32.8 C
Nicosia
Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026 | 17:59

Πολιτική συμφωνία για κυρώσεις εναντίων βίαιων Ισραηλινών εποίκων αναμένει η Κάλας

Πολιτική συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων σε βίαιους Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη δήλωσε ότι αναμένει η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Κάγια Κάλας. «Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε» ανέφερε, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δευτέρας, επισημαίνοντας ότι οι σχετικές προτάσεις απαιτούν ομοφωνία ή ειδική πλειοψηφία από τα κράτη μέλη, ανάλογα με την κατεύθυνση των μέτρων, δηλαδή εάν θα αφορά κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες ή το εμπορικό καθεστώς.

Οι κυρώσεις αφορούν άτομα που φέρονται να εμπλέκονται σε επιθέσεις κατά Παλαιστινίων αμάχων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ωστόσο, η ίδια είπε ότι «μένει να δούμε αν τα κράτη-μέλη είναι πρόθυμα να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Στο επίκεντρο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα βρεθεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την κ. Κάλας να κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε την πρόσφατη κατάπαυση του πυρός «πολύ κυνικά, μόνο για να προστατεύσει την παρέλαση», ενώ συνέχιζε τις επιθέσεις κατά αμάχων. «Η Ουκρανία τήρησε την εκεχειρία, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν προσφέροντας άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Η Ρωσία δεν ανταποκρίθηκε πραγματικά», δήλωσε.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί νέο πακέτο κυρώσεων που θα στοχεύει πρόσωπα και φορείς που εμπλέκονται στη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία από κατεχόμενες περιοχές προς τη Ρωσία. «Αυτό που συμβαίνει σε αυτά τα παιδιά είναι φρικτό», είπε, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα εξετάζει τρόπους ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή τους στις οικογένειές τους.

Αναφερόμενη στα Δυτικά Βαλκάνια, η κ. Κάλας σημείωσε ότι η ΕΕ επιδιώκει στενότερη συνεργασία απέναντι στις υβριδικές απειλές που αντιμετωπίζει η περιοχή. «Οι αντίπαλοί μας δεν κοιμούνται. Εργάζονται συνεχώς για να αυξήσουν την επιρροή τους στην Ευρώπη και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση», τόνισε. Σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, σημείωσε ότι θα συζητηθεί η αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών, φαινομένου που παρατηρείται στην περιοχή.

«Έχουμε καλή εμπειρία και πρακτική από τη Μολδαβία, τώρα συνεργαζόμαστε και με την Αρμενία» πρόσθεσε η κ. Κάλας ενώ σημείωσε ότι και άλλες χώρες ζητούν συνεργασία «επειδή βλέπουν και αυτές τις επιθέσεις τους κατά της δημοκρατίας τους. Συζητάμε για την ασφάλεια και την άμυνα, ειδικά για την εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας του Μαυροβουνίου, για παράδειγμα, και αυτό που περιμένουμε από αυτούς είναι επίσης η ευθυγράμμιση με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας μας, και τις μορφές που πρέπει να ακολουθήσουν».

Για τη Συρία, η κ. Κάλας είπε ότι η ΕΕ εξετάζει τρόπους ενίσχυσης των κρατικών θεσμών και της πολιτικής σταθερότητας της χώρας. «Χωρίς ισχυρούς θεσμούς δεν μπορεί να υπάρξει λειτουργικό κράτος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει στη διαμόρφωση συνταγματικών και νομικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και στη διασφάλιση της συμμετοχής των μειονοτήτων στη διακυβέρνηση. «Θα συζητήσουμε πού μπορούμε να βοηθήσουμε τη Σύρια να οικοδομήσει θεσμούς και όλα αυτά τα ζητήματα, τι χρειάζονται, για μια πιο σωστή λειτουργία της χώρας» όπως είπε.

Σχετικά με τη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης και τις σχέσεις με τη Ρωσία, η κ. Κάλας ανέφερε ότι οποιοσδήποτε διάλογος με τη Ρωσία πρέπει να βασίζεται πρώτα σε κοινή ευρωπαϊκή θέση. «Πριν συζητήσουμε με τη Ρωσία, πρέπει πρώτα να συζητήσουμε μεταξύ μας για το τι ακριβώς θέλουμε να διαπραγματευτούμε», δήλωσε, λέγοντας ότι το βασικό πρόβλημα ασφαλείας στην Ευρώπη παραμένει η «συνεχής επιθετικότητα της Ρωσίας απέναντι στους γείτονές της».

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠολιτική συμφωνία για κυρώσεις εναντίων βίαιων Ισραηλινών εποίκων αναμένει η Κάλας