22.9 C
Nicosia
Παρασκευή 27 Σεπτέμβριος 2024 | 2:18

Ιαπωνία: Αθώος και επίσημα ο μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο που πέρασε 46 χρόνια στην απομόνωση

Ένας Ιάπωνας που πέρασε 46 χρόνια στην πτέρυγα των θανατοποινιτών κρίθηκε αθώος και επίσημα για πολλαπλούς φόνους, σε μια δίκη που έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη χρήση της θανατικής ποινής στην Ιαπωνία.

Ο Χακαμάντα, σήμερα 88 ετών, καταδικάστηκε σε απαγχονισμό το 1968, αφού κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του αφεντικού του, της συζύγου του και των δύο έφηβων παιδιών τους, καθώς και για τον εμπρησμό του σπιτιού τους δύο χρόνια νωρίτερα.

Ο πρώην επαγγελματίας πυγμάχος πέρασε 46 χρόνια στην πτέρυγα των θανατοποινιτών – που πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος χρόνος που πέρασε για θανατοποινίτη από οποιονδήποτε κρατούμενο παγκοσμίως – μέχρι που το 2014,  προέκυψαν νέα στοιχεία και διατάχθηκε η επανάληψη της δίκης.

Ο Χακαμάντα διαμαρτυρόταν σταθερά για την αθωότητά του και δήλωσε ότι οι ανακριτές τον ανάγκασαν να ομολογήσει, ενώ οι δικηγόροι του ισχυρίστηκαν ότι η αστυνομία είχε κατασκευάσει στοιχεία.

O Χακαμάντα όταν καταδικάστηκε

Δεν υπήρξε άμεση απόφαση για το αν οι εισαγγελείς θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, την οποία μετέδωσαν το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo και άλλα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Οι συνήγοροι υπεράσπισής του προέτρεψαν τους εισαγγελείς να μην προσβάλουν την απόφαση, σύμφωνα με τον Guardian.

Στο πλευρό του 46 χρόνια η αδερφή του

Η 91χρονη αδελφή του, Χιντέκο, η οποία διεξάγει άοκνη εκστρατεία υπέρ του αδελφού της, δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από την ετυμηγορία της Πέμπτης: «Για τόσο καιρό, δώσαμε μια μάχη που μας φάνηκε ατελείωτη. «Αλλά αυτή τη φορά, πιστεύω ότι θα διευθετηθεί».

Οι εισαγγελείς ζήτησαν και πάλι τη θανατική ποινή, αλλά οι νομικοί εμπειρογνώμονες είχαν προτείνει ότι θα αθωωθεί, επισημαίνοντας τέσσερις άλλες επαναληπτικές δίκες που αφορούσαν θανατοποινίτες στη μεταπολεμική Ιαπωνία, στις οποίες όλες οι καταδίκες τους ανατράπηκαν.

Ο Χακαμάντα, του οποίου η σωματική και ψυχική υγεία επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της μακράς φυλάκισής του, δεν ήταν παρών στην απόφαση της Πέμπτης και εκπροσωπήθηκε από την αδελφή του κατά τη διάρκεια της επαναληπτικής δίκης.

Το αποτέλεσμα στηρίχθηκε στην αξιοπιστία των αιματοβαμμένων ρούχων που, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Χακαμάντα φορούσε την ώρα του φόνου, σε ένα εργοστάσιο στην κεντρική Ιαπωνία, όπου ήταν υπάλληλος.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης δήλωσαν ότι οι εξετάσεις DNA στα ρούχα απέδειξαν ότι το αίμα δεν ήταν του Χακαμάντα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αρχικά αποφασίσει να μην ανοίξει εκ νέου την υπόθεση του Χακαμάντα – αιτία θανάτου για τους πολέμιους της θανατικής ποινής – αλλά ανέτρεψε την απόφασή του αφού το Ανώτατο Δικαστήριο το διέταξε να το επανεξετάσει το 2020.

