22.9 C
Nicosia
Πέμπτη 3 Οκτώβριος 2024 | 23:32

Κριτική από διεθνή Τύπο σε Μπάιντεν και φον ντερ Λάιεν στη σκιά των κρίσεων

Την προηγούμενη εβδομάδα, στον διεθνή Τύπο δημοσιεύθηκαν διάφορα άρθρα γνώμης τα οποία είχαν ως επίκεντρο τις παγκόσμιες συγκρούσεις και εντάσεις. Στην κριτική του απέναντι στην αμερικανική πολιτική ο διεθνής Τύπος υπενθυμίζει ότι παρά τις διαφωνίες με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι πολιτικές του Προέδρου Τζο Μπάιντεν συμβάλλουν στην παράταση του πολέμου στη Γάζα. Ο βρετανικός Τύπος από τη μεριά του υπογραμμίζει ότι οι πρόσφατες κρίσεις, όπως η πανδημία, ο λαϊκισμός και η κλιματική αλλαγή, έχουν επιδεινώσει την ψυχική υγεία των πολιτών και κατ’ επέκταση την ιδιωτική και δημόσια ζωή ολόκληρης της κοινωνίας. Στη σκιά των ευρωεκλογών της Κυριακής, ο γερμανικός Τύπος εστίασε στις οικονομικές πολιτικές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστηρίζοντας ότι αυτές έχουν οδηγήσει στην μείωση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Ο δε γαλλικός Τύπος επικεντρώθηκε στον Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος κάλεσε σε συμμαχία δεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, ενώ συνεχίζονται οι διαφωνίες σχετικά με την προσέγγιση του πολέμου στην Ουκρανία.

Άρθρα από τη Μέση Ανατολή ασχολήθηκαν με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την ένταση με τη Χεζμπολάχ, ενώ τον Τύπο της Ασίας απασχόλησε η αύξηση των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της Κίνας σε διεθνές επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος διατήρησε την προσοχή του επικεντρωμένη στις τελευταίες εξελίξεις στο συνεχιζόμενο πόλεμο στα ουκρανικά εδάφη.

Ο Τύπος της Δύσης

Στο κύριο άρθρο της The Wall Street Journal με τίτλο «Ποιος πραγματικά παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα;» που δημοσιεύθηκε στις 4 Ιουνίου, επικρίνονται οι πολιτικές του Προέδρου Τζο Μπάιντεν σε σχέση με το Ισραήλ και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα. Το άρθρο υποστηρίζει ότι, ενώ ο Μπάιντεν επικρίνει δημόσια τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορώντας τον ότι πιθανόν να επιδιώκει την παράταση του πολέμου για πολιτικό όφελος, οι δικές του πολιτικές είναι εξίσου προβληματικές. Για παράδειγμα, μετά τις 7 Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν συμβούλεψε το Ισραήλ να περιορίσει την εμβέλεια της εισβολής του ενώ παράλληλα υποστήριξε την απόφαση της Αιγύπτου να κρατήσει τα σύνορα κλειστά. Με τους κατοίκους της Γάζας παγιδευμένους και την εμβέλεια της εισβολής μειωμένη, οι προσπάθειες του Ισραήλ έγιναν ακόμη πιο δύσκολες. Όταν το Ισραήλ κέρδισε έδαφος στη βόρεια Γάζα, ο Μπάιντεν πίεσε τον Νετανιάχου να μειώσει τα στρατεύματα και να χρησιμοποιήσει λιγότερη βία στη νότια Γάζα, γεγονός που τελικά οδήγησε σε μια παρατεταμένη και λιγότερο αποτελεσματική επιχείρηση. Επιπλέον, η επιείκεια του Μπάιντεν προς τους μεσολαβητές Αίγυπτο και Κατάρ έχει ενθαρρύνει τη Χαμάς να παρατείνει τη σύγκρουση, καθιστώντας πιο δύσκολες τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους. Το άρθρο καταλήγει ότι η κριτική του Μπάιντεν προς το Ισραήλ αντικατοπτρίζει μάλλον τις δικές του πολιτικές αδυναμίες παρά την διαφωνία του με τις ενέργειες του Νετανιάχου.

