Νέα μελέτη κρούει καμπανάκι κινδύνου για τη θαλάσσια ζωή στον πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Είναι ήδη διαπιστωμένο ότι οι ωκεανοί και γενικότερα οι θάλασσες της Γης έχουν αρχίσει να επηρεάζονται αρνητικά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα την αύξηση της θερμοκρασίας.
Οι συνθήκες στους ωκεανούς έχουν μεταβληθεί απότομα προκαλώντας διαφόρων ειδών παρενέργειες σε πολλά είδη θαλάσσιων οργανισμών. Τα κοράλλια ήδη σε όλο τον πλανήτη πεθαίνουν μαζικά, πολλά είδη ψαριών είτε δεν αντέχουν τις συνθήκες και εξαφανίζονται είτε μεταναστεύουν σε άλλες περιοχές δημιουργώντας σοβαρές ανατροπές και αναταραχές τόσο στα οικοσυστήματα που αφήνουν πίσω τους όσο και σε αυτά που πηγαίνουν να ζήσουν. Άγνωστες είναι ακόμη οι επιπτώσεις σε διαφόρων ειδών θαλάσσιους μικροοργανισμούς οι οποίοι παίζουν κεντρικό ρόλο είτε στη διατροφική αλυσίδα είτε σε άλλους τομείς της θαλάσσιας ισορροπίας.
Πραγματοποιούνται συνεχώς μελέτες για το μέλλον των ωκεανών όλες εκ των οποίων παρουσιάζουν άλλες σε μικρότερο και άλλες σε μεγαλύτερο ποσοστό τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει σε αυτούς η κλιματική αλλαγή. Η τελευταία σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πλήθος προσομοιώσεων και κάποιες από αυτές έδειξαν ότι στο τέλος του 20ου αιώνα η αύξηση της θερμοκρασίας και της τοξικότητας στο 95% των ωκεανών θα είναι τέτοια που θα τους καθιστά πλέον αφιλόξενους για τη ζωή ειδικά στις περιοχές κοντά στην επιφάνεια τους.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» οι ερευνητές αναφέρουν ότι εκτός των άλλων οι κλιματικές αλλαγές θα περιορίσουν πολύ τα επίπεδα του αραγωνίτη στους ωκεανούς και τις θάλασσες. Πρόκειται για ένα πολυμορφικό ορυκτό του ασβεστίου και χημικά ανθρακικό ασβέστιο. Από αραγωνίτη σχηματίζουν τα οστά και τα κελύφη τους πολλά θαλάσσια είδη και μαλάκια. Παράλληλα η παρουσία του αραγωνίτη υποστηρίζει μεγάλο μέρος της θαλάσσιας ζωής.
Γενικότερα σύμφωνα με τους ερευνητές τόσο η θερμοκρασία όσο και η χημική σύσταση των ωκεανών θα είναι στο τέλος του αιώνα εντελώς διαφορετική από την σημερινή και θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν σε αυτές τις νέες συνθήκες τα περισσότερα θαλάσσια είδη.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr