23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 15:11

Δύο νεκροί στην πρωτεύουσα του Μεξικό από τον σεισμό 6,9 βαθμών, τον δεύτερο σε μία εβδομάδα

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη του Μεξικού από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην πολιτεία Μιτσοακάν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και έγινε αισθητός ως την πρωτεύουσα της χώρας, τρεις ημέρες μετά άλλον σεισμό που είχε επίσης προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Ο σεισμός αυτός μεγέθους 6,9 βαθμών, που σημειώθηκε λίγο πριν από τη 1:20 τοπική ώρα (09:20 ώρα Κύπρου), ήταν ο πιο ισχυρός μετασεισμός αυτού που σημειώθηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Εθνική Σεισμολογική Υπηρεσία. Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού εντοπίστηκε και πάλι στο δυτικό τμήμα του Μεξικού, κοντά στην ακτή του Ειρηνικού.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην πολιτεία Μιτσοακάν, διευκρίνισε στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, προσθέτοντας ότι τέσσερις δυτικές πολιτείες επλήγησαν -Μιτσοακάν, Κολίμα, Χαλίσκο, Γκερέρο- όπως και η πρωτεύουσα. “Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές”, πρόσθεσε.

Στην πόλη του Μεξικού μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από την πτώση της «στις σκάλες του σπιτιού της», όταν σήμανε ο αντισεισμικός συναγερμός, δήλωσε η δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούντια Σέινμπαουμ, επικαλούμενη στο Twitter τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας. Ένας άνδρας επίσης έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή.

Πολλοί ήταν αυτοί που κατέβηκαν στους δρόμους με τις πιτζάμες όταν άκουσαν τον συναγερμό, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Η δήμαρχος του Μεξικό δήλωσε ότι ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την πόλη για να καταγράψουν ενδεχόμενες ζημιές.

«Επετειακός» ο σεισμός της Δευτέρας

————-

Το επίκεντρο του σεισμού της Δευτέρας, μεγέθους 7,7 βαθμών, εντοπίστηκε στην Μιτσοακάν, κοντά στην ακτή στον Ειρηνικό. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πολιτεία Κολίμα και περίπου 3.000 κτίρια υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με την σεισμολογική υπηρεσία.

Ο σεισμός της Δευτέρας σημειώθηκε την ίδια μέρα με δύο άλλους φονικούς σεισμούς που είχαν σημειωθεί στο Μεξικό το 1985 και το 2017, κατά μία «επετειακή» σύμπτωση. Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2017 συνολικά 369 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμό 7,1 βαθμών και ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν στο κέντρο του Μεξικού. Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1985 περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμό 8,1 βαθμών που συγκλόνισε το κέντρο της πρωτεύουσας.

Η πιθανότητα να σημειωνόταν τρίτος σεισμός στις 19 Σεπτεμβρίου φέτος ήταν 0,000751%, σύμφωνα με τον επιστήμονα Χοσέ Λούις Ματέος, τον οποίο επικαλέστηκαν οι μεξικανικές εφημερίδες. «Δεν υπάρχει κάποιο επιστημονικό στοιχείο που να μας λέει ότι η 19η Σεπτεμβρίου είναι μια ειδική ημέρα για την πρόκληση σεισμού», σημείωσε η δήμαρχος του Μεξικού, η οποία είναι φυσικός.

Σημειώνεται ότι η δόνηση της Δευτέρας συγκλόνισε την πρωτεύουσα της χώρας, 46 λεπτά μετά την συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων σε άσκηση ετοιμότητας για σεισμούς που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας στις 19 Σεπτεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας που αποφάσισε η κυβέρνηση

Πέντε στοχευμένα αλλά και οριζόντια μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μετά από έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε την Πέμπτη το πρωί ο...

Στηρίζει Ζαννέτο για Δημαρχεία Λευκωσίας το Κίνημα Οικολόγων – Οι εκλεκτοί τους

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μετά τη συνεδρία της Επαρχιακής Συνέλευσης των μελών Λευκωσίας - Κερύνειας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, ανακοίνωσε τους υποψήφιους...

Δεν ικανοποιούν τον ΔΗΣΥ τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Την παράταση του μειωμένου φόρου στα καύσιμα προτείνει ο Δημοκρατικος Συναγερμός, εκφράζοντας απογοήτευση για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Αυτούσια η δήλωση...

Τη ΔΕΑ επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Εσθονίας

Συνάντηση με τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) είχε την Πέμπτη ο Εσθονός Πρόεδρος, Αλάρ Κάρις, στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ,...

Νomisma τεύχος Μαρτίου: Μεγάλο αφιέρωμα για τα φορολογικά – Μη το χάσετε

Με ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα φορολογικά κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού nomisma. Ακόμα υπάρχει μεγάλο ρεπορτάζ για τα οφέλη της Κύπρο από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!