26.8 C
Nicosia
Τετάρτη 29 Μάιος 2024 | 18:48

Νέα συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου-«Χτυπάμε τους εχθρούς μας χωρίς έλεος και θα νικήσουμε»

Xτυπάμε τους εχθρούς μας χωρίς έλεος, και θα νικήσουμε, ήταν το μήνυμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Τρίτη λίγο πριν τη νέα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου για την ισραηλινή απάντηση στην ιρανική επίθεση που πραγματοποιείται εντός της ημέρας. Επισκεπτόμενος κέντρο νεοσύλλεκτων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε ότι το Ισραήλ έχει τρεις στόχους στη Γάζα. 

Μιλώντας σε νεοσύλλεκτους των IDF ο Νετανιάχου ανέφερε ότι «το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε είναι το πνεύμα. Είναι η ετοιμότητα που βλέπω στα μάτια σας, στους διοικητές μας, στον στρατό μας, στον λαό μας. Βασίζομαι σε εσάς και σας στηρίζω».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνάντησε νεοσύλλεκτους ενώ παρελάμβαναν τον εξοπλισμό τους, πριν φορέσουν τις στολές τους. Στη συνέχεια μίλησε μαζί τους και απάντησε στις ερωτήσεις τους.

«Μίλησα με μερικούς από εσάς. Είδα τη σωματική και ψυχική ετοιμότητα. Έχετε μια μεγάλη τιμή σήμερα: συμμετέχετε στους IDF, στις υπέροχες επάλξεις, για να απωθήσετε έναν βάναυσο εχθρό, τα τέρατα που μας επιτέθηκαν. Τους χτυπάμε και εμείς χωρίς έλεος και θα τους νικήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θέλετε να κερδίσετε; Είστε έτοιμοι να πολεμήσετε; Αυτό ακριβώς χρειάζεται. Καλοί φίλοι έχουν πέσει (στη μάχη) σε αυτήν την εκστρατεία. Έπεσαν για να πετύχουμε αυτή τη νίκη. Υπάρχουν τρεις στόχοι: Πρώτος – η εξάλειψη της Χαμάς. Δεύτερος – να επιστρέψουν οι όμηροι. Και τρίτον – να διασφαλιστεί ότι η Χαμάς δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή για το Ισραήλ» επισήμανε.

«Αυτό είναι μέρος μιας μεγαλύτερης εκστρατείας, το βλέπετε αυτό. Το Ιράν στέκεται πίσω από τη Χαμάς, πίσω από τη Χεζμπολάχ και πίσω από άλλους, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε και να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας παντού».

«Το πιο σημαντικό είναι το πνεύμα. Είναι η ετοιμότητα που βλέπω στα μάτια σας, στους διοικητές μας, στο στρατό μας, στο λαό μας και βασίζομαι σε εσάς. Βασίζομαι σε εσάς και στέκομαι δίπλα σας. Θυμάμαι, ήμουν εδώ πριν από μερικά χρόνια. Είναι το ίδιο πνεύμα που συνεχίζεται πριν από εμάς και μετά από εμάς, που συνεχίζεται μαζί σας, και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα θυμάστε. Οι φίλοι σας, κάποιοι από τους οποίους γνωρίσατε μόλις τώρα, είναι μαζί σας, είμαστε όλοι μαζί, και μαζί θα κερδίσουμε. Προσέξτε ο ένας τον άλλον και προσέξτε τη χώρα… μαζί θα κερδίσουμε» σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην ιρανική μαζική επίθεση, και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει.

Ένα ακόμα «βήμα» για την απάντηση της Ιερουσαλήμ στην επίθεση της Τεχεράνης φέρεται να έκανε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά τη συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου της Δευτέρας, με το επόμενο βήμα όμως να φαντάζει «μετέωρο», καθώς όλοι δέχονται ότι η ισραηλινή «απάντηση» είναι απλώς θέμα χρόνου, ουδείς όμως γνωρίζει αν τελικά θα επιλεγούν πλήγματα σε ιρανικό έδαφος που θα οδηγήσουν την κατάσταση εκτός ελέγχου. 

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ισραηλινή απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν είναι πιθανό να είναι περιορισμένη, και μπορεί να επικεντρωθεί στο χτύπημα βασικών στόχων εκτός Ιράν, ανέφεραν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο NBC.

O Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι προειδοποίησε την Τρίτη ότι «και η παραμικρή ενέργεια κατά των συμφερόντων του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με μια αυστηρή, εκτεταμένη και οδυνηρή απάντηση εναντίον όλων των δραστών». Την ίδια ώρα, η ιρανική τηλεόραση και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν «πλημμυρίσει» από πλάνα με ιρανικές ασκήσεις, είτε από στρατιωτικές επιχειρήσεις των «δορυφόρων» της Τεχεράνης όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούθι. 

