8.8 C
Nicosia
Κυριακή 5 Ιανουάριος 2025 | 21:48

Αυτό το ψάρι μπορεί να παράξει ήχο δυνατότερο από κρότο πιστολιού

Το Danionella ceebrum, ένα ημιδιαφανές ψάρι με μέγεθος μόνο 12 mm μπορεί να παράγει ήχους που υπερβαίνουν τα 140 dB, συγκρίσιμους με τον ήχο που αντιλαμβάνεται ένα άτομο που στέκεται 100 μέτρα από ένα επιβατικό πίδακα κατά την απογείωση.

Τα ψάρια Danionella cerebrum αναγνωρίστηκαν αρχικά τη δεκαετία του 1980, αλλά το είδος αναγνωρίστηκε επίσημα το 2021 αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν λεπτές φυσικές διαφορές μεταξύ αυτού και της Danionella translucida.

Τα δύο είδη είναι τόσο μικρά – περίπου στο μέγεθος ενός ανθρώπινου νυχιού – και τόσο παρόμοια που οι διαφορές μεταξύ τους μπορούσαν να εντοπιστούν μόνο με μικροσκόπιο. Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε επίσης ένα άλλο συναρπαστικό χαρακτηριστικό της Danionella ceebrum, ένα που όχι μόνο το ξεχωρίζει από το γένος του αδερφού του, αλλά το τοποθετεί και πολύ ψηλά στη λίστα με τα πιο δυνατά ζώα στον κόσμο.

Το μικροσκοπικό ημιδιαφανές ψάρι χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό ηχητικών μυών και χόνδρου με τύμπανο για να παράγει ήχους τόσο δυνατούς όσο ένας πυροβολισμός.

«Αυτό το μικροσκοπικό ψάρι μπορεί να παράγει ήχους άνω των 140 dB σε απόσταση 10 έως 12 mm, αυτός είναι συγκρίσιμος με τον θόρυβο που αντιλαμβάνεται ένας άνθρωπος από ένα αεροπλάνο κατά την απογείωση σε απόσταση 100 μέτρων και αρκετά ασυνήθιστο για ένα τέτοιο ζώο», είπε ο Δρ Ralf Britz, ιχθυολόγος στις Συλλογές Φυσικής Ιστορίας Senckenberg.

Υπάρχουν πιο δυνατά ζώα στον κόσμο, όπως η γαρίδα με πιστόλι, που μπορεί να παράγει ήχους τόσο δυνατούς όσο 250 ντεσιμπέλ, αλλά τα ψάρια είναι συνήθως μερικά από τα πιο ήρεμα πλάσματα στον πλανήτη, επομένως είναι ασυνήθιστο να βρεις ένα τόσο δυνατό όσο η σειρήνα ασθενοφόρου ή ένα σφυρί, ειδικά ένα τόσο μικρό. Αλλά ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί η Danionella cerebrum για να παράγει τον εκκωφαντικό ήχο είναι ακόμα πιο συναρπαστικός.

Οι εγγραφές βίντεο υψηλής ταχύτητας αποκάλυψαν ότι, προκειμένου να παραχθούν δυνατοί ήχοι, ένα πλευρό που βρίσκεται δίπλα στην κύστη κολύμβησης του ψαριού μετακινείται από έναν ειδικό ανθεκτικό στην κόπωση μυ σε ένα κομμάτι χόνδρου.

Πηγή: e-radio.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!