26.8 C
Nicosia
Τετάρτη 29 Μάιος 2024 | 17:29

Βία κατά γυναικών, Γάζα και 20χρονα διεύρυνσης ΕΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σημαντικά νομοθετήματα όπως οι πρώτοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, η θέσπιση της πρώτης πανευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας και η νέα εποπτική αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος είναι μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται στην ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο. Ξεχωρίζουν επίσης οι συζητήσεις για το ψήφισμα του ΕΚ για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, οι συνεχείς φόνοι αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας από τον στρατό του Ισραήλ και η εξέταση των αποτελεσμάτων των πιο πρόσφατων συνόδων κορυφής της ΕΕ.

Στην τελευταία συνεδρίαση του σώματος, προτού το ΕΚ τερματίσει τις εργασίες του, ενόψει της διεξαγωγής των εκλογών για ανάδειξη της νέας σύνθεσής του τον ερχόμενο Ιούνιο, Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι των θεσμών της ΕΕ και των κρατών μελών, καθώς και νέοι που γεννήθηκαν τον Μάιο του 2004, θα συμμετέχουν στους εορτασμούς για την 20η επέτειο της ένταξης δέκα χωρών στην ΕΕ, ανάμεσά τους και η Κύπρος.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας, σήμερα, Δευτέρα, οι Ευρωβουλευτές αναμένεται να συζητήσουν την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη με τα κράτη μέλη σχετικά με το λεγόμενο «δικαίωμα επισκευής» που έχουν οι καταναλωτές, η οποία αποσκοπεί στην προώθηση της επισκευής αγαθών εντός και πέραν της νομικά κατοχυρωμένης περιόδου εγγύησης. Η εν λόγω πρόταση οδηγείται προς ψήφιση για έγκριση την Τρίτη.

Προστίθεται ότι την Τρίτη οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν σχετικά με την απάντηση της ΕΕ στους συνεχείς φόνους αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως αναφέρεται στην ατζέντα, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την απάντηση της ΕΕ στις επανειλημμένες επιθέσεις κατά εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, δημοσιογράφων και αμάχων από τον στρατό του Ισραήλ στη Γάζα. Σημειώνεται ότι της συζήτησης θα προηγηθεί δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα, στην ατζέντα σημειώνεται ότι το ΕΚ θα εξετάσει τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων συνόδων κορυφής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης συνόδου της προηγούμενης εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο ψήφισμα. Η κύρια συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και την στρατηγική της ατζέντα. Οι Ευρωβουλευτές αναμένεται επίσης να συζητήσουν θέματα εξωτερικών σχέσεων, καθώς και την τρέχουσα ασταθή γεωπολιτική κατάσταση, ενώ σημειώνεται ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επίσης, την Τρίτη θα συζητηθεί ενώπιον του ΕΚ η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βία κατά των γυναικών. Όπως αναφέρεται, σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, το Κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα ψηφίσει την Τετάρτη τους πρώτους κανόνες της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Εξηγείται ότι η νέα οδηγία απαγορεύει, μεταξύ άλλων, τον εξαναγκαστικό γάμο ενώ τα θύματα θα έχουν βελτιωμένη πρόσβαση στη δικαιοσύνη και στην περίθαλψη.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τρίτη και θα ψηφίσουν την Τετάρτη επί της θέσπισης της πρώτης πανευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας και της κάρτας στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες.

Ακόμη, την Τρίτη οδηγούνται για τελική συζήτηση και ψηφοφορία οι επικαιροποιημένοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ οι οποίοι αναμένεται ότι θα ενθαρρύνουν τις χώρες να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, θα είναι πιο φιλικές προς τις επενδύσεις και θα οδηγήσουν σε καλύτερη μείωση του χρέους.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι την Τρίτη το Κοινοβούλιο πρόκειται να εγκρίνει τη θέση του σχετικά με τους αναθεωρημένους κανόνες για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στις πληρωμές και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρότερων.

Επίσης, την Τρίτη και την Πέμπτη, το ΕΚ θα ψηφίσει για την τη στοχευμένη επικαιροποίηση της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της ευελιξίας για τους αγρότες.

Αναφέρεται ότι την Τετάρτη το ΕΚ γιορτάζει την 20ή επέτειο της μεγαλύτερης διεύρυνσης της ΕΕ και Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι των θεσμών της ΕΕ και των κρατών μελών, καθώς και νέοι που γεννήθηκαν τον Μάιο του 2004, θα σηματοδοτήσουν την 20η επέτειο της ένταξης δέκα χωρών στην ΕΕ.

