Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

14.8 C
Nicosia
Δευτέρα 5 Μαΐου 2025 | 0:18

Γιατί οι πελάτες στα εστιατόρια αφήνουν τον λογαριασμό γυρισμένο ανάποδα;

Σε μερικές χώρες, όπως στην Ιαπωνία, το φιλοδώρημα δεν είναι υποχρεωτικό, καθώς μπορεί να εκληφθεί και ως αγένεια.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ, το φιλοδώρημα είναι θεσμός και είναι βαθιά χαραγμένο στην κουλτούρα τους, κυρίως, για υπαλλήλους που εργάζονται σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, κομμωτήρια, αλλά και στους παρκαδόρους.

Εξάλλου, το κατώτατο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ είναι 7,25 δολάρια την ώρα (6,73 ευρώ), κάτι που σημαίνει ότι ο μηνιαίος μισθός ενός υπαλλήλου, μείον τις κρατήσεις για τους φόρους, δεν επαρκεί για να καλύψει τα έξοδα του μήνα, λόγω του υψηλού κόστους ζωής.

Σ’ ένα βίντεο που ανέβασε στο TikTok, η Saydie (@realslimsaydie) που εργάζεται ως σερβιτόρα σ΄ένα εστιατόριο στην Αριζόνα, θέλησε να αποκαλύψει τον λόγο, για τον οποίο οι πελάτες συνηθίζουν να αφήνουν πάνω στο τραπέζι τον λογαριασμό ανάποδα.

Η Saydie υπονοεί στο βίντεο της ότι είτε ο πελάτης άφησε χαμηλό φιλοδώρημα και θέλησε να αποφύγει την αμηχανία, είτε απλώς προσπάθησε να κρύψει τα χρήματα, τοποθετώντας το λογαριασμό με την μπροστινή όψη προς τα κάτω.

«Φοβάται κάποιος άλλος τόσο πολύ όταν είναι γυρισμένος ο λογαριασμός προς τα κάτω;» διερωτάται η Saydie.

«Άφησαν τον λογαριασμό ανάποδα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό», προσθέτει. «Για να δούμε αν έχω δίκιο. Δεν τον έχω κοιτάξει ακόμα».

Μετρώντας αντίστροφα η Saydie αποκάλυψε τελικά ότι ο πελάτης άφησε το φιλοδώρημα των 15 δολαρίων για ένα λογαριασμό 93 δολαρίων, που αντιστοιχεί περίπου στο 15%.

 «Ούτε άσχημα, ούτε και καλά», σχολίασε η ίδια.

To βίντεο έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. προβολές, προκαλώντας ποικίλα σχόλια. Μερικοί χρήστες αναφέρουν ότι το ποσό για το φιλοδώρημα ήταν ικανοποιητικό, ενώ άλλοι διαφωνούν.

Όμως, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών σε πολλά προϊόντα, ιδιαίτερα μετά το 2021.

Το φιλοδώρημα βασίζεται συνήθως σ’ ένα συγκεκριμένο ποσοστό (συνήθως 15% – 20%) σε συνάρτηση με το ύψος του τελικού λογαριασμού.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αρκετοί άρχισαν να αφήνουν παραπάνω χρήματα από το συνηθισμένο ποσό, ώστε να υποστηρίξουν κυρίως τους σερβιτόρους και τους υπαλλήλους σε υπηρεσίες delivery.

Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια, αρκετές επιχειρήσεις προμηθεύτηκαν ταμπλέτες και ψηφιακά συστήματα με προκαθορισμένα ποσά φιλοδωρημάτων, με αποτέλεσμα οι πελάτες να αισθάνονται ένα είδος πίεσης για το ολοένα και μεγαλύτερο ποσό που πρέπει να αφήσουν στον σερβιτόρο ή το εστιατόριο, εκτός από τον τελικό λογαριασμό για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να γεννηθεί ο όρος «tipflation».

Πηγή: newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!