Υπάρχουν πάνω από 8.000 είδη πουλιών στον κόσμο που εντυπωσιάζουν με τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά καθώς και το πολύχρωμο φτέρωμα τους.
Ωστόσο, από την οικογένεια των πουλιών ξεχωρίζουν εκείνα που έχουν μεγάλο άνοιγμα φτερών που ξεπερνά τα δύο μέτρα.
Τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα πουλιά του κόσμου δεν πετούν σε μεγάλη ύψη, καθώς το μεγαλύτερο διάστημα βρίσκονται στο έδαφος και περιπλανιούνται στον περιβάλλοντα χώρο, αναζητώντας την τροφή τους.
Ας δούμε μαζί τους φτερωτούς γίγαντες που κλέβουν τις εντυπώσεις για το εντυπωσιακό άνοιγμα των φτερών τους.
Περιπλανώμενο άλμπατρος (έως 3.5 μέτρα)
Το περιπλανώμενο άλμπατρος (Diomedea exulans) έχει το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών από οποιοδήποτε άλλο πουλί στον κόσμο. Τα τεράστια φτερά τους έχουν άνοιγμα 3,5 μέτρων, επιτρέποντας τους να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις που φθάνουν τα 120.000 χλμ. μέσα σ’ένα χρόνο, ξοδεύοντας ελάχιστη ενέργεια. Το συγκεκριμένο πτηνό μπορεί να ταξιδεύει αμέτρητες ώρες χωρίς το παραμικρό πτερούγισμα λες και πρόκειται για ανεμόπτερο, αναπτύσσοντας ταχύτητες που φθάνουν τα 140 χλμ./ώρα.
Το περιπλανώμενο άλμπατρος σπάνια βρίσκεται στη στεριά, αφού το περισσότερο διάστημα περιφέρεται στους ωκεανούς για να τραφεί, κυρίως με ψάρια και κεφαλόποδα, όπως καλαμάρια, χταπόδι και σουπιές. Κατά την αναπαραγωγιγή περίοδο συγκεντρώνονται σε αποικίες στα απομακρυσμένα νησιά του Ανταρκτικού Ωκεανού.
Ένα ακόμη θαλασσοπούλι που ανήκει στην ίδια οικογένεια αυτών των πτηνών είναι το νότιο βασιλικό άλμπατρος ( Diomedea epomophora), το οποίο έχει άνοιγμα φτερών έως 3,6 μέτρα και αναπαράγεται σε νησιά κοντά στη Νέα Ζηλανδία και στο νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής.
Δαλματικός πελεκάνος (έως 3,2 μέτρα)
Οι πελεκάνοι συμπεριλαμβάνονται στα μεγαλύτερα σε μέγεθος πουλιά που υπάρχουν στον κόσμο.Μάλιστα, ο αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) κατέχει μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, δεδομένου ότι ύψος του μπορεί να έχει μήκος έως 1,8 μέτρα, με άνοιγμα φτερών έως 3,2 μέτρα.Ο Δαλματικός πελεκάνος ονομάζεται έτσι, όχι επειδή έχει μαύρες κηλίδες στο σώμα του, αλλά επειδή αρχικά διέμενε στη Δαλματία της Κροατία.
Ωστόσο, τα ίχνη του εξαφανίστηκαν από την συγκεκριμένη περιοχή τη δεκαετία του 1950. Σήμερα, συνήθως απαντάται στη νότια Ευρώπη και την Τουρκία σ’ όλη την Άνω Μέση Ανατολή μέχρι τη Ρωσία, καθώς και την Κίνα.Οι δαλματικοί πελεκάνοι καταναλώνουν περίπου 1.2 κιλά ψαριών κάθε μέρα, αλλά τρέφονται επίσης με αμφίβια και μικρά ερπετά.
Στην Ελλάδα, συγκεντρώνονται συνήθως κατά ζεύγη στην λίμνη Κερκίνης κοντά στις Σέρρες.
Πελαργός Μαραμπού (έως 3 μέτρα)
Αυτός ο τεράστιος πελαργός (Leptoptilos crumeniferus) διαμένει στην υποσαχάρια Αφρική και ανήκει στην κατηγορία των πτωματοφάγτων, αφού τρέφεται με νεκρά ζώα. Τρέφεται επίσης με βατράχους, ψάρια και μικρές σαύρες ή άλλα ερπετά, ενώ μπορούν να ψάξουν και σε σκουπίδια για την τροφή τους.
Κατά μέσο όρο, το άνοιγμα των φτερών τους φθάνει τα 2,6 μέτρα, αλλά έχει εντοπιστεί και ένα μαραμπού με άνοιγμα φτερών έως 3,7 μέτρα.
Συνήθως, προτιμούν να πετούν κοντά στο έδαφος για να εντοπίσουν και να κυνηγήσουν το θήραμα τους. Το χρώμα τους διαφέρει με τ’ άλλα είδη της οικογένειας, καθώς το φτέρωμα τους είναι μαυρόασπρο ή καφετί.
Κόνδορας των Άνδεων (έως 3.2 μέτρα)
Ο κόνδορας των Άνδεων (Vultur gryphus) είναι αρπακτικό πτηνό που διαμένει στη Νότια Αμερική, ενώ το βάρος του μπορεί να φθάσει τα 15 κιλά. Είναι το μεγαλύτερο από όλα τα είδη γύπα, με άνοιγμα φτερών που ξεπερνά τα 3 μέτρα. Ο κόνδορας των Άνδεων χρησιμοποιεί θερμικά ανοδικά ρεύματα για να συγκρατήσει το μεγάλο βάρος του και να μπορεί να πετάξει στον ουρανό.
Στο κεφάλι του δεν έχει πούπουλα, ενώ το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι το φουντωτό περιλαίμιο στη βάση του λαιμού με άσπρα μαλακά φτερά.
Επίσης, τόσο το αρσενικό, όσο και το θηλυκό δεν έχουν μεγάλη διαφορά στο μέγεθος και τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά.
Πηγή: newsit.gr