Η Πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρώην Πρόεδρος του ΕΚ Πάτ Κοξ και ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι θα συμμετάσχουν στην επίσημη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για τον εορτασμό της 20ής επετείου της διεύρυνσης της ΕΕ το 2004.

Εξάλλου, σύμφωνα με ενημέρωση από εκπροσώπους του ΕΚ στα ΜΜΕ, στους εορτασμούς αναμένεται να παρευρεθεί και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου.

Επί της άνευ προηγουμένου επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ και της ανάγκης για αποκλιμάκωση και της αντίδραση της ΕΕ θα τοποθετηθούν επίσης την Τετάρτη οι Ευρωβουλευτές, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη.

Την Τετάρτη οδηγούνται στην Ολομέλεια του ΕΚ και οι κανόνες για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ως το 2030, με απώτερο στόχο της νέας νομοθεσίας ένα καθαρότερο και υγιέστερο περιβάλλον, σύμφωνα με το όραμα της ΕΕ για μηδενική ρύπανση έως το 2050. Την ίδια μέρα οδηγούνται ενώπιον των Ευρωβουλευτών προς ψήφιση οι νέοι κανόνες, οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνηθεί με το Συμβούλιο από τον Φεβρουάριο, που αποσκοπούν στη διασφάλιση του ορθού καθορισμού του καθεστώτος απασχόλησης των εργαζομένων σε πλατφόρμες και στην αντιμετώπιση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης.

Επίσης, την Τετάρτη το ΕΚ θα συζητήσει και θα ψηφίσει για τα σχέδια ενίσχυσης της ΕΕ κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της παράκαμψης κυρώσεων. Όπως εξηγείται, βάσει των νέων κανόνων που περιέχει η νομοθετική δέσμη, θα παρέχεται πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους και περισσότερες εξουσίες στις μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών για την ανάλυση και τον εντοπισμό περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και για την αναστολή ύποπτων συναλλαγών.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι το Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει την Τετάρτη για τους αναθεωρημένους κανόνες για την ελάττωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των συσκευασιών. Επίσης, την ίδια μέρα το ΕΚ θα κληθεί να ψηφίσει μια νέα οδηγία, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις και οι συνεργάτες τους θα πρέπει να αποτρέψουν, να τερματίσουν ή να μετριάσουν τις αρνητικές τους επιπτώσεις στους ανθρώπους και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής εργασίας, της δουλείας, της ρύπανσης και της απώλειας βιοποικιλότητας.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ των θεμάτων, που θα συζητηθούν ενώπιον του ΕΚ και θα οδηγηθούν προς ψήφιση είναι και η απαγόρευση της κυκλοφορίας προϊόντων που παράγονται με καταναγκαστική εργασία, οι αναθεωρημένοι κανόνες για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία των θυμάτων, οι καταγγελίες για προσπάθειες της Ρωσίας να παρέμβει στο Κοινοβούλιο και στις επικείμενες ευρωεκλογές, οι τελευταίες προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, η οικονομική στήριξη της Ουκρανίας και των Δυτικών Βαλκανίων και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αερόστατα με σκουπίδια και περιττώματα στέλνει ο Κιμ στη Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα προειδοποίησε όσους κατοίκους ζουν κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα να προσέχουν ιδιαίτερα καθώς το καθεστώς της Πιονγκ Γιάνγκ κατευθεύνει...

Προώθηση τροποποίησης για ίδρυση παραστημάτων ξένων πανεπιστημίων ενέκρινε το Υπουργικό

Το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη ενέκρινε την προώθηση της τροποποίησης της νομοθεσίας για την ανώτερη εκπαίδευση με σκοπό την ίδρυση και τη λειτουργία στην...

Ενώπιον Κακουργιοδικείου δύο πρόσωπα για τον εντοπισμό οπλισμού στην Βορόκληνη

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας που θα συνεδριάσει την 1η Ιουλίου, θα παρουσιαστούν δύο πρόσωπα ηλικίας 46 και 35 ετών τα οποία είναι ύποπτα...

Μάχη για τη ζωή δίνει 30χρονος μοτοσυκλετιστής – Συγκρούστηκε με φορτηγό

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης. 29 Μαΐου στην επαρχία Λάρνακας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, γύρω στις 10.00, 30χρονος μοτοσυκλετιστής καθώς...

Αμοιβαία βούληση για ενίσχυση σχέσεων Ελλάδας – Κατάρ στην Αθήνα

Η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης...

Συνεχίζονται κανονικά στη Λάρνακα οι διαδικασίες για Αμάλθεια, παρά τη διακοπή εργασιών στην αποβάθρα

Συνεχίζονται κανονικά με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους οι διαδικασίες που αφορούν το σχέδιο Αμάλθεια στη Λάρνακα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σχετικά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!