10.8 C
Nicosia
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 | 14:30

Στη Γαλλία δεν θέλουν άνδρες για πιλάτες

Στη Γαλλία, η ύπαρξη ασφαλών χώρων για την εξάσκηση ορισμένων ειδικοτήτων προσελκύει όλο και περισσότερες γυναίκες που δεν θέλουν άντρες στις τάξεις τους. Απίστευτο, αλλά είναι η τελευταία τάση στη χώρα της δυτικής Ευρώπης.

Το Πιλάτες εφευρέθηκε από έναν άνδρα και αρχικά προοριζόταν για άνδρες. Ο Γερμανός Τζόζεφ Πιλάτες ανέπτυξε τη μέθοδο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τι επινόησε, ενώ βρισκόταν σε στρατόπεδο εγκλεισμού, όπου και δημιούργησε τις βάσεις αυτής της πρακτικής. Τι έκανε προσαρμόζοντας τις ασκήσεις στον περιορισμένο χώρο του κελιού του και διδάσκοντάς τες σε άλλους κρατούμενους.

Πρόκειται για μια αθλητική πρακτική που βασίζεται στις διατάσεις και την ευλυγισία. Μέθοδος η οποία με την πάροδο των ετών έχει κερδίσει όλο και περισσότερους οπαδούς, χάρη στο γεγονός ότι δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις και προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ιδιαίτερα για άτομα που δεν έχουν αθλητική εμπειρία ή που, λόγω τραυματισμών ή ηλικίας, χρειάζονται ένα πιο ήπιο είδος άσκησης.

Η συζήτηση στη Γαλλία για την είσοδο των ανδρών στις Πιλάτες

Στη Γαλλία, κάποιες γυναίκες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την παρουσία ανδρών στις τάξεις Πιλάτες. Αυτό επειδή αισθάνονται άβολα από την απώλεια του «ασφαλούς χώρου» τους. Αντίθετα, οι εκπαιδευτές και τα γυμναστήρια χαίρονται που η πρακτική προσελκύει νέους συμμετέχοντες.

Οι γυναίκες που διαμαρτύρονται επισημαίνουν ότι το να ασκούνται μόνο μεταξύ τους τούς επιτρέπει να επικεντρώνονται στην προσωπική τους πρόοδο, χωρίς ανταγωνισμό.

Νιώθουν άνετα να ντύνονται όπως θέλουν, χωρίς να ανησυχούν για αδιάκριτα βλέμματα, και θεωρούν το μάθημα έναν χώρο ηρεμίας.

Οι άνδρες, από την άλλη, ανακαλύπτουν έναν νέο τρόπο άσκησης, μακριά από τα στερεότυπα του φύλου, του ανταγωνισμού και της επίδοσης. Μέσα από τον Πιλάτες, επιδιώκουν να γυμναστούν χωρίς την πίεση των παραδοσιακών ανδρικών αθλημάτων.

Ειδικοί σε θέματα ισότητας στον αθλητισμό της Γαλλίας επισημαίνουν:

«Οι γυναίκες έχουν μια ιστορία γεμάτη δυσκολίες και τραύματα στον χώρο του αθλητισμού. Ως ενήλικες, βρίσκουν επιτέλους μια πρακτική που τους ταιριάζει. Έτσι, είναι λογικό να θέλουν να διατηρήσουν αυτόν τον χώρο όπου αισθάνονται καλά, χωρίς να κριθούν, να τις κοιτάξουν ή να τις σεξουαλικοποιήσουν.»

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νεολαίας και Λαϊκής Εκπαίδευσης (Injep) της Γαλλίας, το 2022, το 59% των γυναικών ασκούνταν τακτικά (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα). Μόλις 3% λιγότερο έναντι του 62% των ανδρών. Τα στατιστικά δείχνουν ότι το χάσμα μεταξύ των φύλων στη σωματική άσκηση μειώνεται.

Τα οφέλη του Πιλάτες

Για τις γυναίκες, η σκελετική και μυϊκή τους δομή καθιστά το Πιλάτες ιδιαίτερα ωφέλιμο για την ευλυγισία, τη σταθερότητα της λεκάνης, καθώς και για την προετοιμασία ή αποκατάσταση μετά τον τοκετό. Το Πιλάτες βοηθά στην ενδυνάμωση των σταθεροποιητικών μυών, όπως ο εγκάρσιος κοιλιακός και το πυελικό έδαφος. Συμβάλλει στην πρόληψη προβλημάτων όπως η πρόπτωση της ουροδόχου κύστης. Επιπλέον, οι ορμόνες προσδίδουν στις γυναίκες μεγαλύτερη μυϊκή ελαστικότητα, διευκολύνοντας την εκτέλεση ορισμένων ασκήσεων.

Για τους άνδρες, το Πιλάτες μπορεί να λειτουργήσει ως συμπλήρωμα σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Βοηθά στην εξισορρόπηση της μυϊκής ανάπτυξης, στη βελτίωση της ευλυγισίας (ιδιαίτερα σε μύες που συνήθως είναι πιο σφιγμένοι λόγω προπονήσεων δύναμης) και στην πρόληψη τραυματισμών. Οι ανδρικοί μύες, ειδικά στην ωμική ζώνη, απαιτούν μεγαλύτερη έμφαση στη σταθερότητα, την ευλυγισία και τον έλεγχο της αναπνοής για τη βέλτιστη απόδοση.

Ανεξαρτήτως φύλου, όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τη βελτίωση της ευλυγισίας, την ενδυνάμωση του κορμού και τη διόρθωση της στάσης του σώματος.

Το Πιλάτες συνδέεται επίσης με τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της συγκέντρωσης . Οφέλη που αφορούν εξίσου άνδρες και γυναίκες. Οι τάξεις μπορούν να προσαρμοστούν στις διαφορετικές ανάγκες,. Κυρίως με έμφαση στη σταθεροποίηση της ωμικής ζώνης για τους άνδρες ή στην ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους για τις γυναίκες.

Πηγή: In.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!