29.8 C
Nicosia
Τρίτη 23 Ιούλιος 2024 | 0:38

Εκατοντάδες Αμερικανοί αστυνομικοί κακοποίησαν σεξουαλικά παιδιά – Οι δεκάδες τρόποι για να αποφύγουν την τιμωρία

Υπηρέτησαν σε αστυνομικά τμήματα μεγάλα ή μικρά. Ήταν νεοσύλλεκτοι ή  βετεράνοι, έκαναν περιπολίες ή ήταν αρχηγοί τμημάτων.  Καταλάβαιναν τη δύναμη των όπλων και των σημάτων τους. Σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμοποίησαν αυτήν ακριβώς τη δύναμη για να φιμώσουν τα θύματά τους.

Μια έρευνα της Washington Post διαπίστωσε ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εκατοντάδες αξιωματικοί επιβολής του νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες κακοποίησαν σεξουαλικά παιδιά, ενώ αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης απέτυχαν να προστατεύσουν τα παιδιά, να τιμωρήσουν τους κακοποιούς και να αποτρέψουν επιπλέον εγκλήματα.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα εντόπισε τουλάχιστον 1.800 κρατικούς και τοπικούς αξιωματικούς επιβολής του νόμου που κατηγορήθηκαν για εγκλήματα που αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από το 2005 έως το 2022.

Οι δημοσιογράφοι πέρασαν περισσότερο από ένα χρόνο ανακαλύπτοντας χιλιάδες δικαστικές καταθέσεις, αστυνομικά αρχεία και άλλα έγγραφα για να καταλάβουν ποιοι είναι αυτοί οι αστυνομικοί, πώς αποκτούν πρόσβαση στα παιδιά και τι γίνεται – και τι δεν γίνεται – για να  σταματήσουν.

Ο τρόπος προσέγγισης των παιδιών

Αστυνομικά και δικαστικά έγγραφα έδειξαν ότι οι καταχραστές αξιωματικοί συχνά περνούσαν αρκετούς μήνες προσεγγίζοντας φιλικά, τα παιδιά. Πολλοί ωστόσο χρησιμοποιούσαν την απειλή σύλληψης ή σωματικής βλάβης για να κάνουν τα θύματά τους να συμμορφωθούν.

Πώς προστατεύονται

Τα συμπεράσματα της ανάλυσης των στοιχείων

-Ελλιπείς έλεγχοι, υποβάθμιση παραβάσεων του παρελθόντος, εκμετάλλευση του νομικού συστήματος για κωλυσιεργείες, μείωση των κατηγοριών, και αποφυγή καταδικαστικών αποφάσεων.

-Εισαγγελείς συνήψαν γενναιόδωρες συμφωνίες με αστυνομικούς που παραδέχθηκαν ότι βίαζαν και άγγιζαν ανηλίκους, ενώ δικαστές επέτρεψαν σε πολλούς καταδικασθέντες αξιωματικούς να αποφύγουν τη φυλάκιση.

– Δεν δημοσιοποιούνται όλες οι καταγγελίες για ποινικά αδικήματα από αστυνομικούς.

-Τα σεξουαλικά εγκλήματα, ειδικά εκείνα που αφορούν παιδιά, πιστεύεται ευρέως ότι υποδηλώνονται.

-Δικαστήρια σφραγίζουν αρχεία που αφορούν ανήλικους, ενώ οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν επιτρέπεται να κοινοποιούν πληροφορίες σχετικά με τις συλλήψεις στα μέσα ενημέρωσης.

-Όταν αστυνομικοί κατηγορήθηκαν, υπηρεσιακοί παράγοντες της αστυνομίας προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν υποστηρίζοντας ότι η παραβατική συμπεριφορά συνέβη ενώ οι αστυνομικοί ήταν εκτός υπηρεσίας.

– Υποθέσεις χρειάστηκαν χρόνια για να προχωρήσουν δικαστικά.

-Σε ορισμένες περιπτώσεις οι φάκελοι των υποθέσεων ήταν αδύνατο να εντοπιστούν, επειδή οι εισαγγελείς συνήψαν συμφωνίες που επέτρεπαν στον αστυνομικό που ομολογούσε, να μην καταγραφεί η καταδίκη τους,

-Σε άλλους επετράπη να σφραγιστεί το ποινικό τους μητρώο, αν πληρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις.

– Υπήρξαν περιπτώσεις, όπου αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, αλλά διώχθηκαν για μη σεξουαλικά εγκλήματα, όπως απλή επίθεση ή υπηρεσιακό παράπτωμα.

«Μέλη της επιβολής του νόμου έχουν εκμεταλλευτεί τις θέσεις εξουσίας τους και άφησαν απροστάτευτα τα παιδιά-θύματα.  Πρόκειται για ειδεχθή συμπεριφορά που δεν μπορούμε να ανεχτούμε», είπε η Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Κρίστεν Κλαρκ, η οποία ηγείται του τμήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης που διώκει αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Με ενιαία γραμμή τοποθετείται η Αθήνα, λέει ο Π.Μαρινάκης για δηλώσεις Ερντογάν

Οι θέσεις που έχουν εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Άμυνας αλλά και από τον ίδιο και το σύνολο των μελών...

Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο

Με ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση δύο προσώπων κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, η οποία είχε εκδοθεί εναντίον τους για...

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τη Δευτέρα στις 165,62 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,45%. Οριακά μεγαλύτερη άνοδο,...

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι των ομάδων μας στην Ευρώπη

Tους αντιπάλους τους σε περίπτωση προκρισης στον επόμενο προκριματικό γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, στις οποίες συμμετέχουν, έμαθαν τη Δευτέρα οι τέσσερις κυπριακές ομάδες (ΑΠΟΕΛ,...

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα σε 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών – Αιτία οι αναθυμιάσεις από πισίνα

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα παρουσίασαν τα 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών, που φέρεται να επηρεάστηκαν από αναθυμιάσεις λόγω εργασιών που διεξάγονταν σε πισίνα ξενοδοχείου, στην Γεροσκήπου,...

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά σε Πάχνα και Πραστειό Αυδήμου

Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση σε σχέση με την πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ των κοινοτήτων Πάχνας και Πραστειού Αυδήμου, ωστόσο ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει, αναφέρει σε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!