23.3 C
Nicosia
Τρίτη 20 Μαΐου 2025 | 9:24

Δασμοί, Ουκρανικό, έκθεση για Τουρκία, ο θάνατος του Πάπα, στην ατζέντα Ολομέλειας ΕΚ

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε με την ανακοίνωση για επιβολή δασμών από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε χώρες της ΕΕ, την εφαρμογή των οποίων ωστόσο ανέβαλε για 90 μέρες, η συμβολή της ΕΕ στη διασφάλιση μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία, η εξέταση της προόδου της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία και τις σχέσεις της με την ΕΕ και η έκθεση η οποία το Ευρωκοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει, καθώς και οι προτεραιότητες για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2027 είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αρχίζει τις εργασίες της στο Στρασβούργο σήμερα.

Τη Δευτέρα οι ευρωβουλευτές θα τιμήσουν τη μνήμη του Πάπα Φραγκίσκου με συζήτηση στην ολομέλεια.

Την έναρξη της συζήτησης θα κηρύξει η Πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας και ο πρώτος από τη Λατινική Αμερική, ηγήθηκε της Καθολικής Εκκλησίας από το 2013. Πέθανε στις 21 Απριλίου.

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με την Επιτροπή και το Συμβούλιο πώς θα δοθεί ενιαία απάντηση στα εμπορικά μέτρα των ΗΠΑ, αλλά και για τις παγκόσμιες εμπορικές ευκαιρίες για την ΕΕ.

Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο λαμβάνει χώρα στον απόηχο της παγκόσμιας αντίδρασης στην απόφαση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ να αυξήσει τους υφιστάμενους δασμούς και να επιβάλει νέους. Οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν τα αντίμετρα που εγκρίθηκαν από την ΕΕ, τα οποία έχουν στο ενδιάμεσο ανασταλεί. Η Ολομέλεια θα ασχοληθεί επίσης με τις εμπορικές ευκαιρίες της ΕΕ σε άλλα μέρη του κόσμου. Η ΕΕ έχει συνάψει ήδη συμφωνίες με σειρά χωρών και περιφερειακών οργανισμών, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για αρκετές ακόμη πιθανές εμπορικές συμφωνίες.

Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει με το Συμβούλιο και την Επιτροπή πώς η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη δίκαιη, βιώσιμη και καθολική συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία.

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, αλλά και στον ρόλο της πρώτης στις προσπάθειες διασφάλισης μιας συμφωνίας ειρήνης που διαφυλάσσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να τονίσουν τη σημασία της μακροπρόθεσμης στήριξης στην Ουκρανία και την ανάγκη διεθνούς συντονισμού για την οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τρίτη και θα ψηφίσουν την Τετάρτη στην ολομέλεια του Στρασβούργου τη θέση του Κοινοβουλίου για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ).

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν ένα σημαντικά πιο φιλόδοξο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της σε ένα όλο και πιο περίπλοκο παγκόσμιο τοπίο. Αναμένεται να επιχειρηματολογήσουν ότι το υφιστάμενο ανώτατο όριο των δαπανών της ΕΕ (1% του συνολικού ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος των κρατών μελών) δεν επαρκεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του αυξανόμενου φάσματος κρίσεων και προκλήσεων που τίθενται.

Η έκθεση που εκπόνησε η Επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕΚ επισημαίνει ότι η εγκατάλειψη από τις ΗΠΑ του ρόλου τους στην παγκόσμια σκηνή σημαίνει ότι η αντιμετώπιση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με δαπάνες της ΕΕ, εντός ενός εξαιρετικά δύσκολου οικονομικού και κοινωνικού πλαισίου, του χάσματος ανταγωνιστικότητας και της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής και της κρίσης βιοποικιλότητας. Οι προτεραιότητες του Κοινοβουλίου έχουν σχεδιαστεί για να αποτελέσουν τη βάση για την πρόταση της Επιτροπής για το επόμενο ΠΔΠ, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί τον Ιούλιο.

Εκθεση για πρόοδο Τουρκίας

Την Τρίτη, η ολομέλεια θα εξετάσει την πρόοδο της Τουρκίας στην ένταξή της στην ΕΕ και τις σχέσεις της με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Κάγια Kαλλας, και θα ακολουθήσει ψήφισμα την Τετάρτη.

Η ολομέλεια θα εξετάσει την πρόοδο της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία και τις σχέσεις της με την ΕΕ, σε συζήτηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Κάγια Κάλλας, και θα ακολουθήσει ψήφισμα την Τετάρτη επί της έκθεσης. Αυτή είναι η πρώτη έκθεση αυτής της νομοθετικής περιόδου σχετικά με την πρόοδο της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Δεδομένου ότι το 2024 ήταν έτος ευρωεκλογών, το ψήφισμα περιλαμβάνει την απάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις εκθέσεις της Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας τόσο του 2023 όσο και του 2024.

Η έκθεση αξιολογεί την κατάσταση και τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την πρόοδο της Τουρκίας στην ενταξιακή διαδικασία, καθώς και τις ευρύτερες σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Στο σχέδιο ψηφίσματος που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 15 Απριλίου 2025, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να επαναρχίσει, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης. Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής Κυβέρνησης για δέσμευσή της στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το ψήφισμα τονίζει ότι το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και ευρωπαϊκών αξιών παραμένει αγεφύρωτο, καθώς νόμοι και μέτρα που περιορίζουν το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα παραμένουν σε ισχύ. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία παραμένουν στάσιμες από το 2018. Ο εισηγητής Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία), θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στις 10.30 (ώρα Γαλλίας).

