Θα μπορούσαν σίγουρα να γίνουν σενάριο κινηματογραφικών ταινιών και σειρών του Netflix. Διαβάζοντας κανείς της ιστορίες φρίκης από τη δίκη της Ντραγκέτα, της καλαβρέζικης μαφίας, που θεωρείται μία από τις ισχυρότερες του κόσμου, θα φέρει σίγουρα στο μυαλό του εικόνες από τον «Νονό».
Δεν έχει σημασία αν η ζωή αντιγράφει την τέχνη ή το ανάποδο σε αυτή την περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι οι απειλές, οι βασανισμοί και οι δολοφονίες από τα μέλη της Ντραγκέτα, προκαλούν ανατριχίλα.
Στη δίκη, που είναι η μεγαλύτερη της ιταλικής μαφίας τα τελευταία 30 χρόνια, κρίθηκαν ένοχοι 207 από τους 337 κατηγορούμενους, με συνολική ποινή που φτάνει τα 2.200 χρόνια.
Περίπου 2.500 αστυνομικοί συμμετείχαν στην έρευνα, που περιελάμβανε τουλάχιστον 24.000 ηχογραφήσεις, και η δίκη έλαβε χώρα σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο τηλεφωνικό κέντρο, επειδή καμία αίθουσα δικαστηρίου δεν μπορούσε να φιλοξενήσει τους 600 δικηγόρους, 900 μάρτυρες και τους χώρους κράτησης όλων των κατηγορουμένων.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρέθηκαν πέντε φόνοι: τα βασανιστήρια και η δολοφονία δύο μαφιόζων το καλοκαίρι του 1996. Η δολοφονία ενός γκέι γκάνγκστερ το 2002 και άλλη μια διπλή δολοφονία την ίδια χρονιά. Τρία από αυτά τα πέντε πτώματα δεν βρέθηκαν ποτέ.
Την έκαναν τροφή για τα γουρούνια επειδή αρνήθηκε να τους πουλήσει τη γη της
Η Μαρία Τσιντάμο, όπως αναφέρει η Daily Mail, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 2016. Το αυτοκίνητό της βρέθηκε έξω από το χωράφι της στην κοινότητα Λιμπάντι της Καλαβρίας – όπου έκανε κουμάντο η οικογένεια Μανκούζο. Δίπλα της βρέθηκαν ίχνη αίματος και τρίχες αλλά κανένα ίχνος της Τσιντάμο.
Το χωράφι ήταν κληρονομιά από τον άνδρα της, ο οποίος είχε αυτοκτονήσει έναν χρόνο νωρίτερα. Ακριβώς γι’ αυτό αρκετοί πίστεψαν ότι ίσως η οικογένειά του ευθυνόταν για τον θάνατο της Τσιντάμο, επειδή εκείνη του είχε ζητήσει να χωρίσουν. Όμως, όπως αποδείχθηκε, το timing ήταν προσεκτικά επιλεγμένο από τα μέλη της τοπικής μαφίας, για να παραπλανήσουν τους ερευνητές.
Και το πραγματικό κίνητρο πίσω από τη δολοφονία της ήταν η άρνησή της να πουλήσει τη γη της σε έναν γείτονα που είχε δεσμούς με την Ντραγκέτα.
Μετά τη δολοφονία της Τσιντάμο, οι δράστες εξαφάνισαν το πτώμα της ταΐζοντάς το σε γουρούνια που είχαν αφήσει επίτηδες νηστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια συνέθλιψαν τα οστά της κάτω από τις ερπύστριες μιας μπουλντόζας.
Αν δεν τους πουλούσες τη γη σου, πέθαινες μαρτυρικά
Οποιοσδήποτε αρνιόταν να πουλήσει τη γη του στους μαφιόζους κατέληγε νεκρός. Ένας άνδρας υποβλήθηκε για τρεις μέρες σε βασανιστήρια με μια τανάλια που χρησιμοποιείται από κτηνοτρόφους για να κόβουν τις οπλές βοοειδών.
Ένας άλλος κατακρεουργήθηκε από εξάρτημα τρακτέρ και ένας νεαρός βιολόγος, ονόματι Ματέο Βίντσι, κάηκε ζωντανός όταν εξεράγη στο αυτοκίνητό του, βόμβα που είχε τοποθετήσει η Ντραγκέτα και του έσπασε τα πόδια.
«Προστασία» και εκφοβισμοί – Κρέμασαν κουταβάκι στην πόρτα του μαγαζιού του
Αν αρνιόσουν να πληρώσεις τους μαφιόζους της Ντραγκέτα για παροχή προστασίας, θα πλήρωνες γι’ αυτό, βρίσκοντας νεκρά ζώα στο σπίτι ή στη δουλειά σου.
Ένας επιχειρηματίας που αρνήθηκε να τους πληρώνει 2.000 ευρώ το μήνα βρήκε ένα νεκρό δελφίνι πεταμένο έξω από την κατασκευαστική του εταιρεία.
Ένας άλλος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης καταστήματος με ρούχα, βρήκε ένα νεκρό κουτάβι κρεμασμένο από την πόρτα του μαγαζιού του.
Άλλοι βρήκαν κομμένα κεφάλια κατσικιών ή έκαψαν τα αυτοκίνητά τους.
Η… μπίζνα με τα νεκροταφεία και τα νεκροτομεία
Τα «πλοκάμια» της Ντραγκέτα απλώνονταν και σε νεκροτομεία και νεκροταφεία. Όπως αποκαλύφθηκε οι μαφιόζοι στήνονταν στα νεκροταφεία για να βεβαιωθούν ότι οι πενθούντες συγγενείς θα διάλεγαν το σωστό γραφείο τελετών.
Υπήρχαν τρία γραφεία, που ελέγχονταν από τρεις διαφορετικές οικογένειες της Μαφίας και όλες τους χρέωναν με υπέρογκα ποσά τις οικογένειες που θρηνούσαν.
Η μαφία διατηρούσε επίσης κρυψώνες όπλων σε νεκροταφεία, αγόραζε και πωλούσε οικογενειακούς τάφους σε εξωφρενικές τιμές και χρησιμοποιούσε ασθενοφόρα για τη διακίνηση ναρκωτικών.
Στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ ο ετήσιος τζίρος
Η Ντρανγκέτα – η φήμη της οποίας εκτοξεύτηκε το 1973 επειδή ήταν πίσω από την απαγωγή του John Paul Getty III – δημιουργήθηκε πριν από περίπου 150 χρόνια, εν μέρει ως ένοπλη απάντηση στις προσπάθειες του Βορρά να επιβάλει την ιταλική ενότητα. Αυτή η αντίσταση μετατράπηκε σε οργανωμένο έγκλημα, το οποίο έκανε την Καλαβρία συνώνυμο με τη μαφία.
Σήμερα, ειδικοί εκτιμούν ότι η «Ντράνγκετα», η οποία απαρτίζεται από 150 περίπου καλαβρέζικες οικογένειες, έχει ετήσιο τζίρο περίπου 50 δισεκατομμυρία ευρώ σε παγκόσμια κλίμακα
Πηγή: In.gr