34.1 C
Nicosia
Κυριακή 7 Ιούλιος 2024 | 17:24

‘Καμένη γη’ η Μαριούπολη, μετά από μέρες πολιορκίας

Τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα μετατρέπουν την πολιορκημένη Μαριούπολη σε “καμένη γη”, τόνισε χθες Τρίτη η δημοτική αρχή, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη σχεδιάζουν την επιβολή νέων κυρώσεων προκειμένου να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι οδομαχίες και οι βομβαρδισμοί μαίνονται στη Μαριούπολη, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, μία ημέρα αφότου απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας να παραδοθεί. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε κτίρια, χωρίς τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση.

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει περίπου το μισό λιμάνι, όπου συνήθως κατοικούν σχεδόν 400.000 άνθρωποι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Ria Novosti. Οδομαχίες σημειώνονται στην πόλη, ενώ άμαχοι και Ουκρανοί στρατιώτες δέχονται καταιγισμό ρωσικών πυρών, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

“Δεν έχει μείνει τίποτα εκεί”, είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το ιταλικό κοινοβούλιο.

Ο Αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο CNN ότι η πόλη τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό και δεν έχει φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια. “Η πόλη δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς. 50-100 βόμβες πέφτουν από ρωσικά αεροσκάφη καθημερινά… Τόσοι θάνατοι, τόσα δάκρυα, τόσα φρικτά εγκλήματα πολέμου”, είπε ο Ορλόφ.

Η Μαριούπολη βρίσκεται στην Αζοφική Θάλασσα και η κατάληψή της θα επέτρεπε στη Ρωσία να συνδέσει τις περιοχές στα ανατολικά που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει υποχρεώσει περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, έφερε την άνευ προηγουμένου απομόνωση της ρωσικής οικονομίας και προκάλεσε φόβους για γενικευμένη σύγκρουση με τη Δύση, που θεωρείτο αδιανόητη επί δεκαετίες, αναφέρει το Reuters.

Οι χώρες της Δύσης σχεδιάζουν να ασκήσουν μεγαλύτερη οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μαζί με τους συμμάχους των ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις και θα αυστηροποιήσουν τις υπάρχουσες σε βάρος της Μόσχας, προανήγγειλε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν εν όψει του ταξιδιού του Αμερικανού Προέδρου στην Ευρώπη.

Παράλληλα, αναμένονται ανακοινώσεις για δράσεις με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, η οποία είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Τέλος, ο Μπάιντεν θα εκφράσει την αλληλεγγύη του προς την Πολωνία, χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία, κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το άνοιγμα της αγοράς Πανεπιστημίων

Αναπόφευκτα θα φτάναμε και σε αυτό, δηλαδή στο πλήρες άνοιγμα της κυπριακής αγοράς για Πανεπιστημιακή εκπαίδευση.  Ήδη, το Υπουργείο Παιδείας ετοίμασε σχετικό νομοσχέδιο, το...

Έχει κι’ άλλο βάθος το σκάνδαλο στη Μονή Αββακούμ

Η στήλη έγραψε ξανά ότι αυτή η ιστορία με τη Μονή Αββακούμ θα έχει μεγάλο βάθος.  Τώρα, με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που...

Κασσελάκης: Πρότεινε κατάργηση όλης της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ

Το γάντι των «87» μελών του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν κείμενο συμβολής ασκώντας του κριτική εφ’ όλης της ύλης σήκωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ,...

Ένταξη του λιμανιού Αμμοχώστου σε πρόγραμμα για τουρκικά λιμάνια ζήτησε το ψευδοκράτος

Η ένταξη του λιμανιού Αμμοχώστου στο πρόγραμμα για "αδέλφοποιημένα λιμάνια" του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) "θα είναι μια πολύ σημαντική υποστήριξη και ένα μήνυμα...

ΥΠΑΜ για επιστολή Υπαρχηγού: Ιεροσυλία στη μνήμη των ηρώων οποιαδήποτε δήλωση

Ιεροσυλία στη μνήμη των ηρώων μας αποτελεί οποιαδήποτε δήλωση όσον αφορά άλλα ζητήματα, δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, απαντώντας σε ερώτηση,...

Αννίτα: Μίλησε για ευθύνες, έστειλε μήνυμα ανασυγκρότησης και εξήγγειλε Καταστατικό Συνέδριο

Για μικροκομματικές σκοπιμότητες και υπέρμετρες προσωπικές φιλοδοξίες οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις υποσκέλισαν τις καταστατικές διαδικασίες και το καλώς νοούμενο συμφέρον της παράταξης και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!