7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 5:24

Η ιδιαίτερη σχέση της γάτας με τα χάδια

Μπορεί πολλοί να πιστεύουν ότι τα χάδια είναι ο καλύτερος τρόπος να συνδεθούν συναισθηματικά με τη γάτα που φροντίζουν, ωστόσο φαίνεται πως δεν υπάρχει κάποια εγγύηση ότι τα αιλουροειδή απολαμβάνουν πάντα αυτήν τη φυσική επαφή.

Όπως εξηγεί η Δρ. Λορέν Φίνκα, ειδικός στη συμπεριφορά γάτας από το Nottingham Trent University, αν και ορισμένες γάτες σίγουρα αγαπούν τα χάδια, πολλές από αυτές ενδέχεται απλώς να υπομένουν τα χάδια που τους προσφέρονται, σταθμίζοντας τα πλεονεκτήματα που τους χαρίζει η σχέση τους με τον άνθρωπο.

«Όταν πρόκειται για χάδια, είναι καλύτερο να θυμόμαστε ότι οι γάτες ως είδος δεν είναι εγγενώς κοινωνικές» προσθέτει η ίδια, μιλώντας στο Science Focus.

Η Δρ. Φίνκα συστήνει να αποφεύγονται τα χάδια στην ουρά και την κοιλιά και να δίνεται προσοχή στη γλώσσα του σώματος, ενώ σημειώνει ότι, ακόμη και αν μια γάτα είναι φιλική, δεν σημαίνει ότι είναι πάντα ανοιχτή σε χάδια.

«Όταν ενοχλούνται, οι γάτες μπορεί να στρέψουν το κεφάλι τους πολύ απότομα στα χέρια μας. Ή μπορεί να γυρίσουν το κεφάλι τους για να μας κοιτάξουν. Μπορούν επίσης απλά να παγώσουν ή να σταματήσουν να ενθαρρύνουν ενεργά την αλληλεπίδραση» τονίζει η ίδια.

«Κανονικά, όταν το κάνουν αυτό, τα αυτιά τους δεν δείχνουν κατευθείαν προς τα εμπρός – μπορεί να περιστραφούν ελαφρώς ή να ισιώσουν» συνεχίζει και προσθέτει: «Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε να γλείφουν τη μύτη, να κουνούν το κεφάλι».

Αν κουνούν την ουρά σε οριζόντια θέση ή κοντά στο έδαφος, είναι επίσης συνήθως ένα αρνητικό σημάδι, ενώ μια κάθετα ανυψωμένη ουρά αποτελεί θετικό δείγμα, σύμφωνα με την ίδια.

Γάτες και χάδια: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος;

Υπάρχουν σημεία όπου οι φιλικές γάτες είναι πιο πιθανό να απολαμβάνουν τα χάδια: γύρω από το πρόσωπο – κυρίως στα μάγουλα, τη βάση των αυτιών και κάτω από το πηγούνι.

«Αυτό συμβαίνει πιθανώς επειδή αυτές οι περιοχές του προσώπου περιέχουν πολλούς δερματικούς αδένες που παράγουν οσμές», λέει η Δρ. Φίνκα. «Οι γάτες έχουν κίνητρο να χρησιμοποιούν αυτές τις περιοχές για να εξαπλώσουν το άρωμά τους» εξηγεί.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, η αναζήτηση θετικών σημάτων, όπως το γουργούρισμα, είναι καλά σημάδια.

Σύμφωνα με τη Δρ. Φίνκα, η γάτα πρέπει να έχει την επιλογή και τον έλεγχο κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης:

Προσφέρετε απαλά το χέρι σας στη γάτα, αφήστε τη να σας πλησιάσει και να επιλέξει εάν θέλει αλληλεπίδραση ή όχι.
Εάν η γάτα θέλει χάδια, θα τρίβει το σώμα της πάνω σας. Εάν δεν έρθει σε επαφή, αποφύγετε τα χάδια.
Επιτρέψτε στη γάτα να ελέγχει πόσο την αγγίζετε. Σταματήστε κάθε 3-5 δευτερόλεπτα για να δείτε αν θα ζητήσει περισσότερα χάδια.
Επίσης, δώστε προσοχή στη συμπεριφορά και τη γλώσσα του σώματος της γάτας. Τα παρακάτω είναι επίσης ενδείξεις ότι η γάτα μπορεί χρειάζεται διάλειμμα:

Μένει ακίνητη
Απομακρύνεται
Τα αυτιά περιστρέφονται προς τα πίσω
Κουνά το κεφάλι
Η γούνα στην πλάτη της φαίνεται να κυματίζει
Γλείφει τη μύτη της
Γυρίζει απότομα το κεφάλι για να αντιμετωπίσει εσάς ή το χέρι σας
Τέλος, προσέξτε πού αγγίζετε τη γάτα:

Οι περισσότερες φιλικές γάτες προτιμούν τα χάδια κάτω από το πηγούνι, γύρω από τα μάγουλά και στη βάση των αυτιών.
Αποφύγετε την ουρά και την κοιλιά και προσέξτε όταν αγγίζετε την πλάτη και τα πόδια – δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη γλώσσα του σώματός τους.

Με πληροφορίες από Science Focus

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!