Λαμβάνει τις τελικές του αποφάσεις σήμερα το Ισραήλ – Νέα συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου

Σε ρυθμούς ύψιστης ετοιμότητας βρίσκεται από χθες το απόγευμα το Ισραήλ ενόψει του κτυπήματος κατά του Ιράν, ενώ συνεχίζουν να μεταδίδονται διαρροές σχετικά με τα κριτήρια που θα λάβουν υπ’όψιν τους τα ισραηλινά κέντρα αποφάσεων. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει για τρίτη συνεχή μέρα το πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να λάβει τελικές αποφάσεις για τον τρόπο αντίδρασης του Ισραήλ στην πρόσφατη ιρανική πυραυλική επίθεση, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή ποια ώρα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διαρροές που μεταδίδουν ισραηλινά και διεθνή μέσα, το ισραηλινό κτύπημα στο Ιράν θα είναι «αναλογικό σε σχέση με την ιρανική επίθεση», δεν θα προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη και οι συνέπειες του θα είναι τέτοιες ώστε να μην δικαιολογούν ιρανική αντίδραση.

Σήμερα το πρωί τα κρατικά ισραηλινά μέσα μετέδωσαν ότι «ανάμεσα στις εναλλακτικές που εξετάζονται, περιλαμβάνονται στόχοι ιρανικών συμφερόντων που βρίσκονται εκτός της ιρανικής επικράτειας». Αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι «μεταξύ των στόχων περιλαμβάνεται ένα εργοστάσιο παραγωγής οπλισμού που βρίσκεται στη Συρία, από το οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι από εκεί διακινούνται όπλα με προορισμό τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές που δρουν στη χώρα, ως επίσης και προς τον Λίβανο».

Πληροφορίες που μεταδίδουν ισραηλινά μέσα αναφέρουν, επικαλούμενα πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε επικοινωνία με αραβικές χώρες της περιοχής, διαβεβαιώνοντας τις ότι «το κτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους, ούτε τις πολιτικές τους ηγεσίες».

Τη συγκεκριμένη πληροφορία τα τοπικά μέσα συσχετίζουν με δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων που απειλούν με αντίμετρα όσες αραβικές χώρες της περιοχής συνδράμουν στην αεράμυνα του Ισραήλ, δηλώσεις που προκάλεσαν επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της Ιορδανίας, δια της οποίας διευκρινίζεται ότι «η ιορδανική αεράμυνα ενήργησε το βράδυ της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης κατά του Ισραήλ, με αποκλειστικό σκοπό να προστατεύσει τον ιορδανικό εναέριο χώρο».

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου από χθες το απόγευμα δεν αποδέχεται τηλεφωνικές κλήσεις από ηγέτες δυτικών χωρών. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, το Πρωθυπουργικό Γραφείο φέρεται να έχει μεταθέσει τον προγραμματισμό των τηλεφωνικών συνομιλιών του Νετανιάχου από την ερχόμενη Κυριακή και εντεύθεν.

Από ιρανικής πλευράς, ο Πρόεδρος της χώρας, Ιμπραήμ Ραϊσί προειδοποίησε ότι «εάν πληγούν στόχοι ιρανικών συμφερόντων, η απάντηση του Ιράν θα είναι άμεση και σκληρή», προσθέτοντας ότι «το Ιράν θα τιμωρήσει όσες χώρες της Δύσης στηρίζουν τυφλά την σιωνιστική οντότητα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ στην κρατική τηλεόραση της χώρας του ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγερί, δήλωσε ότι σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης «το Ιράν δεν θα περιμένει 12 μέρες για να απαντήσει». «Ούτε 12 λεπτά δεν θα περιμένουμε», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η ιρανική απάντηση θα είναι πολύ πιο σκληρή από την προηγούμενη. Από την άλλη πλευρά, ιρανικά μέσα μετέδωσαν σήμερα το πρωί ότι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμίρ Αμπντολαχιάν, με τον Κινέζο ομόλογό του, τον διαβεβαίωσε ότι «το Ιράν δεν επιθυμεί να προκληθεί περιφερειακή ανάφλεξη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για θέματα του δημόσιου τομέα θα έχουν Υπουργός Οικονομικών και ΠΑΣΙΟΥ

Συζήτηση επί όλου του φάσματος των θεμάτων που απασχολούν τον δημόσιο τομέα θα έχουν την προσεχή Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός και αντιπροσωπεία...

Σχέδια επιχορήγησης διακοπών σε ξενοδοχεία Ορεινών Θερέτρων και του Πύργου Τυλληρίας

Δύο προτάσεις-σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την στήριξη των ορεινών περιοχών, των συνταξιούχων και των εργαζομένων,...

Μικρή υποχώρηση (0,55%) του ΧΑΚ

Με μικρή πτώση έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τον Γενικό του Δείκτη να διαμορφώνεται στις 165,03 μονάδες με ζημιές 0,55% Ο δείκτης...

Αερόστατα με σκουπίδια και περιττώματα στέλνει ο Κιμ στη Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα προειδοποίησε όσους κατοίκους ζουν κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα να προσέχουν ιδιαίτερα καθώς το καθεστώς της Πιονγκ Γιάνγκ κατευθεύνει...

Προώθηση τροποποίησης για ίδρυση παραστημάτων ξένων πανεπιστημίων ενέκρινε το Υπουργικό

Το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη ενέκρινε την προώθηση της τροποποίησης της νομοθεσίας για την ανώτερη εκπαίδευση με σκοπό την ίδρυση και τη λειτουργία στην...

Ενώπιον Κακουργιοδικείου δύο πρόσωπα για τον εντοπισμό οπλισμού στην Βορόκληνη

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας που θα συνεδριάσει την 1η Ιουλίου, θα παρουσιαστούν δύο πρόσωπα ηλικίας 46 και 35 ετών τα οποία είναι ύποπτα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!