Μπορεί οι γυναίκες να ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο από τους άνδρες, αλλά στον τομέα της περίθαλψης υστερούν πολύ και η ποιότητα ζωής τους είναι χαμηλότερη, λόγω της άνισης προσοχής που δίνεται στο λεγόμενο «ασθενές φύλο», από την ιατρική έρευνα.
Η αντιμετώπιση μάλιστα της ανισότητας των γυναικών στην περίθαλψη «θα τονώσει την παγκόσμια οικονομία κατά 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2040», αναφέρει έκθεση της ελβετικής εταιρείας Ferring Pharmaceuticals και του Ινστιτούτου Υγείας McKinsey, που παρουσιάστηκε σήμερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Σύμφωνα με την 42σέλιδη έκθεση, «κάθε δολάριο που επενδύεται στην υγεία των γυναικών θα φέρει ανάπτυξη τριών δολαρίων, κάτι που εξηγείται εν μέρει από την επιστροφή των άρρωστων γυναικών στην αγορά εργασίας».
Η έκθεση εξετάζει ιδιαίτερα τον βαθμό στον οποίο οι θεραπείες και τα διαγνωστικά έχουν ωφελήσει περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες. Για παράδειγμα, η αντιμετώπιση των ανισοτήτων που συνδέονται με την ενδομητρίωση και την εμμηνόπαυση θα μπορούσε να συνεισφέρει 130 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έως το 2040.
Όπως τονίζεται μάλιστα, οι γυναίκες διαγιγνώσκονται αργότερα από τους άνδρες για 700 διαφορετικές ασθένειες.