Η Ευρωβουλή επαναλαμβάνει το έντονο ενδιαφέρον της για σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, καλωσορίζει την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και την θετική δυναμική στην περιοχή, ωστόσο εκτιμά ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της προώθησης της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

Ζητά την πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται φυσικούς πόρους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ειδικά το UNCLOS.

Σημειώνει ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο και καλεί σε σοβαρή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και πολιτική βούληση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με σκοπό την πρόοδο για επίλυση του Κυπριακού.

Επιπλέον, επαναβεβαιώνει με έντονο τρόπο τη θέση του ότι μοναδική λύση στο Κυπριακό είναι μια δίκαιη, συνολική, βιώσιμη και δημοκρατική λύση, που περιλαμβάνει και τις εξωτερικές πτυχές της, εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μία ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία κυριαρχία και πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την Τουρκία να παράσχει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα τον απαραίτητο χώρο για να δράσει σύμφωνα με το ρόλο της ως μια νόμιμη κοινότητα του νησιού, το οποίο είναι δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, το ΕΚ εκφράζει λύπη γιατί η Τουρκία αρνείται εδώ και 20 χρόνια να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεών της σχετικά με την Κύπρο, σύμφωνα με το Πλαίσιο Διαπραγμάτευσης του Οκτωβρίου 2005, και τονίζει ότι η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών αποτελεί αναγκαίο μέρος της διαδικασίας ένταξης. Επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την Τουρκία να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για πλήρη, μη διακριτική εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Άγκυρας σε σχέση με όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, το Κοινοβούλιο θα συζητήσει την ετυμηγορία του Δικαστηρίου της ΕΕ, που απεφάνθη για το παράνομο του προγράμματος «ιθαγένειας μέσω επενδύσεων» της Μάλτας.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής την Τετάρτη επόμενα βήματα μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ πως η ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πώλησης, αλλά και ευρύτερα πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τα προγράμματα ιθαγένειας και άδειας διαμονής μέσω επενδύσεων.

Τρία χρόνια αφότου το Κοινοβούλιο ζήτησε την απαγόρευση των «χρυσών διαβατηρίων» και την εφαρμογή ειδικών κανόνων για τα συστήματα για «χρυσές βίζες», οι ευρωβουλευτές αναμένεται να επικεντρωθούν στο ζήτημα της εργαλειοποίησης των προγραμμάτων αυτών για την παράκαμψη κυρώσεων, ιδίως μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρά το ότι σχετικά κράτη μέλη έχουν ήδη πάρει κάποια μέτρα.

Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επίσης σχετικά με μια στοχευμένη τροποποίηση των προτύπων επιδόσεων για τις εκπομπές CO2 από καινούργια αυτοκίνητα και ημιφορτηγά.

Συγκεκριμένα, η ολομέλεια θα αποφασίσει αν θα εφαρμόσει τη διαδικασία κατεπείγοντος για την νομοθετική πρόταση που παρέχει στους κατασκευαστές αυτοκινήτων τη δυνατότητα να αξιολογείται η συμμόρφωση τους με τους στόχους εκπομπών για τα έτη 2025, 2026 και 2027 καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετίας με βάση τον μέσο όρο των επιδόσεών τους, και όχι σε ετήσια βάση. Της ψηφοφορίας θα προηγηθούν σύντομες παρεμβάσεις εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων.

Εάν ενεργοποιηθεί η διαδικασία κατεπείγοντος, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν επί της ουσίας της πρότασης την Πέμπτη. Στόχος είναι η παροχή στήριξης στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία βρίσκεται σε σημείο καμπής λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών και του αυξανόμενου ανταγωνισμού.

Η πρόταση αποτελεί μέρος του σχεδίου βιομηχανικής δράσης της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, το οποίο ανακοινώθηκε στις 5 Μαρτίου 2025. Είχε προηγηθεί ο στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας, που είχε δρομολογηθεί από την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen στις 30 Ιανουαρίου 2025 και είχε βασιστεί στα συμπεράσματα μιας ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης και σε συζητήσεις με τη βιομηχανία και άλλους φορείς για την αντιμετώπιση των πλέον πιεστικών προκλήσεων του τομέα.

Εξάλλου, πανηγυρική συνεδρίαση για τον εορτασμό του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 11:30 (ώρα Γαλλίας) στην ολομέλεια του ΕΚ.

Βετεράνοι του Β’ ΠΠ θα απευθύνουν ομιλία στο Κοινοβούλιο, ενώ την έναρξη της τελετής θα κηρύξει με χαιρετισμό η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσική ερμηνεία του ύμνου της ΕΕ.  Την Πέμπτη το πρωί, σε ξεχωριστή συζήτηση, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την ιστορική κληρονομιά του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάσταση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ασφάλειας στην Ευρώπη μετά από 80 χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΔασμοί, Ουκρανικό, έκθεση για Τουρκία, ο θάνατος του Πάπα, στην ατζέντα Ολομέλειας...