Στο άρθρο της «Τραμπ, Covid, η κλιματική κρίση – περάσαμε δύσκολα χρόνια. Οι πληγές παραμένουν», που δημοσιεύτηκε στην Guardian στις 4 Ιουνίου 2024, η Rebecca Solnit υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες πολιτικές και παγκόσμιες κρίσεις έχουν προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα. Τονίζει τη διασυνδεδεμένη φύση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, επισημαίνοντας πώς η πανδημία, ο Τραμπισμός και η κλιματική αλλαγή έχουν συλλογικά επιβαρύνει τη ψυχική και συναισθηματική υγεία. Η Solnit συζητά την έννοια του «ηθικού τραύματος» για να περιγράψει τον αντίκτυπο μιας μεγάλης κλίμακας αδικιών και συστημικής διαφθοράς. Οι ποικίλες επιπτώσεις της πανδημίας, επιδεινωμένες από την παραπληροφόρηση και την κοινωνική απομόνωση που εντάθηκε από το διαδίκτυο, έχουν αφήσει την κοινωνία εξαντλημένη και διχασμένη. Η Solnit τονίζει τη σημασία της αναγνώρισης αυτών των τραυμάτων και ενθαρρύνει την υπεράσπιση της αλήθειας και την ανάληψη συλλογικής δράσης κατά του φασισμού και του κλιματικού χάους. Καταλήγει ότι η αναγνώριση του προσωπικού κόστους αυτών των κρίσεων είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς την ανάρρωση των κοινωνιών.

Η Dorothea Siems, στο άρθρο της «Υπό την ηγεσία της φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ γίνεται όλο και πιο αποκομμένη από τον κόσμο» που δημοσιεύθηκε από την Die Welt στις 3 Ιουνίου, αξιολογεί κριτικά τις οικονομικές πολιτικές της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η αρθρογράφος υποστηρίζει ότι υπό την ηγεσία της φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ έχει απομακρυνθεί από τις οικονομικά φιλελεύθερες αρχές της, με αποτέλεσμα την αύξηση της γραφειοκρατίας και τη μείωση της ανταγωνιστικότητας. Τονίζει ότι, ενώ το 2010 η οικονομική απόδοση της ΕΕ ήταν συγκρίσιμη με εκείνη των ΗΠΑ, οι τελευταίες ξεπερνούν σήμερα την ΕΕ κατά 50% παρά τον μικρότερο πληθυσμό. Αυτή η πτώση αποδίδεται σε αναποτελεσματικές πολιτικές, όπως οι αυστηροί κανονισμοί του «Πράσινου Συμφώνου» της ΕΕ και η υπερβολική ανάμειξη στις οικονομικές διαδικασίες, που ωθούν τους επενδυτές να αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες αλλού. Η Siems επισημαίνει ότι η υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου βιομηχανικής πολιτικής έχει επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα, απομακρύνοντας την Ένωση ακόμα περισσότερο από τις αρχές της ελεύθερης αγοράς. Κριτικάρει την τρέχουσα προσέγγιση της Γερμανίας προς την οικονομική πολιτική, η οποία έχει εγκαταλείψει το ελεύθερο εμπόριο και τον υγιή ανταγωνισμό, υπέρ των πολιτικών που βασίζονται σε αξίες και σε αμφισβητήσιμες βιομηχανικές επιλογές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Breizh-info.com στις 3 Ιουνίου, με τίτλο «Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν πιστεύει ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και η Μαρίν Λεπέν θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα δεξιό μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ)», ο Βίκτορ Όρμπαν καλεί σε στρατηγική συμμαχία μεταξύ της Τζόρτζια Μελόνι και της Μαρίν Λεπέν για να σχηματίσουν ένα ισχυρό μπλοκ στο ΕΚ. Θεωρεί ότι αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη δεξιά στην Ευρώπη και πιθανόν να υπερκεράσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Η Μελόνι και η Λεπέν έχουν ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις για να συγχωνεύσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, μια κίνηση που η Λεπέν θεωρεί κρίσιμη για την ενίσχυση της θέσης τους. Ο Όρμπαν ελπίζει ότι το κίνημα του θα ενταχθεί σε αυτόν τον νέο συνασπισμό, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να γίνει η δεύτερη δύναμη στο ΕΚ. Η Μελόνι, η οποία επίσης προσεγγίζεται από το ΕΛΚ, στοχεύει να σχηματίσει μια πλειοψηφία στο κεντροδεξιό χώρο της Ευρώπης. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, κυρίως στην προσέγγιση προς τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Όρμπαν θεωρεί ότι οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι κρίσιμες για να καθορίσουν το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης, ειδικά όσον αφορά την ειρήνη ή τον πόλεμο.

