24.8 C
Nicosia
Σάββατο 28 Σεπτέμβριος 2024 | 23:20

Πολύνεκρες ένοπλες επιθέσεις σε εκκλησίες και συναγωγές στο Νταγκεστάν – 15 αστυνομικοί, 6 τρομοκράτες και 2 πολίτες νεκροί

Περισσότεροι από 15 αστυνομικοί, έξι τρομοκράτες και τουλάχιστον δύο πολίτες νεκροί, εκ των οποίων ένας ορθόδοξος ιερέας, ο οποίος δολοφονήθηκε βάναυσα, είναι ο έως τώρα τραγικός απολογισμός των πολλαπλών ενόπλων επιθέσεων, που πραγματοποιήθηκαν αργά χθες σε τουλάχιστον δύο ορθόδοξους ναούς, δύο συναγωγές και ένα αστυνομικό σταθμό της τροχαίας στη ρωσική επαρχία του Νταγκεστάν στα παράλια της Κασπίας Θάλασσας.

Με νυχτερινό διάγγελμά του ο Σεργκέι Μέλικοφ, κυβερνήτης της ρωσικής αυτής επαρχίας, όπου επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί ανταλλαγές πυρών με τρομοκρατικές ομάδες ισλαμιστικού, κατά τις Αρχές, χαρακτήρα, ανακοίνωσε ότι στο Νταγκεστάν κηρύσσεται από σήμερα τριήμερο πένθος, αλλά και ότι η αντιτρομοκρατική επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας θα συνεχιστεί έως την αποκάλυψη όλων των «εν υπνώσει πυρήνων».

Νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί από την Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας μικρότεροι αριθμοί νεκρών τόσο μεταξύ αστυνομικών, όσο και μεταξύ των τρομοκρατών, αλλά και η ολοκλήρωση της ενεργού φάσης καταδίωξης των ενόπλων, που συνεχιζόταν στο ορεινό τουριστικό θέρετρο Ντερμπέντ έως περίπου τις 23.00 το βράδυ.

Ο συνολικός αριθμός των επιτιθέμενων ενόπλων, καθώς και η ταυτότητά τους δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από τις Αρχές, ενώ σύγχυση επικρατούσε και σχετικά με τον συνολικό αριθμό των τραυματιών, που φαίνεται πως ξεπέρασε τους 20, ενώ επισήμως διαψεύστηκαν πληροφορίες, που είχαν αρχικά διακινηθεί σχετικά με ομηρία ορθοδόξων πιστών στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Μαχατσκαλά. Όπως έγινε γνωστό 19 πολίτες, ιερείς και πιστοί, κλείστηκαν για λόγους αυτοπροστασίας εντός του ναού και απελευθερώθηκαν ασφαλείς από τους άνδρες της αστυνομίας, που τους προσέγγισαν αφού αντήλλαξαν πυρά με τρομοκράτες κοντά στον ναό.

Στη Μαχατσκαλά δέχθηκαν επίσης επιθέσεις μία συναγωγή και ένας σταθμός τροχαίας, από τον οποίο εκτιμάται ότι οι ένοπλοι κατόρθωσαν να αποσπάσουν και οπλισμό. Στο Ντερμπέντ επιθέσεις δέχθηκε ο ναός της Αγίας Σκέπης και μία συναγωγή, ενώ σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων πυρά δέχθηκε αστυνομικό όχημα και στο χωριό Σεργκοκαλά, 65 χλμ. νοτίως της Μαχατσκαλά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα όργανο της δημόσιας τάξης.

Σύμφωνα με πολλά ρωσικά ΜΜΕ τουλάχιστον τρεις από τους ενόπλους, που σκοτώθηκαν, ήταν οι δύο γιοι κι ένας ανιψιός του επικεφαλής του διαμερίσματος Σεργκοκαλά Μαγκομέντ Ομάροφ, ο οποίος και συνελήφθη μετά την έναρξη των επιθέσεων και ανακρίνεται, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

Όπως έγινε γνωστό τα ξημερώματα, ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάεφ ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για την τρομοκρατική επίθεση και προσέφερε τη συνδρομή των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας του.

Με δήλωσή του, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος χαρακτήρισε «απαραίτητο να γίνει παν το δυνατό ώστε να αποκλειστεί η ίδια η δυνατότητα ύπαρξης προσπαθειών ριζοσπαστικοποίησης της θρησκευτικής ζωής, να εμποδιστούν οποιεσδήποτε εκδηλώσεις εξτρεμισμού». Σύμφωνα με πηγές της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ο ιερέας Νικόλαος Κοτέλνικοφ υπηρετούσε περισσότερο από 40 έτη, ενώ οι διωκτικές Αρχές του Νταγκεστάν ανακοίνωσαν, σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία του BBC, ότι οι τρομοκράτες του έκοψαν τον λαιμό.

