7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 2:28

Οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό ωφέλησαν το Μάτσου Πίτσου

Η πανδημία προκαλεί αλλαγές στο Μάτσου Πίτσου, μερικές από τις οποίες, φαίνεται πως έχουν αρκετά θετικό αντίκτυπο και μπορεί να διαρκέσουν πολύ μετά το τέλος της. Το Μάτσου Πίτσου είναι ένα από τα οκτώ μόνο μικτά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, κάτι που σημαίνει ότι έχει πολιτιστική και φυσική σημασία.

Ο αρχαιολογικός χώρος, το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνσας, υπήρξε πόλος έλξης για υπερ-τουρισμό εδώ και χρόνια, με τους επισκέπτες να αναφέρουν ότι η Ακρόπολη του χώρου έχει υποστεί καταστροφές από τα πλήθη.

Η πανδημία μπορεί να βοήθησε τον χώρο. Οι νέοι κανόνες ρυθμίζουν τώρα πόσοι άνθρωποι επιτρέπονται να εισέρχονται και τι μπορούν να κάνουν, δήλωσε ο Χοσέ Μιγέλ Μπαστάντε, διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Πάρκου του Περού στο Μάτσου Πίτσου, σε συνέντευξή του στο CNBC.

Νέα πρωτόκολλα ασφαλείας

Όπως και άλλα μνημεία σε όλο τον κόσμο, έτσι και το Μάτσου Πίτσου έκλεισε για τους επισκέπτες τον Μάρτιο του 2020.

Άνοιξε ξανά τον Νοέμβριο, αλλά με νέα πρωτόκολλα ασφαλείας, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας, περιορισμούς στα άτομα των γκρουπ -όχι περισσότερα από εννέα, συμπεριλαμβανομένου ενός ξεναγού- και απαίτηση τα γκρουπ να τηρούν μεταξύ τους αποστάσεις τουλάχιστον 20 μέτρων.

 

EPA/PAOLO AGUILAR

Ο χώρος φωτίζεται την 1η Νοεμβρίου 2020, καθώς ανοίγει ξανά για τους επισκέπτες.

Λιγότεροι επισκέπτες

 

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το Μάτσου Πίτσου δεχόταν κατά μέσο όρο έως και 4.800 επισκέπτες την ημέρα. Βασικά, οποιοσδήποτε έφτασε επιτρέπεται να εισέλθει, σύμφωνα με έκθεση του 2017 της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Συνήθως «κόβονταν» έως 3.700 εισιτήρια την ημέρα, αλλά αυτό δεν περιελάμβανε τους 500 καθημερινούς επισκέπτες που ανέβαιναν εκεί. Επιπλέον, η έκθεση ανέφερε ότι επιπλέον εισιτήρια πωλούνταν από τουριστικές εταιρείες και στον ίδιο τον χώρο.

Τον Ιούλιο του 2020, οι αρχές του Περού περιορίζουν τον αριθμό των επισκεπτών στο Μάτσου Πίτσου σε 2.244 την ημέρα. Αλλά ακόμη και αυτή η αλλαγή δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα των ανθρώπων που προτιμούν να επισκέπτονται την ίδια ώρα της ημέρας, ειδικά την ανατολή του ηλίου.

«Όλοι ήθελαν να είναι οι πρώτοι στο Μάτσου Πίτσου», είπε. «Ανοίγουμε στις έξι το πρωί και υπήρχαν εκατοντάδες και εκατοντάδες άνθρωποι που ήθελαν να μπουν, με ουρές δύο ωρών».

Πριν ανοίξει ξανά ο χώρος για τους επισκέπτες, άλλαξε ο τρόπος έκδοσης εισιτηρίων. Παλαιότερα, εκδίδονταν εισιτήρια τα οποία οι επισκέπτες μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν σε μισή ημέρα, είτε πρωί είτε απόγευμα. Τώρα πλέον υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες.

«Αν έχετε εισιτήριο για τις 10 π.μ., πρέπει να μπείτε μεταξύ 10 και 11 π.μ.», δήλωσε ο Μπαστάντε, ο οποίος πρόσθεσε ότι εάν οι ταξιδιώτες εμφανιστούν εκτός του χρονικού τους πλαισίου, «δεν μπορούν να εισέλθουν».

Εντούτοις οι νέοι κανόνες έχουν οδηγήσει σε συναισθηματικές αντιδράσεις από τουρίστες, μερικοί από τους οποίους μπορεί να έχουν διασχίσει ηπείρους για να δουν το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο του Περού.

«Είχαμε ανθρώπους έξω από τον χώρο να παραπονιούνται και να κλαίνε», είπε ο Μπαστάντε σε συνέντευξή του στο The Getty Conservation Institute που δημοσιεύτηκε την άνοιξη. «Αλλά δεν μπορούμε να πάμε ενάντια στην καθιερωμένη μας πολιτική».

