατσισμό στον εργασιακό χώρο,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!