Τα ξημερώματα πάντως, ένας βαλλιστικός πύραυλος τύπου Qader-1 που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ  «με στοχο αρχηγείο της Μοσάντ, στα προάστια του Τελ Αβίβ», αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα. Ήταν πάντως, η πρώτη φορά που ένας πύραυλος της Χεζμπολάχ έφτανε  στην περιοχή του Τελ Αβίβ.

Σε κάθε περίπτωση, ο ισραηλινός στρατός έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τη φιλο-ιρανική οργάνωση. Ο Λίβανος επίσης βιώνει τις πιο σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, με 600 νεκρούς μέχρι τώρα.

Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου λέει πώς δεν θέλει να δώσει ανάσα στη Χεζμπολάχ. Μόνο από τις μαζικές εκρήξεις στους βομβητές και τα γουόκι-τόκι πριν από μια εβδομάδα, ένας μεγάλος αριθμός μαχητών της Χεζμπολάχ ακρωτηριάστηκαν, κάποιοι έχασαν τη ζωή τους μαζί με αθώους αμάχους, καταστράφηκε το σύστημα ενδοεπικοινωνίας  της ισλαμικής οργάνωσης και καταβαραθρώθηκε το ηθικό των μελών της.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, παραδέχτηκε ότι η οργάνωσή του «έχει πληγεί σκληρά. Πιο σκληρά από ποτέ στην ιστορία της αντίστασης».

REUTERS/Emilie Madi

Δεν υποχωρεί

Αν και η οργάνωση είναι εμφανώς αποδυναμωμένη, δεν μπορεί ακόμα να γίνει λόγος για νίκη του Ισραήλ επί της Χεζμπολάχ. Εξοπλισμένη από το Ιράν-τον στενότερο σύμμαχό της-η οργάνωση εκτιμάται ότι διαθέτει ένα οπλοστάσιο με κάπου 150.000 πυραύλους, ρουκέτες και drone τελευταίας τεχνολογίας. Σε κάθε περίπτωση, η Χεζμπολάχ είναι ένας πολύ πιο δυνατός αντίπαλος από ό,τι η Χαμάς στη Γάζα.

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζεται άλλωστε και από άλλες οργανώσεις του λεγόμενου «Άξονα Αντίστασης» κατά του Ισραήλ: Τις σιιτικές πολιτοφυλακές στη Συρία και το Ιράκ και τους Χούθι της Υεμένης λακο Ιράν, τη Χαμάς, τους Χούτι στην Υεμένη. Ιρακινές πολιτοφυλακές έχουν ήδη επιτεθεί με drones κατά του Ισραήλ.

Πολλά μέλη της Χεζμπολάχ έχουν σκληραγωγηθεί στον πόλεμο στη Συρία και ορκίζονται εκδίκηση για κάθε σκοτωμένο «μάρτυρα στο δρόμο προς την Ιερουσαλήμ», όπως λένε.

Οι  νεκροί διοικητές

Η ηγεσία της Χεζμπολάχ έχει υποστεί  πάντως μεγάλες απώλειες:

Μόλις χθες σκοτώθηκε ο Ιμπραήμ Κουμπάισι, υπεύθυνος του τμήματος εκτόξευσης πυραύλων, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Στις 20 Σεπτεμβρίου σκοτώθηκε ο Ιμπραήμ Ακίλ, επίσης στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ήταν μέλος του ανώτατου στρατιωτικού σώματος της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, συμμετείχε στη βομβιστική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό τον Απρίλιο του 1983, καθώς και στην επίθεση σε στρατώνα των ΗΠΑ έξι μήνες αργότερα. Περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τότε τη ζωή τους.

Στις 30 Ιουλίου έπεσε νεκρός ο Φουάντ Σουκρ σε ισραηλινή επίθεση στη νότια Βηρυτό. Ηταν το δεξί χέρι του Νασράλα.

