Χαμένοι θησαυροί μοιάζουν να ανήκουν μόνο σε κινηματογραφικά σενάρια και σκηνικά με πειρατές. Όμως, οι παλαιές καταγραφές αποκαλύπτουν πλήθος ιστοριών για κειμήλια που κρύφτηκαν ή ξεχάστηκαν κάπου, από πειρατεία, πόλεμο, κατακτήσεις ή ληστείες που άφησαν εποχή.
Κάποιοι μιλούν για κιβώτια γεμάτα χρυσά νομίσματα και πολύτιμους λίθους. Άλλοι για μυθικά σπαθιά, κλεμμένα έργα τέχνης ή διαμάντια. Οι ιστορίες είναι αμέτρητες, συνδυάζουν μύθο και πραγματικότητα και έχουν να μας παρουσιάσουν κάτι το ιδιαίτερο και το μοναδικό, αφήνοντας πάντα το ενδεχόμενο να υπάρξει η λύση του μυστηρίου και – ποιος ξέρει – ίσως κάποτε βρούμε το χαμένο θησαυρό.
Οι πιο περιζήτητοι χαμένοι θησαυροί στον κόσμο
Η ληστεία στο Μουσείο Isabella Stewart Gardner
Το 1990 στη Βοστώνη, δύο άνδρες παρίσταναν τους αστυνομικούς, έδεσαν τους φύλακες και μέσα σε 80 λεπτά αφαίρεσαν 13 έργα τέχνης, μεταξύ αυτών και των Ρέμπραντ, Μανέ και Βερμέερ. Η ζημιά ξεπέρασε τα 500 εκατ. δολάρια. Τα έργα παραμένουν άφαντα, ενώ το μουσείο προσφέρει 10 εκατ. δολάρια αμοιβή μέχρι και σήμερα.
Το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο
Το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο δημιουργήθηκε το 1745, στο Παλάτι της Αικατερίνης στη Ρωσία, διακοσμημένο με κεχριμπάρι και χρυσό. Το 1941 οι Ναζί το αποσυναρμολόγησαν και το μετέφεραν στο Κένιγκσμπεργκ. Εξαφανίστηκε το 1945, πιθανώς σε ναυάγιο στη Βαλτική και δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.
Ο θησαυρός της Λίμα
Το 1820, καθώς ο Σαν Μαρτίν προχωρούσε προς την ανεξαρτησία του Περού, οι Ισπανοί εμπιστεύτηκαν στον καπετάνιο Γουίλιαμ Τόμσον έναν θησαυρό. Εκείνος φέρεται να τον έκρυψε στο νησί Cocos (Κόστα Ρίκα). Δεν εντοπίστηκε ποτέ.
Ο χαμένος χρυσός των Αζτέκων
Το 1520, οι Ισπανοί με τον Κορτές προσπάθησαν να φύγουν από την Τενοτστιτλάν με χρυσό, αλλά δέχθηκαν επίθεση στη «Νύχτα της Θλίψης». Κάποιοι θησαυροί χάθηκαν στα κανάλια, ενώ άλλοι ίσως μεταφέρθηκαν και κρύφτηκαν από τους Αζτέκους.
Το θρυλικό σπαθί Honjō Masamune
Δημιουργία του θρυλικού Ιάπωνα οπλοποιού Μασαμούν, χάθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Αμερικανοί ζήτησαν παράδοση όπλων. Δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ φήμες μιλούν για κλοπή ή μυστική μεταβίβασή του.
Το ναυάγιο του Flor de la Mar
Ισπανικό πλοίο γεμάτο χρυσό και θησαυρούς από τη Μάλακκα βυθίστηκε το 1511 κοντά στη Σουμάτρα. Παρά αναζητήσεις και εντοπισμό νομισμάτων, το κύριο φορτίο δεν έχει βρεθεί ποτέ.