Ο Τύπος της Μέσης Ανατολής

Στο άρθρο με τίτλο «Το Ισραήλ είναι αυτό που αρνείται να σταματήσει τον πόλεμο,» το οποίο δημοσιεύτηκε από το δίκτυο Al Mayadeen στις 5 Ιουνίου, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Ghazi Hamad αναφέρεται στη συνεχιζόμενη σύγκρουση με το Ισραήλ. Ο Χαμάντ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς παραμένει σταθερή στους όρους της για τον τερματισμό του πολέμου, τους οποίους το Ισραήλ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, έχει αγνοήσει. Παρά τη θετική αποδοχή της ομιλίας του Προέδρου Μπάιντεν, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει αρνηθεί να εξετάσει ειρηνικές προτάσεις, συνεχίζοντας τη σύγκρουση. Ο Χαμάντ υποστηρίζει ότι το Ισραήλ φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για την επίτευξη συμφωνίας και κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι παρατείνει τον πόλεμο για να αποφύγει την πολιτική του πτώση ή ακόμη και τη φυλάκιση. Ο Χαμάντ επισημαίνει τις εσωτερικές διαφωνίες στη κυβέρνηση του Ισραήλ και τις εξωτερικές πιέσεις που είναι δυσμενείς και για τις ΗΠΑ και για το Ισραήλ. Κριτικάρει την αδιάλειπτη αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι αυτή συντηρεί τη διάρκεια της κατοχής. Τονίζοντας την ενιαία στάση της ηγεσίας της Χαμάς, ο Χαμάντ αρνείται ότι υπάρχουν εσωτερικές διαιρέσεις σχετικά με τις αποφάσεις για την αντίσταση. Επισημαίνει ότι παρά τη βία, κανένας Παλαιστίνιος στη Γάζα δεν έχει εκφράσει προθυμία να εγκαταλείψει την αντίσταση. Ο Χαμάντ, ο οποίος σημειώνει ότι αραβική υποστήριξη ήταν ανεπαρκής, επαναλαμβάνει ότι η θέση της Χαμάς παραμένει αμετάβλητη και στοχεύει στην μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της The Jerusalem Post με τίτλο «Ο Νετανιάχου στο Βορρά: Είμαστε έτοιμοι για έντονες ενέργειες κατά της Χεζμπολάχ» που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για σημαντική στρατιωτική δράση κατά της Χεζμπολάχ. Ο Νετανιάχου έκανε τις εν λόγω δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στην Κιριάτ Σμόνα, μια βόρεια πόλη όπου ρουκέτες από τον Λίβανο είχαν προκαλέσει πυρκαγιές. Ενώ η επίσκεψη προκάλεσε μικτές αντιδράσεις εν μέσω κριτικής ότι η κυβέρνηση είχε αποτύχει να εξασφαλίσει την ασφάλεια των βόρειων συνόρων του Ισραήλ, ο Νετανιάχου επέμεινε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται ούτε να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια, ούτε να ησυχάσει μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ΕΔΙ, Αντιστράτηγος Χέρτζελ Χαλέβι, επιβεβαίωσε ότι ο στρατός, μετά από εντατική εκπαίδευση, είναι έτοιμος για επιθετικές επιχειρήσεις στον Βορρά. Πολιτικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενδεχόμενη επιστράτευση επιπλέον εφεδρειών λόγω των αυξανόμενων εντάσεων. Παρόλο που ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε ότι δεν σκοπεύουν να επεκτείνουν τη σύγκρουση εκτός εάν προκληθούν, οι διασυνοριακές εχθροπραξίες συνεχίζονται. Οι διεθνείς αντιδράσεις αντικατοπτρίζουν ανησυχία, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν μια διπλωματική λύση ενώ παράλληλα τονίζουν την ανάγκη για ηρεμία στη Γάζα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, επισημαίνοντας ότι η αποκλιμάκωση είναι κρίσιμη για την επίλυση της συνολικής κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ο Τύπος της Ασίας

