29.5 C
Nicosia
Κυριακή 23 Ιούνιος 2024 | 22:45

Επιχείρηση απεγκλωβισμού καμηλοπάρδαλης

Ο χρόνος τελείωσε για την Ασίβα, μια καμηλοπάρδαλη Rothschild στη δυτική Κένυα. Για χρόνια, αυτή και επτά άλλες καμηλοπαρδάλεις ζούσαν σε μια χερσόνησο που έφτασε στη λίμνη Μπαρίνγκο. Όμως, τα αυξανόμενα επίπεδα νερού της λίμνης, που προκλήθηκαν από την απίστευτη βροχή, μετέτρεψαν σταδιακά τη χερσόνησο σε νησί, αφήνοντας τα ζώα απομονωμένα.

Ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για την Ασίβα, η οποία είχε κολλήσει σε ένα ελώδες μέρος του νησιού, χωρισμένη από τις άλλες καμηλοπαρδάλεις με μόνο ένα στρέμμα γης για τροφή για φαγητό. Και οι πλημμύρες επιδεινώνονταν. Έπρεπε να σωθεί.

Οι διασώστες συνεργάστηκαν με τις αρχές άγριας ζωής της Κένυας και τα τοπικά μέλη της κοινότητας για να αρχίσουν να μετακινούν τις καμηλοπάρδαλες από το νησί και σε ένα νέο καταφύγιο μέσα στο 44.000 στρεμμάτων Ruko Conservancy.

Η Ασίβα ήταν η πρώτη που μεταφέρθηκε με ασφάλεια την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας μια ώρα περίπου με μια ειδική κατά παραγγελία σχεδία. Μια δεύτερη καμηλοπάρδαλη, η Πασάκα, διασώθηκε την επόμενη μέρα.

Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να μετακινηθούν αυτοί οι ευγενικοί γίγαντες. «Δεν ξέρουν ότι κάποιος προσπαθεί να τους βοηθήσει», δήλωσε ο Ντέιβιντ ο’ Κόνορ, πρόεδρος του Save Giraffes Now, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες διάσωσης. «Νομίζουν ότι είσαι εισβολέας που ίσως προκαλέσει βλάβη. Γι ‘αυτό προσπαθούν πραγματικά να αντισταθούν κα ινα παλέψουν, κάτι που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο».

Αυτό σήμαινε ότι οι καμηλοπαρδάλεις θα έπρεπε να χτυπηθούν με ένα ηρεμιστικό βέλος – και αυτή είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πρόταση λόγω της ανατομίας τους. Ο Ο’ Κόνορ εξηγεί ότι όταν καμηλοπαρδάλεις πέφτουν στο έδαφος, μπορούν να πνιγούν από το σάλιο τους, ή ο εγκέφαλός τους μπορεί να καταστραφεί από τις αλλαγές στην αρτηριακή πίεση.

Γι ‘αυτό είναι σημαντικό, όταν πέσει η καμηλοπάρδαλη, ένας κτηνίατρος να είναι εκεί για να αντιμετωπίσει αμέσως το περιστατικό με το αντίδοτο του φαρμάκου.

Η αποστολή διάσωσης ήταν μια συνεργατική προσπάθεια στην οποία συμμετείχε η υπηρεσία άγριας ζωής της Κένυας, τα μέλη της τοπικής κοινότητας και οι διασώστες με τους Save Giraffes Now και το Northern Rangelands Trust. Οι σωζόμενες καμηλοπαρδάλεις μετακινούνται σε ένα νέο καταφύγιο στο Ruko Conservancy, όπου θα προστατεύονται από λαθροκυνηγούς και αρπακτικά.

Έξι καμηλοπαρδάλεις παραμένουν στο πλημμυρισμένο νησί της Κένυας, αλλά το σχέδιο είναι να σωθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Η καμηλοπάρδαλη του Rothchild είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση. Λόγω της λαθροθηρίας και της απώλειας ενδιαιτημάτων, μόνο περίπου 2.000 από αυτές παραμένουν στην Αφρική – 800 στην Κένυα – σύμφωνα με τον Ο’ Κόνορ.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες CNN International

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ακυρώθηκε πτήση της TUI από Μάντσεστερ προς Πάφο – Αιτία η διακοπή ρεύματος στο αεροδρόμιο

Πτήση της εταιρείας TUI από Μάντσεστερ προς Πάφο ακυρώθηκε λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η διακοπή ηλεκτροδότησης στο αεροδρόμιο της βρετανικής πόλης. Σύμφωνα με ενημέρωση...

Η στροφή προς τη Δύση…

Έπρεπε να περάσουν 64 χρόνια από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για να δώσουμε ξεκάθαρο σινιάλο στη διεθνή κοινότητα ότι ανήκουμε στη Δύση.  Ακόμα...

Οι απειλές Χεζμπολάχ και η μικρή Κύπρος

Αυτό μας έλειπε τώρα.! Να μας απειλεί η Χεζμπολάχ ότι θα μας κτυπήσει. Δεν ξέρουμε πως προέκυψε αυτή η παράξενη ιστορία, όμως οι παρεμβάσεις της...

Νέα άνοδος της θερμοκρασίας – Πάνω από 38 βαθμούς

Εποχική χαμηλή πίεση αρχίζει να επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες...

Χεζμπολάχ – Νέα επίθεση με drone κατά του ισραηλινού στρατού

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε «drone με εκρηκτικά» κατά στρατιωτικής θέσης στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για τον θάνατο ηγετικού στελέχους λιβανικού ισλαμιστικού...

Αστυνομικός παρασύρθηκε και τραυματίστηκε, καταζητείται 40χρονος

Η Αστυνομία ανακοινωσε ότι διερευνά εναντίον του καταζητούμενου υπόθεση απόπειρας φόνου και πρόκλησης κακόβουλης βλάβης. Σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, γύρω στις 16:30 το Σάββατο μέλος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!