17.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 9:33

Σάντουιτς με τζιτζίκια

Για πολλούς κατοίκους της περιοχής της Ουάσινγκτον, η έλευση των 17χρονων τζιτζίκων είναι μια φοβερή ενόχληση, αλλά για τον σεφ Τομπίας Παντόβανο είναι μια σπάνια γαστρονομική ευκαιρία.

Για λίγες εβδομάδες στην επιφάνεια της Γης, τα πολλά δισεκατομμύρια μαύρα και πορτοκαλί έντομα μήκους 3,8 εκατοστών θα κάνουν τη ζωή θορυβώδη και ακατάστατη για τους γύρω τους. Αλλά κάνουν επίσης κι ένα νόστιμο τάκο.

REUTERS/CARLOS BARRIA

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στο ίδιο το εστιατόριο για να πουν, “Έι, έχετε ετοιμάσει τζιτζίκια;”», είπε ο Παντόβανο.

Το μεξικάνικο εστιατόριό του στο Λίσμπεργκ της Βιρτζίνια, περίπου 64 χλμ. βορειοδυτικά της Ουάσιγκτον, διαθέτει τακτικά τάκος με ακρίδα, οπότε η προσθήκη τζιτζικιών στο μενού για περιορισμένο χρονικό διάστημα δεν ήταν κάτι περίεργο.

REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Τα 17χρονα τζιτζίκια, μέρος του Brood X, μόλις τώρα βγαίνουν από το έδαφος σε μεγάλους αριθμούς σε 15 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιβάλλουν την Ουάσιγκτον, και μια ξεχωριστή περιοχή στα δυτικά που περιλαμβάνει το Οχάιο, την Ιντιάνα, το Κεντάκι και το Τενεσί.

Ο 43χρονος Παντόβανο μαζεύει τα έντομα με τα κόκκινα μάτια σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα από τον βιότοπό τους λίγο μετά την έξοδό τους από την 17χρονη υπόγεια παραμονή τους για να ανέβουν στα δέντρα. Τους βράζει σαν αστακούς, τους ψήνει και μαζεύει τα πόδια τους και τα ιριδίζοντα φτερά για να τρώγονται ευκολότερα.

REUTERS/CARLOS BARRIA

Στη συνέχεια, τα τζιτζίκια σοτάρονται σε κρεμμύδι και σκόρδο, συμπληρώνονται με τζίλι σεράνο, αβοκάντο και ραπανάκι σε μια σάλτσα mole verde και τυλίγονται σε τορτίγιες.

Όπως όλα τα έντομα, οι εντομολόγοι λένε ότι τα τζιτζίκια αποτελούν ένα γεύμα με χαμηλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Αλλά τι γεύση έχουν; «Σίγουρα μπορείς να νιώσεις λίγο το κρατσανιστό», είπε ο 19χρονος Γουίλ Μπέκερ, 19 ετών, δοκιμάζοντας το πρώτο του τάκο με τζιτζίκια. «Αλλά αρχίζεις να το μασάς, απλά λιώνει στο στόμα».

REUTERS/CARLOS BARRIA

Η μητέρα του, Μικέλα Μπέκερ, 52 ετών, τακτική πελάτισσα στο εστιατόριο Cocina on Market του Παντόβανο, ένιωσε επίσης μία ευχάριστη έκπληξη.

«Εάν είναι κάποιος ανοιχτός στις περιπετειώδεις γεύσεις, όπως είμαι εγώ, είναι πραγματικά μια υπέροχη στιγμή», είπε.

Πολλοί πελάτες σχολίασαν ότι έχουν γεύση γαρίδας, είπε ο Παντόβανο, ο οποίος βλέπει τα τζιτζίκια ως ένα άλλο ζωντανό που προορίζεται για ανθρώπινη διατροφή.

«Το να είσαι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας έχει τα προνόμιά του», σχολίασε.

ΠΗΓΗ: naftemporikigr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

WSJ: Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα είναι δύσκολη η εκεχειρία στη Γάζα μέχρι τη λήξη της θητείας Μπάιντεν

Παρά τα αλλεπάλληλα ταξίδια του Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραδέχονται πως μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, φαντάζει απίθανη...

Οι ΗΠΑ κατηγορούν κολοσσούς κοινωνικής δικτύωσης για μαζική παρακολούθηση χρηστών

Μελέτη για σειρά ετών αποκάλυψε πως κολοσσοί της κοινωνικής δικτύωσης κι ευρύτερα του τομέα του διαδικτύου επιδίδονται σε «μαζική παρακολούθηση» για να κεφαλαιοποιήσουν προσωπικά...

Για 8η φορά στο Κίεβο η Φον ντερ Λάιεν, από τον Φεβρουάριο 2022

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρίσκεται για 8η φορά από την έναρξη του πολέμου στο Κίεβο, λίγες μέρες μετά τη συγκρότηση της...

Κίνα: Το τέλος του «ηδονιστικού τρόπου ζωής»

Το «τέλος του ηδονιστικού τρόπου ζωής» που διακύρηξε ο Κινέζος ηγέτης  Σι Τζινπίνγκ, ώστε  να αναμορφώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ανατρέπει τις ζωές...

Νέα έρευνα: Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ ανάλογα με τον τρόπο που κοιμόμαστε;

Είτε στο πλάι είτε μπρούμυτα, όλοι συνηθίζουμε να κοιμόμαστε σε μια συγκεκριμένη στάση, η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας και ενδεχομένως ακόμα και τον...

Ο ηλικιακός ρατσισμός πλήττει τις νεαρές γυναίκες

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα της LeanIn και της McKinsey & Co. οι νεότερες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στον ηλικιακό ρατσισμό στον εργασιακό χώρο,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!