30.7 C
Nicosia
Δευτέρα 15 Ιούλιος 2024 | 14:30

Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, που αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο και τη μοναδική πύλη μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας για την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τον επιχειρησιακό έλεγχο της πλευράς της Γάζας στο πέρασμα της Ράφα και έχουμε ειδικές δυνάμεις που σαρώνουν το πέρασμα… Αυτό συμβαίνει τις επόμενες ώρες. Η επιχείρηση δεν έχει τελειώσει … Δεν μπορώ να δώσω χρονοδιάγραμμα», δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος το πρωί της Τρίτης.

 

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, μονάδες του επιχειρούν από το βράδυ της Δευτέρας στην ανατολική Ράφα, όπου κατ’ αυτόν οι περισσότεροι άμαχοι και ορισμένοι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις απομακρύνθηκαν εσπευσμένα.

Μάλιστα οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) δημοσίευσαν βίντεο που δείχνει τανκ να ελέγχουν το πρωί της Τρίτης την πλευρά της Γάζας στο πέρασμα της Ράφα στα αιγυπτιακά σύνορα.

 

IDF: «Το πέρασμα της Ράφα χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς»

Σε επιχειρησιακή ενημέρωση στο επίσημο κανάλι τους Telegram, οι IDF ισχυρίζονται ότι στοχοθέτησαν το πέρασμα της Ράφα επειδή είχαν «πληροφορίες που έδειχναν ότι το πέρασμα της Ράφα στην ανατολική Ράφα χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Περιγράφοντας την επιχείρηση ως «ακριβή», οι IDF ισχυρίστηκαν πως «πριν από την επιχείρηση, οι IDF ενθάρρυναν τους κατοίκους στην περιοχή της ανατολικής Ράφα να απομακρυνθούν προσωρινά προς την διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή στο Αλ- Μαουάσι, όπου οι IDF διευκόλυναν την επέκταση των νοσοκομείων πεδίου, των σκηνών και την αύξηση του νερού, των τροφίμων και των ιατρικών προμηθειών. Οι διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται στην περιοχή ενθαρρύνθηκαν επίσης να εκκενωθούν προσωρινά πριν από την έναρξη της επιχείρησης».

«Μετά από πληροφορίες που έδειχναν ότι το πέρασμα της Ράφα στην ανατολική Ράφα χρησιμοποιείται για τρομοκρατικούς σκοπούς, τα στρατεύματα των IDF κατάφεραν να αποκτήσουν επιχειρησιακό έλεγχο του περάσματος στην πλευρά της Γάζας. Την Κυριακή, εκτοξεύθηκαν όλμοι από την περιοχή του περάσματος της Ράφα προς την περιοχή του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιώτες των IDF και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι στρατιώτε», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ακόμα οι IDF ισχυρίστηκαν ότι σκότωσαν περίπου 20 μαχητές της Χαμάς και ότι εντόπισε «τρία λειτουργικά φρεάτια σήραγγας». Ακόμα ανέφεραν ότι η επιχείρηση συνεχίζεται.

Οι ισχυρισμοί του ισραηλινού στρατού δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα από τον Guardian.

Ανεστάλη η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Ράφα

Ο εκπρόσωπος της συνοριακής αρχής της Γάζας επιβεβαίωσε την Τρίτη την παρουσία ισραηλινών τεθωρακισμένων στο πέρασμα της Ράφα.  Αξιωματούχοι ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή δήλωσαν ότι η ροή βοήθειας μέσω του περάσματος έχει διακοπεί.

Τρεις πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς επιβεβαίωσαν ότι η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ανασταλεί.

Μέσω της συγκεκριμένης συνοριακής διέλευσης εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στον θύλακο υπό πολιορκία, το σύνολο του πληθυσμού του οποίου αντιμετωπίζει λιμό, κατά τον ΟΗΕ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ουσιαστικά σταματάει τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, καθώς οι IDF ανακοίνωσαν πως και το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ (Καρέμ Αμπού Σάλεμ) είναι κλειστό την Τρίτη για λόγους ασφαλείας και θα ξανανοίξει μόλις το επιτρέψει η κατάσταση ασφαλείας,

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι θα διασφαλίσει ότι το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ Ισραήλ και Γάζας θα είναι ανοιχτό για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Η «πλήρης» εισβολή είναι πολύ κοντά

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Al Jazeera, ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα για τη Ράφα και ειδικά οι τελευταίες 12 ώρες, ήταν πολύ βίαιες, πολύ αιματηρές και γεμάτες καταστροφές, καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει κάθε είδους οπλισμό στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Μάλιστα ο έλεγχος του περάσματος από τον ισραηλινό στρατό αποκόπτει στρατηγικά τη Λωρίδα της Γάζας και τη σφραγίζει από την περιοχή. Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι το πέρασμα βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της πόλης, αυτό δείχνει ότι μια πλήρης εισβολή των IDF στη Ράφα είναι πολύ κοντά.