Ο Antonio Graceffo, στο άρθρο του «Η αύξηση της κινεζικής κατασκοπείας στο εξωτερικό» που δημοσιεύτηκε στην Taipei Times στις 5 Ιουνίου, αναφέρει ότι η Κίνα εντείνει τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και άλλες περιοχές. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας διεξάγει μια σειρά από μυστικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων της κρατικής και βιομηχανικής κατασκοπείας, για να επιτύχει τους φιλόδοξους στρατιωτικούς και οικονομικούς στόχους της για το 2027 και το 2035, με απώτερο σκοπό την παγκόσμια κυριαρχία έως το 2049. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο πρώην ερευνητές του κοινοβουλίου κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία για λογαριασμό της Κίνας, ενώ παρόμοιες συλλήψεις έγιναν στη Γερμανία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Η Σουηδία απέλασε έναν Κινέζο δημοσιογράφο που συνδέθηκε με την κατασκοπεία. Οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν σημαντική τακτική, με παραβιάσεις που στόχευσαν κρίσιμα δίκτυα να έχουν σημειωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τη Νορβηγία. Στη Βόρεια Αμερική, οι καναδικές αρχές απέλασαν Κινέζους διπλωμάτες λόγω παρεμβάσεων στις εκλογικές διαδικασίες, ενώ το FBI χαρακτήρισε την Κίνα ως τη μεγαλύτερη οικονομική και πληροφοριακή απειλή για τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για πολυάριθμες περιπτώσεις κατασκοπείας. Επιπλέον, οι αρχές στην Ολλανδία και την Πολωνία κατέστειλαν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από κινεζικές εταιρείες όπως η Nuctech, οι οποίες επωφελούνται από κρατικές επιδοτήσεις.

