14.9 C
Nicosia
Τετάρτη 20 Νοέμβριος 2024 | 11:02

Καταγγελία Σύρων κατά Ρωσίας στον ΟΗΕ για βομβαρδισμό νοσοκομείου

Ένας Σύρος και μια ανθρωπιστική οργάνωση κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο βομβαρδίζοντας σκόπιμα ένα νοσοκομείο στη βόρεια Συρία το 2019, σε μια νέα καταγγελία που κατατέθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αυτή την εβδομάδα.

Η Ρωσία, η οποία παρενέβη στρατιωτικά στη σύγκρουση της Συρίας το 2015 για να ενισχύσει τις δυνάμεις του συμμάχου της, Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει κατηγορηθεί από τους ανακριτές του ΟΗΕ για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Συρία, αλλά δεν έχει αντιμετωπίσει κανένα διεθνές δικαστήριο.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο στη Συρία.

Η νέα καταγγελία, που κατατέθηκε την 1η Μαΐου αλλά δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, κατηγορεί τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία ότι σκότωσε δύο πολίτες σε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στο Χειρουργικό Νοσοκομείο Καφρ Νομπόλ στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ στις 5 Μαΐου 2019.

Την καταγγελία υπέβαλε στην επιτροπή ο εξάδελφος των νεκρών και το “Hand in Hand for Aid and Development”, μια ομάδα βοήθειας που υποστήριζε το νοσοκομείο, το οποίο βρισκόταν σε έδαφος που κατείχαν ένοπλες ομάδες αντίθετες στον Άσαντ.

Η καταγγελία βασίζεται σε βίντεο, δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων και ηχογραφήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αλληλογραφίας μεταξύ ενός Ρώσου πιλότου και του ελεγκτή εδάφους σχετικά με τη ρίψη πυρομαχικών.

«Οι Σύροι προσβλέπουν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να μας δείξει κάποιο μέτρο επανόρθωσης, αναγνωρίζοντας την αλήθεια αυτής της βάρβαρης επίθεσης και τα δεινά που προκλήθηκαν», δήλωσε ο Φάντι αλ-Νταΐρι, διευθυντής του Hand in Hand.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Γενεύη είναι ένα σώμα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που παρακολουθεί την κατάσταση των πολιτικών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και μπορεί να λαμβάνει καταγγελίες από κράτη και άτομα για εικαζόμενες παραβιάσεις.

Οι μεμονωμένες καταγγελίες μπορούν να οδηγήσουν σε καταβολή αποζημιώσεων, έρευνες ή άλλα μέτρα.

Ενώ οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν τόσο τη Συρία όσο και τη Ρωσία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη Συρία εδώ και χρόνια, καμία χώρα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και οι ευκαιρίες για λογοδοσία είναι σπάνιες.

Η Ρωσία υπέγραψε το Προαιρετικό Πρωτόκολλο του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα το 1991, πράγμα που σημαίνει ότι αποδέχεται την ικανότητα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εξετάζει καταγγελίες από άτομα εναντίον της.

«Αυτή η καταγγελία ενώπιον ενός εξέχοντος διεθνούς δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκθέτει τη σκόπιμη στρατηγική της ρωσικής κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων να στοχεύουν την υγειονομική περίθαλψη κατά σαφή παραβίαση των νόμων του πολέμου», δήλωσε ο Τζέιμς Γκόλντστον, εκτελεστικός διευθυντής της Justice Initiative, του οποίου οι δικηγόροι εκπροσωπούν οι αιτούντες.

Το 2019, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ – ένα ξεχωριστό όργανο – είπε ότι οι επιδρομές σε ιατρικές εγκαταστάσεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Καφρ Νομπόλ, υποδηλώνουν «έντονα» ότι «οι δυνάμεις που συνδέονται με την κυβέρνηση που διεξάγουν αυτά τα χτυπήματα είναι, τουλάχιστον εν μέρει, αν όχι εξ ολοκλήρου, εσκεμμένα χτυπήματα εγκαταστάσεις υγείας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Θα αποσύρει τα μέλη της από ΤΑΕΠ η ΠΑΣΥΝΟ αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας

Αν δεν καθοριστούν σαφή και πραγματικά μέτρα προστασίας των νοσηλευτών/τριών και των επαγγελματιών υγείας, η ΠΑΣΥΝΟ αναφέρει θα αποσύρει αρχικά όλα τα μέλη της...

Reuters: Ο Πούτιν ανοιχτός σε συζήτηση με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ανοιχτός να συζητήσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αποκλείει να κάνει οποιεσδήποτε σημαντικές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!