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν στηθεί στην ουρά έξω από το περιφερειακό δικαστήριο της Σιζουόκα την Πέμπτη με την ελπίδα να εξασφαλίσουν μια θέση στη δημόσια αίθουσα, ενώ οι υποστηρικτές κρατούσαν πανό που ζητούσαν την αθώωση του Χακαμάντα.

Περί θανατικής ποινή στην Ιαπωνία

Ο Χακαμάντα αρχικά αρνήθηκε ότι λήστεψε και μαχαίρωσε θανάσιμα τα θύματα, αλλά ομολόγησε μετά από αυτό που αργότερα περιέγραψε ως βάναυση αστυνομική ανάκριση που περιελάμβανε σωματική κακοποίηση.

Οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι η δοκιμασία του αποκάλυψε τα ελαττώματα στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της Ιαπωνίας και τη σκληρότητα της θανατικής ποινής.

Οι θανατοποινίτες στην Ιαπωνία – μία από τις δύο μόνο χώρες της G7 μαζί με τις ΗΠΑ που διατηρούν τη θανατική ποινή – ενημερώνονται για την εκτέλεσή τους, με απαγχονισμό, μόλις λίγες ώρες νωρίτερα και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουν με τους δικηγόρους ή τις οικογένειές τους. Η τελευταία τους συζήτηση γίνεται συνήθως με έναν βουδιστή ιερέα.

Ωστόσο, η θανατική ποινή έχει υψηλή δημόσια υποστήριξη. Σε δημοσκόπηση της ιαπωνικής κυβέρνησης το 2019 διαπιστώθηκε ότι το 80% των ερωτηθέντων θεωρούσε τη θανατική ποινή «αναπόφευκτη», ενώ μόλις το 9% υποστήριζε την κατάργησή της.

Η περίπτωση του Χακαμάντα είναι «ένα μόνο από τα αμέτρητα παραδείγματα του λεγόμενου συστήματος “δικαιοσύνης των ομήρων” της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Teppei Kasai, υπεύθυνος του προγράμματος Ασίας για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι ύποπτοι αναγκάζονται να ομολογήσουν μέσω μακρών και αυθαίρετων περιόδων κράτησης» και συχνά υπάρχει «εκφοβισμός κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων».

Το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες επικύρωσε τον Χακαμάντα ως τον μακροβιότερο θανατοποινίτη στον κόσμο.

Πηγή: In.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μικρές απώλειες στο ΧΑΚ

Απώλειες καταγράφηκαν κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης στο ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 189,81 μονάδες και στο -0,53%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Αυτή είναι η συμφωνία Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας (δείτε έγγραφο)

Το Πλαίσιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης κατέθεσε στην Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το κείμενο υπογράφηκε από τις...

Νέο ηχηρό μήνυμα Δένδια: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και 12 ναυτικά μίλια

Απάντηση στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας από την Λέρο. Σε δηλώσεις που έκανε «απάντησε» στις προκλήσεις της Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι  «η...

Βρετανία: Η αστυνομία ζητά από πιθανά θύματα του Μοχάμεντ αλ Φαγέντ να μιλήσουν ανοιχτά

Με φόντο τις αποκαλύψεις σχετικά με τον εκλιπόντα Αιγύπτιο δισεκατομμυριούχο, Μοχάμεντ αλ Φαγέντ, η βρετανική αστυνομία ζήτησε από πολλά πιθανά θύματα κακοποίησης να μιλήσουν ανοιχτά...

Νεκρός ο διοικητής drones της Χεζμπολάχ μετά από «χειρουργικό» χτύπημα στη Βηρυτό

Νεκρός είναι ο διοικητής της μονάδας drones της Χεζμπολάχ, μετά το χτύπημα που πραγματοποίησε το Ισραήλ σε επταώροφη πολυκατοικία στη Βηρυτό. Το στέλεχος της Χεζμπολάχ...

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα το Σεπτέμβριο

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία ου ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) επιδεινώθηκε κατά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!