Στο κύριο άρθρο με τίτλο «Ο πραγματικά ασφαλής κόσμος πρέπει να είναι ένας κόσμος που έχει ουσιαστική ενσωμάτωση και αλληλεξάρτηση» της People’s Daily στις 5 Ιουνίου, ξεχωρίζει η άποψη ότι η αληθινή παγκόσμια ασφάλεια βασίζεται στην ουσιαστική οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ των εθνών. Το άρθρο επικρίνει όσους δημιουργούν φανταστικές απειλές για να δικαιολογήσουν τεχνολογικούς φραγμούς και να διαταράξουν τις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες, προκαλώντας έτσι αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία. Αναφερόμενο στη θεωρία «Η θεωρία των χρυσών τόξων για την πρόληψη των συγκρούσεων» του Thomas Friedman, ο αρθρογράφος τονίζει ότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση έχει μειώσει ιστορικά τις συγκρούσεις, διότι διαπλέκει τα εθνικά συμφέροντα. Επισημαίνει επίσης, τις σύγχρονες παρανοήσεις, ειδικά τον παράλογο φόβο που κάποιοι πολιτικοί διαδίδουν σχετικά με την ξένη τεχνολογία. Προειδοποιεί κατά της τάσης των Ηνωμένων Πολιτειών να κάνουν κακή χρήση της έννοιας της ασφάλειας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές τριβές διεθνώς. Κριτικάρει στρατηγικές όπως το «friendshoring» και υπογραμμίζει τις βλαβερές τους συνέπειες για την παγκόσμια ευημερία. Υποστηρίζοντας τη συνεργασία αντί της μονομερούς δράσης, το άρθρο καλεί για μια ισορροπημένη προσέγγιση, τονίζοντας ότι η παγκόσμια ασφάλεια και η οικονομική ανάπτυξη είναι εφικτές μέσω διαλόγου, τήρησης των διεθνών κανόνων και από κοινού διαχείρισης των αναδυόμενων τεχνολογιών. Τέλος, καλεί την διεθνή κοινότητα να ενθαρρύνει την συμπεριληπτική παγκοσμιοποίηση, να αντισταθεί στον προστατευτισμό και να απορρίψει τις μηδενικού αθροίσματος πολιτικές έτσι ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει την κοινή παγκόσμια ανάπτυξη και ασφάλεια.

Ο Τύπος της Ρωσίας

Ο Εβγκένι Μπαλάκιν στο άρθρο του με τίτλο «Οι οπαδοί της παγκοσμιοποίησης έχουν ανεβάσει το διακύβευμα για την Ουκρανία» που δημοσιεύτηκε από το RIA Novosti στις 6 Ιουνίου, εξετάζει τον έλεγχο που ασκεί η Δύση επί των παγκόσμιων αφηγήσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ουκρανία. Ο αρθρογράφος αναφέρει ενδεικτικά τους φαρσέρ Βλαντιμίρ Κουζνέτσοφ και Αλέξι Στολιάροφ, γνωστοί ως Βοβάν και Λέξους, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα αποκαλύψει το σύστημα παραπληροφόρησης των οπαδών της παγκοσμιοποίησης, ξεγελώντας δυτικές προσωπικότητες να αποκαλύψουν ακούσια την αλήθεια για τη δράση τους. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα αφορά τον Κλάους Σβαμπ, Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο οποίος σε έναν ψεύτικο διάλογο εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τις πιθανότητες της Ουκρανίας για «πλήρη νίκη» υπονοώντας αντ’ αυτού ένα αδιέξοδο τύπου Κορέας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια προηγούμενη συνομιλία που είχε με τον Ζακ Ατταλί, όπου προτιμήθηκε μια πιο επιθετική στάση προς τη Ρωσία. Τα σχόλια του Σβαμπ και του Ατταλί αντανακλούν μια βαθιά ριζωμένη γεωπολιτική στρατηγική, που έχει ακολουθηθεί ιστορικά από προσωπικότητες όπως ο Χένρυ Κίσσινγκερ, με στόχο τον έλεγχο της τύχης της Ρωσίας εν μέσω της σύγκρουσης με την Ουκρανία. Το άρθρο αναφέρει ότι τα σημαντικά ενδιαφέροντα της Δύσης στην Ουκρανία υπερβαίνουν την ιδεολογική υποστήριξη, περιλαμβάνοντας στρατηγικό έλεγχο πόρων και λογιστική υποστήριξη. Ο Μπαλάκιν καταλήγει επαινώντας τους Βοβάν και Λέξους για την συνεχή αποκάλυψη των πραγματικών στόχων των δυτικών ελίτ, και το ξεσκέπασμα της δυτικής προπαγάνδας.