Οι επισκέπτες περνούν λίγο λιγότερο χρόνο στον χώρο επίσης. Ο παλαιότερος κανόνας μισής ημέρας τους επέτρεψε να εξερευνήσουν τον χώρο για τέσσερις ώρες, αν και δεν εφαρμόστηκε αυστηρά. Τώρα πρέπει να μείνουν όσο χρειάζεται για να τελειώσουν τη διαδρομή που επέλεξαν, η οποία μπορεί να είναι μεταξύ μιας και τριών ωρών, είπε ο Μπαστάντε.

Ουσιαστικά, χάρη στους περιορισμούς της πανδημίας, υπάρχει και καλύτερη διαχείριση του πλήθους.

 

EPA/PAOLO AGUILAR

«Δεν είναι πλέον προορισμός της τελευταίας στιγμής»

 

Ο σχεδιασμός ενός ταξιδιού στο Μάτσου Πίτσου έχει επίσης αλλάξει. Οι επισκέπτες δεν μπορούν πλέον να περιμένουν να αγοράσουν εισιτήρια επί τόπου, ή ακόμα και λίγες ημέρες πριν, λόγω του πόσο γρήγορα ξεπουλούν.

Ο Μπαστάντε συνιστά την κράτηση εισιτηρίων ένα ή δύο μήνες νωρίτερα. Προτείνει επίσης την κράτηση εισιτηρίων πριν από την κράτηση πτήσεων και ξενοδοχείων, προσθέτοντας ότι το Μάτσου Πίτσου «δεν είναι πλέον προορισμός της τελευταίας στιγμής».

«Υπήρξαν άνθρωποι που έφτασαν στο Κούσκο, και τότε συνειδητοποίησαν ότι … δεν υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια για το Μάτσου Πίτσου», είπε, αναφερόμενος στην πόλη του Περού που βρίσκεται περίπου 50 μίλια από την τοποθεσία.

Οι αρχές δημιούργησαν έναν νέο τρόπο και site έκδοσης εισιτηρίων το 2018. Επιτρέπει στους ταξιδιώτες να δουν πόσες άδειες θέσεις είναι διαθέσιμες για κάθε ώρα. Οι περισσότερες ημερομηνίες τους επόμενους δύο μήνες είναι ήδη γεμάτες, αλλά τα εισιτήρια ήταν πιο εύκολα διαθέσιμα μετά από αυτό.

Λιγότεροι πεζοπόροι στο Inca Trail

Οι αρχές έχουν επίσης περιορίσει τον αριθμό των πεζοπόρων στο περίφημο μονοπάτι Inca Trail. Η τετραήμερη πεζοπορία από το Κούσκο μέχρι την είσοδο του Μάτσου Πίτσου είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να φτάσει κάποιος στον αρχαιολογικό χώρο, αν και οι περισσότεροι επισκέπτες ταξιδεύουν με τρένο σε 3,5 ώρες.

Το Inca Trail μπορεί τώρα να φιλοξενήσει μόνο το μισό του προηγούμενου ορίου του, ή περίπου 250 πεζοπόρους την ημέρα, δήλωσε ο Φερνάντο Ροντρίγκες, διαχειριστής επιχειρήσεων για το Intrepid Travel στο Περού.

«Συνιστούμε στους ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση τουλάχιστον μερικούς μήνες νωρίτερα», είπε, «ή περισσότερο εάν είναι δυνατόν».

Το Inca Trail αντιμετωπίζει παρόμοιους περιορισμούς για την Covid-19 με το Μάτσου Πίτσου-ομάδες των οκτώ συν τον οδηγό, υποχρεωτική χρήση μάσκας όταν δεν είναι δυνατή η τήρηση της κοινωνικής απόστασης-ακόμη και κατά την πεζοπορία και στο κάμπινγκ.

EPA/ERNESTO ARIAS

Πλέον ακόμη και οι διαδρομές που προτείνονται στους επισκέπτες για να φτάσουν στην Ακρόπολη είναι συγκεκριμένες και μειώνουν τον χρόνο που μπορεί κάποιος να περιηγηθεί στον χώρο.

Περισσότεροι τουρίστες στο μέλλον;

Παρά τους νέους κανόνες που περιορίζουν τον αριθμό των τουριστών, οι αρχές της περιοχής σχεδιάζουν να αυξήσουν τη χωρητικότητα στο Μάτσου Πίτσου στο μέλλον.

Ένα νέο κέντρο επισκεπτών, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει φέτος, μπορεί να επιτρέψει σε περίπου 6.000 επισκέπτες καθημερινά να περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο, δήλωσε ο Μπαστάντε.

Το κέντρο επισκεπτών θα είναι το σημείο εκκίνησης για νέες διαδρομές και θα στεγάσει ένα νέο μουσείο και βοτανικούς κήπους, τα οποία θα επιτρέψουν στο χώρο να υπερδιπλασιάσει τη σημερινή του χωρητικότητα.

Το κέντρο θα έχει πληροφορίες για το πώς «υποτίθεται ότι οι επισκέπτες συμπεριφέρονται σε έναν ιερό χώρο», είπε.

«Οι τουρίστες θα πρέπει να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονται σε έναν ιερό τόπο οποιασδήποτε άλλης θρησκείας στον κόσμο».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!