Η ισραηλινή επιχείρηση έρχεται πριν διεξαχθούν νέες έμμεσες διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο, στο πλαίσιο σύναψης συμφωνίας, στην οποία το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ανακοίνωσε χθες βράδυ πως έδωσε πράσινο φως.

Παλαιστίνιοι επιθεωρούν το σημείο ισραηλινής επίθεσης σε σπίτι, στη Ράφα (Πηγή: REUTERS/Hatem Khaled)

«Το Ισραήλ λαμβάνει απάντηση από τη Χαμάς … μια ισραηλινή αντιπροσωπεία θα βρίσκεται σύντομα στο Κάιρο», δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος.

Η υπόσχεση για συνέχιση των συνομιλιών άφησε μια αχτίδα ελπίδας για μια συμφωνία που θα μπορούσε να φέρει τουλάχιστον μια παύση στον επτάμηνο πόλεμο που έχει καταστρέψει τη Γάζα.

Τουλάχιστον 15 νεκροί στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι πραγματοποιούσε στοχευμένες επιθέσεις κατά της Χαμάς στη Ράφα. Το νοσοκομείο του Κουβέιτ της πόλης δήλωσε την Τρίτη ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα.

Σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε σπίτι της οικογένειας αλ-Ντάρμπι δυτικά της πόλης Ράφα. Οι τρεις άνθρωποι έρχονται να προστεθούν στους τουλάχιστον άλλους 12 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί σε ξεχωριστές επιδρομές στη Ράφα κατά τη διάρκεια της νύχτας,

Αφού είχε ορκιστεί εδώ και εβδομάδες να εισβάλει στη νότια συνοριακή πόλη, το Ισραήλ κάλεσε τη Δευτέρα τους Παλαιστίνιους στην ανατολική Ράφα να φύγουν για μια «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή» πριν από μια χερσαία εισβολή.

Η πύλη της Ράφα είναι ζωτικής σημασίας σανίδα σωτηρίας για τη βοήθεια και ιδιαίτερα ευαίσθητη για την Αίγυπτο, η οποία αγωνιά προκειμένου να αποφύγει μια μαζική μετανάστευση Παλαιστινίων στην έρημο του Σινά.

Οι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα βρέθηκαν σε σύγχυση από τα γεγονότα της ημέρας, με την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ να προκαλεί έξοδο χιλιάδων ανθρώπων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Λήστεψαν υπό την απειλή όπλου επιχειρηματία στη Λάρνακα

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε ξημερώματα της Δευτέρας, 15 Ιουλίου στην Επαρχία Λάρνακας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, γύρω στις 01:30, 31χρονος επιχειρηματίας, έγινε στόχος ληστή,...

Πώς φτάσαμε στην παρολίγον δολοφονία του Τραμπ – Η επόμενη μέρα για τις ΗΠΑ

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση είναι η πιο σοβαρή επίθεση σε Αμερικανό πρόεδρο (νυν ή πρώην) από τότε που ο Τζον...

Πώς η σφαίρα κατά του Τραμπ πυροδότησε ράλι στο Bitcoin

To Βitcoin κάνει σήμερα άλμα 9,5% στα 62.980 δολάρια, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ. Όπως σχολιάζουν αναλυτές, οι επενδυτές ποντάρουν πια σε ευρεία νίκη...

M.Καρογιάν: Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική συμφωνία

Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική συμφωνία, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ - Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν κατά την ειδική συνεδρία τη Δευτέρα της Βουλής των Αντιπροσώπων για...

Ν.Παπαδόπουλος: Στήριξη, όχι υπονόμευση του ΠτΔ στις προσπάθειες λύσης

Την ανάγκη ενότητας γύρω από αυτά στα οποία συμφωνούν όλοι και στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας για διεκδίκηση λύσης στο Κυπριακό, τόνισε ο Πρόεδρος...

Συνάντηση συντεχνιών με ΟΚΥπΥ για ωρομίσθιους την Τρίτη

Συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ θα έχουν αύριο Τρίτη το πρωί οι συντεχνίες ώστε να αποφευχθεί η 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!