18 C
Nicosia
Δευτέρα 21 Οκτώβριος 2024 | 8:24

Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» το Ισραήλ – «Τους περιμένει η μεγαλύτερη έκπληξη», απαντά το Ιράν

Όλα φαίνεται να είναι έτοιμα για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, η οποία θα έρθει ως αντίποινα στο μπαράζ πυραύλων, που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου. Το χτύπημα θα είναι «σκληρό» και «σοκάρει» τους Ιρανούς, διαμηνύει η ισραηλινή πλευρά.

Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας αποκάλυψε στην ισραηλινή κρατική τηλεόραση ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση στο Ιράν και είναι έτοιμο να αποκρούσει κάθε μεταγενέστερη ιρανική απάντηση.

Ιρανικές στρατιωτικές πηγές στο Πρακτορείο Ειδήσεων «Tasnim» προειδοποίησαν, «Η μεγαλύτερη έκπληξη περιμένει τους Ισραηλινούς».

Πρόσθεσαν ότι εάν το Ισραήλ επιτεθεί σε στρατιωτικές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, η απάντηση του Ιράν θα είναι «σίγουρη και πέρα ​​από τις ισραηλινές προσδοκίες». Δυνητικά θα οδηγήσει το Ιράν να επανεξετάσει τις πυρηνικές του πολιτικές. Ο Αλί Χαμενεΐ φέρεται να είναι αποφασισμένος να κατευθύνει την Τεχεράνη ακόμη και σε ολοκληρωτικό πόλεμο, αν το Ισραήλ «ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές» χτυπώντας πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η στάση των Αμερικανών

Το πώς ακριβώς θα χτυπήσει το Ισραήλ επηρεάζεται και από τη στήριξη ή μου που έχει από τις ΗΠΑ. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να έχει υποσχεθεί στον Τζο Μπάιντεν ότι το πλήγμα θα είναι μεν σκληρό, αλλά θα αφορά στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Από την άλλη ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να είπε στον Νετανιάχου,  «Κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις».

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα σενάρια που έχουν έρθει στο φως το τελευταίο διάστημα, θέλει το Ισραήλ να προχωρεί σε ένα «συγκρατημένο» χτύπημα τώρα, αλλά να ετοιμάζει πολύ μεγαλύτερη επίθεση μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι εξοργισμένη με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Και τούτο γιατί διέρρευσαν δύο απόρρητα έγγραφα που αναφέρονταν στις προετοιμασίες του για το χτύπημα στο Ιράν. Τα έγγραφα, με ημερομηνία 15 και 16 Οκτωβρίου, άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο την Παρασκευή αφού δημοσιεύτηκαν στο Telegram από έναν λογαριασμό που ονομάζεται «Middle East Spectator». Είναι διαβαθμισμένα ως άκρως απόρρητα και φαίνεται να προορίζονταν να τα δουν μόνο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην ομάδα των «Five Eyes»: Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Μεταξύ άλλων περιγράφουν μετακινήσεις πυρομαχικών και ασκήσεις της ισραηλινής αεροπορίας με πυραύλους αέρος – εδάφους, οι οποίοι πιστεύεται επίσης ότι προετοιμάζονται για επίθεση στο Ιράν.

Μαίνεται το σφυροκόπημα του Λιβάνου

Ενώ προετοιμάζεται για το πλήγμα στην Τεχεράνη, ο  ισραηλινός στρατός προσπαθεί παράλληλα να «τελειώσει» τον ισχυρότερο πληρεξούσιό της, τη Χεζμπολάχ. Εξαπέλυσε το βράδυ της Κυριακής νέους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό εναντίον των γραφείων θεσμού που κατηγορεί πως χρηματοδοτεί τη Χεζμπολά, ενώ σφυροκόπησε θέσεις του προσκείμενου στο Ιράν κινήματος σ’ όλη τη χώρα.

Από την πλευρά της, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ότι κατέστρεψαν «εσκεμμένα» ένα «παρατηρητήριο» των κυανοκράνων στον νότιο Λίβανο, επεισόδιο που προστίθεται σε σειρά συμβάντων στα οποία επλήγησαν θέσεις της, για τα οποία το Ισραήλ επικρίνεται εντονότατα σε διεθνές επίπεδο.

Το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε πως έγιναν ένδεκα ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον υποκαταστημάτων του «Αλ Καρντ αλ Χάσαν» σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και στο ανατολικό τμήμα του Λιβάνου, έπειτα από ισραηλινές προτροπές στους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από περιοχές όπου βρίσκονται γραφεία του θεσμού, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός Αλ Καρντ αλ Χάσαν ενέχεται «στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της Χεζμπολά», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, ο Αβιχάι Αντραΐ, μέσω X.

Διαβάστε στο παρακάτω άρθρο περισσότερα για την πανίσχυρη τράπεζα της Χεζμπολάχ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» το Ισραήλ – «Τους περιμένει η μεγαλύτερη έκπληξη», απαντά το Ιράν

Όλα φαίνεται να είναι έτοιμα για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, η οποία θα έρθει ως αντίποινα στο μπαράζ πυραύλων, που δέχθηκε την...

Ήταν «αναγκαίο κακό» λέει η Αστυνομία για την ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Aναγκαίο κακό» χαρακτήρισε η Αστυνομία την ταλαιπωρία που σημειώθηκε χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά το μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων στην Κύπρο. Μιλώντας στον Άλφα ο Εκπρόσωπος Τύπου της...

Πράσινο και από ΠΑΣΥΞΕ στην πρόταση Παναγιώτου για συλλογικές συμβάσεις

Ο ΠΑΣΥΞΕ ενημέρωσε τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου ότι αποδέχεται την πρόταση για τις συλλογικές συμβάσεις και θα στείλει σήμερα γραπτή επιστολή. Κατά τη...

Λίβανος: Το Ισραήλ σφυροκόπησε γραφεία της πανίσχυρης τράπεζας της Χεζμπολάχ

Τα γραφεία της πανίσχυρης τράπεζας της Χεζμπολάχ, καθώς και άλλες θέσεις της, σφυροκόπησε τις προηγούμενες ώρες ο στρατός του Ισραήλ σε όλο τον Λίβανο. Από...

Το κόστος του χρήματος και η οικονομία

Η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν, προχώρησε την προηγούμενη Πέμπτη στην τρίτη κατά σειρά μείωση των ευρωεπιτοκιων.  Αυτό έγινε, λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, που η...

Η Βουλή και η αύξηση μισθών στο δημόσιο τομέα

Τελικά, η Βουλή έστω και με πλειοψηφία ενέκρινε την προτεινόμενη από την κυβέρνηση αύξηση μισθών στο δημόσιο τομέα.  Το συνολικό κόστος αυτής της αύξησης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!