Στον Λίβανο έχει ξεσπάσει πλέον επίγεια «κόλαση», τόνισε χθες Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση, καθώς οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ συνεχίζονται.
«Ο Λίβανος είναι στο χείλος της αβύσσου», επέμεινε, επαναλαμβάνοντας πως «ο κόσμος δεν μπορεί να αφήσει τον Λίβανο να μετατραπεί σε άλλη Γάζα».
«Εργαζόμαστε μαζί με άλλες χώρες πάνω σε μια πρόταση που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και θα επιτρέψει να διεξαχθούν συνομιλίες για διπλωματική λύση» στον Λίβανο, δήλωσε ο αναπληρωτής Πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ρόμπερτ Γουντ κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση.
«Παροτρύνουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να προσφέρει την υποστήριξή του σε αυτή τη διπλωματική προσπάθεια τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.
Οι συνεχιζόμενοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο στοίχισαν τη ζωή σε 72 ανθρώπους χθες Τετάρτη, κατά νέο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από το λιβανικό Υπουργείο Υγείας.
«Ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί» στοίχισαν τη ζωή σε 38 ανθρώπους στον νότιο Λίβανο, άλλους 12 στην περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα (ανατολικά) και ακόμη 22 σε τρεις πόλεις βόρεια και νότια της Βηρυτού, σύμφωνα τα δεδομένα του Υπουργείου, το οποίο διευκρίνισε πως σχεδόν 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Tο Ισραήλ θα προτιμούσε την εξεύρεση λύσης διά της διπλωματικής οδού για την αποκατάσταση της ασφάλειας κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο, αλλά θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεσή του εάν η διπλωματία δεν επιτρέψει να εξευρεθεί λύση στη σύγκρουση με το κίνημα Χεζμπολά, διεμήνυσε χθες Τετάρτη ο Ισραηλινός Πρεσβευτής στον ΟΗΕ.
«Αν η διπλωματία αποτύχει να επιτρέψει στους κατοίκους μας να επιστρέψουν στα σπίτια τους, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Ντάνι Ντάνον. «Αν μπορούσαμε να το επιτύχουμε μέσω της διπλωματίας, θα ήταν καλύτερο για το Ισραήλ, θα ήταν καλύτερο για τον Λίβανο», πρόσθεσε.
H Εγγύς Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος απόλυτης καταστροφής», προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, διαμηνύοντας ότι η Τεχεράνη θα υποστηρίξει τον Λίβανο «με όλα τα μέσα» σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της επίθεσης του Ισραήλ.
«Η περιφέρεια βρίσκεται στο χείλος απόλυτης καταστροφής. Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με καταστροφικές συνέπειες», προειδοποίησε ο Αμπάς Αραγτσί κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε για την κρίση στον Λίβανο.
Το Ισραήλ έχει ξεπεράσει «όλες τις κόκκινες γραμμές» και το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να επέμβει για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας, είπε νωρίτερα ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο και να σιγήσουν τα όπλα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος «έχει διαρκέσει υπερβολικά πολύ» προκαλώντας «χωρίς καμιά δικαιολογία» τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων αμάχων.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσει νέα φάση στη Γάζα, να σιγήσουν τα όπλα, να επιστρέψουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, να προστατευθεί επιτέλους ο άμαχος πληθυσμός», τόνισε ο Μακρόν κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συμπληρώνοντας ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει «σε κάθε πρωτοβουλία που θα σώσει ζωές».
Ο Γάλλος Πρόεδρος καταδίκασε για ακόμη μια φορά «την φρικτή και άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση» που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ. «Η τρομοκρατία είναι απαράδεκτη, ανεξαρτήτως αιτίας», τόνισε, υπενθυμίζοντας πως 48 Γάλλοι ήταν μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς. Ωστόσο, τόνισε ότι «πάρα πολλοί αθώοι σκοτώθηκαν» στα ισραηλινά αντίποινα και αυτό είναι «σκάνδαλο για την ανθρωπότητα».
Κάλεσε, επίσης, το Ισραήλ «να σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο» και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τις επιθέσεις της στο ισραηλινό έδαφος. «Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας.
Ο Πρόεδρος Μακρόν ανέφερε ακόμη ότι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό θα ταξιδέψει το Σαββατοκύριακο στον Λίβανο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Παρισιού με στόχο να αποφευχθεί «περιφερειακή ανάφλεξη».
Ο αναπληρωτής Πρεσβευτής Γουντ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της Ουάσιγκτον για «τις πληροφορίες πως εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον Λίβανο», επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την αμερικανική θέση ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα έναντι των επιθέσεων της Χεζμπολά.
Έκρινε ότι η απόφαση 1701 του ΣΑ αποτελεί τον μόνο δρόμο προς τον διαρκή τερματισμό αυτού του κύκλου κλιμάκωσης και την επιστροφή των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και στις δυο πλευρές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.
Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κάλεσε χθες Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ασκήσει πίεση στην Κυβέρνηση του Ισραήλ προκειμένου να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα».
Ο κ. Μικάτι κατήγγειλε πως το Ισραήλ παραβιάζει τη λιβανική εθνική κυριαρχία.
Εξάλλου, ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αν θεωρεί πως μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός σύντομα, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου είπε ότι «ελπίζει πως ναι».