Κατά τον κυβερνήτη της ρωσικής Δημοκρατίας της Βορείου Οσετίας Σεργκέι Μενιάιλο «η τρομοκρατική επίθεση στο Νταγκεστάν σκηνοθετήθηκε φανερά έξωθεν και έχει σκοπό να διαταράξει από μέσα τον Βόρειο Καύκασο. Οι εγκληματίες θεωρούν ότι θα μπορέσουν να πυροδοτήσουν διαθρησκευτική αντιπαράθεση, αλλά κάνουν λάθος», όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο κοινωνικό δίκτυο Telegram.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε στο μήνυμα από το γραφείο του το βράδυ και ο κυβερνήτης του Νταγκεστάν Σεργκέι Μέλικοφ, ο οποίος δήλωσε ότι «κατανοούμε ποιος κρύβεται πίσω από τη διοργάνωση των τρομοκρατικών χτυπημάτων και ποιο σκοπό επεδίωκαν», αλλά και ότι «παρόμοιες επιθέσεις στην αδελφότητά μας, την πολυεθνική ενότητα και το δογματικό αδιαίρετο αποτελούν προσπάθειες να διασπάσουν αυτή την ενότητα και να πετύχουν κατ’ αυτόν τον τρόπο διχασμό, διαίρεση ανάμεσά μας, πράγμα, που δεν θα υπάρξει».

Ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ συνέδεσε με ανάρτησή του στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο την επίθεση του ουκρανικού πυροβολικού με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που είχε σημειωθεί νωρίτερα χθες με τη διπλή τρομοκρατική επίθεση στο Νταγκεστάν, σημειώνοντας ότι «τώρα όλοι αυτοί, οι αμερικανικές Αρχές, το καθεστώς του (σ.σ. Ουκρανού Στεπάν) Μπαντέρα και οι παρανοϊκοί φανατικοί, δεν διαφέρουν για εμάς σε τίποτα».

Εκτεταμένα και έκτακτα μέτρα ασφαλείας τέθηκαν σε ισχύ χθες όχι μόνο στην περιφέρεια του Νταγκεστάν, αλλά και σε τουλάχιστον άλλες δύο γειτονικές ρωσικές επαρχίες, της Σταυρούπολης και της Καμπαρτίνο-Μπαλκαρίας, καθώς και στις οδικές αρτηρίες, που οδηγούσαν στη Μαχατσκαλά, στο πλαίσιο της αναζήτησης τυχόν συνεργατών των ενόπλων, αλλά και της αποφυγής τυχόν άλλων επιθέσεων.

Παρόμοιο περιστατικό ένοπλης επίθεσης με αυτόματο όπλο εναντίον συνοριακού σταθμού ελέγχου μεταξύ της αυτονομημένης από την Τυφλίδα γεωργιανή επαρχία της Αμπχαζίας και της Ρωσίας, σημειώθηκε χθες το απόγευμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολίτης και να τραυματιστούν τρεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Αμπχαζίας οι δράστες διέφυγαν και καταζητούνται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ρωσία: 13 νεκροί από έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν του Βόρειου Καυκάσου την...

ΑΚΕΛ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν θα αναλάβουν ευθύνη για τον δραπέτη

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ με αφορμή την απόδραση του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους, ρίχνοντας πυρά σε Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας. Από τα πυρά του ΑΚΕΛ...

Ελλάδα: Επιδείνωση του καιρού Κυριακή και Δευτέρα

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται στη χώρα μας την Κυριακή και τη Δευτέρα με πολύ ενισχυμένους ανέμους, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και με κατά τόπους...

Κέρκυρα: Η σύζυγος ομολόγησε τον φόνο του 68χρονου

Γρήγορα εξιχνιάστηκε η δολοφονία 68χρονου στην Κέρκυρα, μετά την ομολογία της συζύγου του ότι εκείνη του κατάφερε το θανατηφόρο χτύπημα τα ξημερώματα με μαχαίρι...

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Ζάκυνθο. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 15:18 το μεσημέρι στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα νησιά Στροφάδες και...

Iran Air: Ακυρώνει τις πτήσεις προς Βηρυτό

Ο ιρανικός αερομεταφορέας Iran Air ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Ειδικότερα, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!