Στις 3 Ιουλίου, σκοτώθηκε ο διοικητής της οργάνωσης στο νοτιοδυτικό Λίβανο, Μοχάμεντ Νάσερ, σε άλλη  επιδρομή. Στις 12 Ιουνίου σκοτώθηκε τέλος, ο Τάλεμπ Αμπντάλα, διοικητής του κεντρικού τμήματος των συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Αν και η Χεζμπολάχ μπορεί να έχει αποδυναμωθεί στρατιωτικά, δεν φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί ιδεολογικά. Η πολιτοφυλακή ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 40 χρόνια και η σημασία της «ξεπερνά κατά πολύ τον Λίβανο, φθάνοντας στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Γέχια Τασιτζιάν  από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.

«Στον Λίβανο, η Χεζμπολάχ είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε ένα εξαιρετικά αδύναμο κράτος», λέει ο πολιτικός αναλυτής Τζέιμς Ντόρσεϊ. Είναι πολύ περισσότερα από μια πολιτοφυλακή, αλλά και ένα κόμμα. Είναι ένα κράτος εν κράτει, ένα σύστημα πρόνοιας. ένας εργοδότης, που αυτή τη στιγμή κρατά όμηρο μια ολόκληρη χώρα.

Μειώνεται η επιρροή

Ήδη, υπάρχουν  πολλές επικριτικές φωνές στον Λίβανο που κατηγορούν τη Χεζμπολάχ για αυτόν τον νέο πόλεμο. «Η Χεζμπολάχ είναι ένας μοναχικός λύκος που έσυρε τον Λίβανο σε αυτόν τον πόλεμο», λέει ο πολιτικός αναλυτής, Τζαντ Γιάτεμ. «Πολλοί Λιβανέζοι, ακόμη και σιίτες, σκέφτονται: Αυτός δεν είναι ο δικός μας πόλεμος. Μας έσυραν σε αυτόν. Και όλες αυτές οι επιθέσεις  της Χεζμπολάχ δεν έκαμψαν τη στάση του Ισραήλ στη Γάζα.»

Άλλωστε, και στην Τεχεράνη πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν ότι η συνέχιση του πολέμου θα «εξαντλήσει» το «μέτωπο της αντίστασης».

Όπως γράφει η μετριοπαθής ιρανική εφημερίδα Jomhouri Eslami, η Χεζμπολάχ «δεν μπορεί να καταστρέψει το σιωνιστικό καθεστώς» και το μόνο που θα καταφέρει είναι η εξάντληση του μετώπου της αντίστασης».

Το δίλημμα του Ιράν

Η Jomhouri Eslami προειδοποιεί το ιρανικό καθεστώς ενάντια σε «κάποιους που προσπαθούν να υποκινήσουν την Τεχεράνη να εμπλακεί  σε πόλεμο εναντίον του Σιωνιστικού καθεστώτος», ενώ η κλιμάκωση στον Λίβανο εγείρει φόβους για μια ολομέτωπη σύγκρουση.

Το Ιράν μπορεί κάποτε να βοήθησε στη δημιουργία και την ενίσχυση της Χεζμπολάχ, αλλά τώρα η κλιμάκωση στον Λίβανο θέτει το καθεστώς των αγιοταλλάχ  σε δίλημμα: Η Τεχεράνη δεν θέλει να παρασυρθεί σε πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά ούτε και να φανεί αδύναμη, χάνοντας την επιρροή της στην περιοχή.

Ο μετριοπαθής Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεσεσκιάν είπε στον ΟΗΕ ότι  το Ιράν ήταν έτοιμο να μειώσει τις εντάσεις με το Ισραήλ. «Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε όλα μας τα όπλα με την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ θα κάνει το ίδιο και ότι ένας διεθνής οργανισμός θα έρθει και θα διασφαλίσει την ασφάλεια στην περιοχή», είπε ο Ιρανός πρόεδρος, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος  [email protected]