36.7 C
Nicosia
Πέμπτη 20 Ιούνιος 2024 | 18:11

Η στιγμή που ανυποψίαστος τουρίστας κινηματογραφεί τα πρώτα κύματα ενός τσουνάμι που σκότωσε 220.000 άτομα

Τα πλάνα με τα μικρά κύματα που έμελλε να αποτελέσουν τα πρώτα του τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό στον Ινδικό Ωκεανό το 2004 καταγράφηκαν από την κάμερα ενός ανυποψίαστου τουρίστα.

Το εν λόγω τσουνάμι κατέστρεψε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, με την Ταϊλάνδη, τη Σρι Λάνκα και την Ινδονησία να είναι από αυτές που επλήγησαν περισσότερο από τα κύματα που έφτασαν σε ύψος τα 30 μέτρα.

Πρόκειται για το θανατηφόρο τσουνάμι που έχει καταγραφεί στην ιστορία της ανθρωπότητας, σκοτώνοντας πάνω από 220.000 ανθρώπους.

Το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου, ντόπιοι και τουρίστες ξεκίνησαν την ημέρα τους δίχως να γνωρίζουν την επικείμενη καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 7.59 το πρωί.

«Αυτό ήταν μεγάλο! Κοιτάξτε αυτή τη βάρκα»

Στο βίντεο -που αναρτήθηκε για πρώτη φορά το 2014- το οποίο κατέγραψε ο βρετανός εικονολήπτης Julian Hadden, η παρέα ακούγεται να εξηγεί ότι έμενε σε ένα «παραδεισένιο νησί» όχι πολύ μακριά από το νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας και σχεδίαζε να πάει για σπηλαιολογία εκείνη την ημέρα.

Στην αρχή όλοι ακούγονται χαλαροί, μέχρι που τα κύματα αποκτούν ορμή.

Καθώς αρχίζουν να υποχωρούν προς την ακτή, ο Hadden εστιάζει στην ολοένα και πιο βίαιη θάλασσα, σχολιάζοντας: «Αυτό ήταν μεγάλο! Κοιτάξτε αυτή τη βάρκα».

Κάποιος άλλος ακούγεται στο βίντεο να φωνάζει στο σκάφος λέγοντας «εγκαταλείψτε το πλοίο».

Δείτε το βίντεο:

Σκοτώθηκε σχεδόν το 25% του πληθυσμού

Ο Hadden θα διευκρινίσει αργότερα στα σχόλια του αρχικού βίντεο στο YouTube ότι όλοι όσοι εμφανίζονται στο βίντεο επέζησαν από το τσουνάμι, καθώς η θέση τους ήταν στην πλευρά του νησιού που έβλεπε μακριά από το επίκεντρο και δεν χτυπήθηκε άμεσα από τα κύματα.

Άλλοι όμως δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί.

Η πόλη Banda Aceh στην Ινδονησία επλήγη περισσότερο από το τσουνάμι, το οποίο σκότωσε περίπου 61.000 ανθρώπους, σχεδόν το 25% του πληθυσμού της εκείνη την εποχή.

Η επαρχία Phang Nga, στην οποία βρίσκεται το τουριστικό θέρετρο Khao Lak, ήταν η περιοχή που επλήγη περισσότερο στην Ταϊλάνδη.

Συνολικά 227.899 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 400 σοροί ήταν στα αζήτητα μέχρι το 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Οι 5 προκλήσεις για τον επόμενο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε

Το κεφάλι «μέσα» τώρα για τον διάδοχο του Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς μόλις μετακομίσει ο Μαρκ Ρούτε στο γραφείο του ΝΑΤΟ, δεν θα έχει και πολύ καιρό για περίοδο μέλιτος…! Η...

Πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας – Μάχες με τις φλόγες

Αντιμέτωπες με πολλά πύρινα μέτωπα ανά την επικράτεια είναι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, με φόντο τους ενισχυμένους βόρειους ανέμους εν μέσω συνθηκών ξηρασίας που έχουν σημάνει κατάσταση...

Με χρέη και κατασχέσεις ακινήτων του σε πλειστηριασμούς ο Απόστολος Λύτρας

Διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις ακινήτων και πλειστηριασμοί είναι  ένα σύνθετο παζλ με το οποίο ο δικηγόρος, Απόστολος Λύτρας, φαίνεται να πάλευε τα τελευταία χρόνια. Ενα παζλ που...

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης – Από το 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Την ενίσχυση της πυροσβεστικής ετοιμότητας με ανθρώπινο δυναμικό, τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμό σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, κατά τη διάρκεια συζήτησης...

Υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της διαδικασίας εναντίον του το Σεπτέμβριο ο Αϊκούτ

Να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται να αρχίσει η δικαστική διαδικασία εναντίον του ο Τουρκο-εβραίος επιχειρηματίας ανάπτυξης γης στα κατεχόμενα σε ε/κ...

Εκκρεμότητες σε θέματα μεταρρύθμισης ΤΑ διαπιστώνουν ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

Δέκα μέρες πριν από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες σε αριθμό πρακτικών και λειτουργικών ζητημάτων, κάποια από τα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!