30.8 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 16:28

Πούτιν: Οργανωμένη και μαζική δολοφονία αμάχων -Θα υπάρξει τιμωρία -133 οι νεκροί

Η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη, όχι απλώς μια καλά σχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση, αλλά με μια «προετοιμασμένη και οργανωμένη μαζική δολοφονία αμάχων ανυπεράσπιστων ανθρώπων», δήλωσε ο Πρόεδρός της Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση με τη μορφή τηλεοπτικού διαγγέλματος προς τον ρωσικό λαό, μετά τη χθεσινή αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Κρόκους Σίτι Χολ.

Μεταξύ άλλων ο Ρώσος ηγέτης κήρυξε εθνικό πένθος για την αυριανή 24η Μαρτίου και παρομοίασε τους τρομοκράτες με τους ναζί.

«Οι εγκληματίες πήγαιναν εν ψυχρώ και στοχευμένα ακριβώς για να σκοτώσουν, να πυροβολήσουν εξ επαφής τους πολίτες μας, τα παιδιά μας, όπως ακριβώς έκαναν κάποτε οι Ναζί με τις εκκαθαρίσεις τους στα κατεχόμενα εδάφη», είπε ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι το σημαντικό για τους Ρώσους πολίτες είναι «να σταθούν ενωμένοι σε μια γραμμή», καθώς «κανείς και τίποτα δεν μπορεί να κλονίσει τη συνοχή και τη θέλησή μας, την αποφασιστικότητα και το θάρρος μας, τη δύναμη του ενωμένου λαού της Ρωσίας».

Κανείς δεν θα μπορέσει «να σπείρει δηλητηριώδεις σπόρους διχόνοιας, πανικού και διάλυσης» στην πολυεθνική κοινωνία της Ρωσίας, σημείωσε ο Βλαντιμίρ ούτιν, θυμίζοντας ότι «η Ρωσία έχει επανειλημμένα περάσει από τις πιο δύσκολες, συχνά αφόρητες δοκιμασίες, αλλά γινόταν ακόμη πιο δυνατή».

Ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε λόγο για «ειδικά αντιτρομοκρατικά μέτρα» σε όλες τις περιοχές της Ρωσίας, ώστε «να εμποδίσουν αυτούς που βρίσκονται πίσω από την αιματηρή σφαγή να διαπράξουν ένα νέο έγκλημα» και διαβεβαίωσε ότι «οι εκτελεστές, οι διοργανωτές και οι παραγγελιοδότες της τρομοκρατικής επίθεσης «θα υποστούν δίκαιη και αναπόφευκτη τιμωρία, όποιοι κι αν είναι».

 «Θα εντοπίσουμε και θα τιμωρήσουμε όλους όσοι κρύβονται πίσω από τις πλάτες των τρομοκρατών, όσοι προετοίμασαν αυτό το χτύπημα κατά της Ρωσίας», παραπέμποντας στην κυβέρνηση του Κιέβου, καθώς οι τέσσερις φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης «προσπάθησαν να κρυφτούν και κινούνταν προς την Ουκρανία», όπου «είχε προετοιμαστεί παράθυρο για τη διέλευση των συνόρων».

Αναφέρθηκε στη σύλληψη 11 συνολικά ατόμων, αλλά και στη συνεχιζόμενη προσπάθεια των υπηρεσιών ασφαλείας να εντοπίσουν και να αποκαλύψουν «ολόκληρη τη βοηθητική βάση των τρομοκρατών», αλλά και να διαλευκάνουν όλες τις «λεπτομέρειες του εγκλήματος».

Μάλιστα ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ανοιχτός «στη συνεργασία με όλα τα κράτη που μοιράζονται ειλικρινά» τον πόνο της Ρωσίας και είναι έτοιμα «να ενώσουν στην πράξη τις προσπάθειες στον αγώνα με τον κοινό εχθρό».

Αναφερόμενος στους τρομοκράτες ο Ρώσος Πρόεδρος, που ανανέωσε πρόσφατα την εξαετή και συνολικά πέμπτη θητεία του στην ηγεσία του Κρεμλίνου και ετοιμαζόταν για την ορκωμοσία του, είπε ότι «τους τρομοκράτες, τους δολοφόνους, τους υπανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν εθνικότητα, τους περιμένει μια κάθε άλλο παρά ζηλευτή τύχη, η τιμωρία και η λήθη. Δεν έχουν κανένα μέλλον».

