27.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 3:54

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή και άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν προσπαθώντας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

6 από τους 8 δραπέτες συνελήφθησαν ξανά.

Αφότου οι συμμορίες κλιμάκωσαν κατακόρυφα τις επιθέσεις τους στα τέλη Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα εντέλει να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός της χώρας, πάνω από 4.600 κρατούμενοι, κατά τους αριθμούς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, απέδρασαν από τις φυλακές της πάμφτωχης χώρας της Καραϊβικής σε σοβαρή κρίση.

«Από τους οκτώ φυγάδες, οι έξι ήδη συνελήφθησαν», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Λεονέλ Ζοζέφ, εκπρόσωπος της αστυνομίας σε βορειοδυτικό τομέα της χώρας, ζώνη συγκριτικά πιο ασφαλή από ό,τι η πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, όπου μαίνεται η βία των κακοποιών.

Πρόσθεσε πως η αστυνομία επενέβη στη φυλακή, στο Πορτ-ντε-Πε, στις βόρειες ακτές της χώρας, και σκότωσε τέσσερις έγκλειστους καθώς προσπαθούσαν να αποδράσουν.

Οι φυλακισμένοι που απέδρασαν βρίσκονταν σε κελί με συνολικά 37 εγκλείστους, διευκρίνισε.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης καταδίωξης των φυγάδων, οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές απαίτησαν από τους κατοίκους της Πορτ-ντε-Πε να κλειστούν στα σπίτια τους. Ακούστηκαν εκπυρσοκροτήσεις στην πόλη, ανέφερε κάτοικός της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι 37 κρατούμενοι στο συγκεκριμένο κελί είχαν όλοι καταδικαστεί για βίαια εγκλήματα και θεωρούνταν επικίνδυνοι, δήλωσε δικαστικός, ο Ζεΐρ Πιερ, στον ραδιοφωνικό σταθμό Magik 9 της πρωτεύουσας.

Ο αξιωματούχος έκανε λόγο για αμέλεια του σωφρονιστικού προσωπικού εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στο αιματηρό επεισόδιο.

«Φύλακας άνοιξε την πόρτα κελιού για να βοηθήσει κρατούμενο που αισθανόταν αδιαθεσία και εκείνη τη στιγμή συγκρατούμενοι επωφελήθηκαν για να τού επιτεθούν (…) και να αποδράσουν», είπε ο κ. Πιερ, προσθέτοντας πως διενεργείται έρευνα σε βάρος δυο μελών του σωφρονιστικού προσωπικού.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν υπήρχε επαρκής αριθμός φρουρών στη συγκεκριμένη φυλακή επειδή ο κλάδος τους έχει κατέβει σε απεργία.

Η Αϊτή μαστίζεται από χρόνια αστάθεια και κρίση, πολιτική και ασφάλειας, εδώ και δεκαετίες. Όμως από τα τέλη του Φεβρουαρίου, συμμορίες, που λυμαίνονταν κι έλεγχαν ήδη ολόκληρους τομείς της χώρας, συνασπίστηκαν κι άρχισαν να εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις εναντίον στρατηγικών τοποθεσιών της πρωτεύουσας, με δημόσια διακηρυγμένο στόχο να ανατρέψουν τον τότε de facto πρωθυπουργό, τον Αριέλ Ανρί.

Αφότου άρχισαν οι επιθέσεις, «πάνω από 4.600 κρατούμενοι απέδρασαν από τις δυο κυριότερες φυλακές της Πορτ-ο-Πρενς, τουλάχιστον 22 αστυνομικά τμήματα και άλλα κτίρια της αστυνομίας λεηλατήθηκαν ή πυρπολήθηκαν και 19 αστυνομικοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», συνόψιζε ο ΟΗΕ στα μέσα του Απριλίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ανρί παραιτήθηκε επίσημα από τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα και πλέον την εξουσία έχει αναλάβει συμβούλιο μετάβασης, το οποίο καλείται να προωθήσει πριν απ’ όλα την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!