Το άρθρο του Σλάβομιρ Σιερακόφσκι, με τίτλο «Δεν υπάρχει ησυχία για την Ευρώπη στο Ανατολικό Μέτωπο» που δημοσιεύτηκε από την Kyiv Independet στις 4 Ιουνίου, αναλύει τις συνεχείς στρατιωτικές οχυρώσεις και τις προσπάθειες εξοπλισμού από την Πολωνία, τις Βαλτικές χώρες και τη Φινλανδία ως απάντηση στις απειλές από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και, εν μέρει, την Ουκρανία. Παρά τη δέσμευση αμοιβαίας άμυνας του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, η Πολωνία δίνει προτεραιότητα στην αυτοάμυνα. Η απροθυμία των ΗΠΑ και της Γερμανίας να κλιμακώσουν τη σύρραξη στην Ουκρανία έχει σπείρει αμφιβολίες για την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, ωθώντας την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες να ενισχύσουν τις άμυνες τους ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ. Η πολωνική κυβέρνηση έχει διαθέσει $2,6 δισεκατομμύρια για το έργο «Ασπίδα Ανατολής», γνωστό και ως «Γραμμή Τουσκ». Στόχος είναι η ολοκλήρωσή του έργου το οποίο αφορά τη  δημιουργία φυσικών φραγμάτων και οχυρώσεων μέχρι το 2028, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που υπάρχουν. Επίσης, η Πολωνία ενισχύει τις άμυνές της με αντι-drone τεχνολογία και προηγμένη αναγνώριση. Παράλληλα με τα έργα που έχει δρομολογήσει, η Πολωνία ελπίζει ότι θα λάβει ευρωπαϊκή υποστήριξη δεδομένης της στρατηγικής της θέσης ως ανατολικό σύνορο της ΕΕ. Ενώ η Φινλανδία βασίζει την άμυνά της στην ιδιομορφία του εδάφους και την εκπαίδευση του πληθυσμού της, οι Βαλτικές χώρες επικεντρώνονται στη δημιουργία εκτεταμένων συστημάτων οχυρώσεων. Η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία στοχεύουν στην αποτροπή προώθησης του εχθρού μέσω διασυνδεδεμένων καταφυγίων και υποδομών κατά της μετακίνησης. Ωστόσο, η επιτυχία αυτών των σχεδίων εξαρτάται από την υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς μια ενδεχόμενη ρωσική κυριαρχία στην περιοχή θα μπορούσε να διαταράξει όλες τις περιφερειακές αμυντικές στρατηγικές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κασσελάκης: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών στο οποίο επανασυστήνεται ως «Στέφανος σκέτο, δίχως αξιώματα», ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την πρόθεση του να διεκδικήσει την ηγεσία...

Μπάιντεν: Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα στο Ιράν σήμερα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι δεν πίστευε ότι θα υπάρξουν σήμερα ισραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν, καθώς η περιοχή αναμένει με...

Σουηδία: Διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης μέσα στο Κοινοβούλιο- Διαδηλωτές πέταξαν σακούλα με τομάτες στην υπουργό Εξωτερικών (βίντεο)

Η συζήτηση που γινόταν στο σουηδικό Κοινοβούλιο για τους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, διεκόπη από Φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, οι οποίοι πέταξαν μια σακούλα...

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 28 εργαζόμενοι του οργανισμού σκοτώθηκαν στον Λίβανο το τελευταίο 24ωρο

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα ότι 28 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24...

Πρόταση νόμου για περιορισμό σε τρεις της θητείας των βουλευτών

Πρόταση νόμου για περιορισμό των θητειών των βουλευτών κατέθεσε ο βουλευτής Λευκωσίας της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας. Με τις αλλαγές που προτείνει, θα υπάρχει όριο...

Εισαγγελέας: Η όποια μεταρρύθμιση στη Νομική Υπηρεσία πρέπει να γίνει κατόπιν προσεκτικής μελέτης

H οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στη Νομική Υπηρεσία του μεγέθους που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, θα πρέπει να προσεγγιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και να τύχει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!