Ξεκινώντας το διάγγελμά του ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όλους τους Ρώσους για την «αιματηρή, βάρβαρη, τρομοκρατική πράξη», καθώς και σε όσους έχασαν συγγενείς και φίλους, εγκωμιάζοντας τη δράση γιατρών, διασωστών, οργάνων της τάξης, αλλά και απλών πολιτών για τις προσπάθειές τους να σώσουν ζωές και να απομακρύνουν τους πολίτες από τη φλεγόμενη συναυλιακή αίθουσα και τα πυρά των τρομοκρατών.

133 οι νεκροί, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής ο έως τώρα αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 133, ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση απομάκρυνσης των καμένων συντριμμιών της στέγης της αίθουσας, που κατέρρευσε και καιγόταν σχεδόν ένα 24ωρο.

Ωστόσο έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μόνο τα ονόματα 41 νεκρών, ανάμεσά τους και τριών παιδιών, καθώς οι σοροί των υπολοίπων ακόμη ταυτοποιούνται και οι Αρχές προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανόν να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Λίγο νωρίτερα με ανάρτησή της στο κοινωνικό δίκτυο «Τέλεγκραμ» η διευθύντρια του δικτύου RT Μαργαρίτα Σιμονιάν ανέφερε ότι οι νεκροί αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης έχουν ήδη φθάσει τους 143, αριθμός, που υπερβαίνει εκείνον της εισβολής Τσετσένων τρομοκρατών και κράτησης ομήρων στη θεατρική παράσταση «Νορντ-Οστ» τον Οκτώβριο του 2002, όταν είχαν χαθεί επισήμως 130 και ανεπισήμως 174 ζωές.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα ανακοίνωσε ότι νοσηλεύονται ακόμη σε 12 νοσοκομειακά ιδρύματα της ρωσικής πρωτεύουσας 107 τραυματίες, ανάμεσά τους και 3 παιδιά, που είναι σε βαριά και πολύ βαριά κατάσταση.

Η εκπρόσωπος της ρωσικής αστυνομίας Ιρίνα Βολκ διέψευσε ότι οι 4 αυτουργοί της επίθεσης είναι Ρώσοι πολίτες, ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα περιέγραψε την Ουκρανία ως πολυετές άντρο και καταφύγιο τρομοκρατών, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα θα κάνει το παν ώστε η διεθνής κοινότητα «να ξυπνήσει από τη δυτική αποχαύνωση, την ύπνωση του όλα επιτρέπονται στο καθεστώς του Κιέβου με το πρόσχημα της αντιπαράθεσης στη Ρωσία».

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος διέκοψε την τέλεση της θείας λειτουργίας στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού για να τελέσει δέηση για τους αθώους δολοφονηθέντες, σημειώνοντας ότι «τρομοκρατικές ενέργειες για πολλοστή χρονιά πραγματοποιούνται κατά της χώρας και του λαού μας, αλλά ποτέ η τρομοκρατία δεν πλησίασε τόσο κοντά στην ίδια την καρδιά της χώρας μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ακροβάτης πέρασε από την Ασία στην Ευρώπη με slackline

Ο Jaan Roose το έκανε και πάλι! Ο 32χρονος Εσθονός ακροβάτης, αφού διέσχισε το Στενό της Μεσσίνας στην Ιταλία, με το μεγαλύτερο slackline που έχει...

Η καφετέρια που δεν σερβίρει καφέ σε κούπες αλλά σε πιπεριές

Εκεί που λές πως τίποτα δεν σου φαίνεται περίεργο σε αυτή την εποχή, έρχεται πάντα μια είδηση που σε κάνει να κάνεις το σταυρό...

Συμφωνίες δανείων €125 εκατ. με ΕΤΕπ για ανάπτυξη ΤΕΠΑΚ και φοιτ. εστίες στην Πάφο

Συμφωνίες δανείων συνολικού ύψους €125 εκατ, τα οποία θα δώσουν νέα ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις για...

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό χρέος μετά από 63 χρόνια

Το 100% του ΑΕΠ άγγιξε το δημόσιο χρέος της Βρετανίας, το υψηλότερο απί πεδο από τη δεκαετία του 1960, βάζοντας δύσκολα για τη νέα κυβέρνηση των...

Δάνειο 35 δισ. ευρώ για την Ουκρανία προτείνει η Κομισιόν

Ένα ολοκληρωμένο πακέτο οικονομικής βοήθειας, που συνδυάζει τον μηχανισμό δανειακής συνεργασίας για την Ουκρανία ύψους έως και 45 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα έκτακτο δάνειο μακροοικονομικής χρηματοδοτικής...

Λίβανος: Τριπλή επίθεση Χεζμπολάχ στο Ισραήλ με 140 ρουκέτες

Επίθεση σε τρία κύματα πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, εκτοξεύοντας συνολικά 140 ρουκέτες, μία ημέρα μετά το διάγγελμα του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, ο οποίος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!