Υπάρχει ένα μοναδικό είδος τυριού που παράγεται στη Σαρδηνία της Ιταλίας, το οποίο φημίζεται για τη γεύση του που θυμίζει μεσογειακά βοσκοτόπια και αρώματα μπαχαρικών, με μια εξαιρετικά δυνατή και πικάντικη επίγευση που κρατάει για ώρες.
Αυτό το τυρί, γνωστό ως «Casu Marzu», θεωρείται από το Ρεκόρ Γκίνες ως το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο, επειδή παραδοσιακά καταναλώνεται, ενώ μέσα του υπάρχουν ζωντανά σκουλήκια.
Αν και πολλοί το περιγράφουν ως πολύ νόστιμο, η διαδικασία παρασκευής του είναι ιδιαίτερη: το τυρί τοποθετείται σε σημείο όπου μπορούν να το βρουν οι μύγες, οι οποίες αφήνουν τα αυγά τους. Μετά από περίπου τρεις μήνες, τα σκουλήκια που εκκολάπτονται αρχίζουν να «χωνεύουν» τα λίπη και τις πρωτεΐνες του τυριού, μετατρέποντάς το σε μια μαλακή, κρεμώδη υφή μέσα σε μια άθικτη φλούδα.
Οδηγίες για βρώση
Οι οδηγίες για την κατανάλωση λένε να αφαιρείτε την κορυφή του τυριού και να παίρνετε την κρεμώδη μάζα που περιέχει τα ζωντανά σκουλήκια, και στη συνέχεια να το τρώτε.
Οι ντόπιοι της Σαρδηνίας πιστεύουν πως το τυρί είναι ασφαλές για βρώση, όσο τα σκουλήκια παραμένουν ζωντανά.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, η παραγωγή και η πώλησή του είναι παράνομες, λόγω ανησυχιών για την υγιεινή και την ασφάλεια. Οι πωλητές μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμα που φτάνουν τα 50.000 ευρώ.
Συνεπώς, μην επιχειρήσετε να το δοκιμάσετε μόνοι σας στο σπίτι!