Στον πραγματικά ανεξάντλητο παλαιοντολογικό παράδεισο της Κίνας ανακαλύφθηκε άλλο ένα άγνωστο μέχρι σήμερα πλάσμα που ζούσε την εποχή της κυριαρχίας των δεινοσαύρων στη Γη. Παλαιοντολόγοι της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών πραγματοποίησαν μελέτες στα απολιθώματα ενός ιπτάμενου όντος που βρέθηκαν πάνω σε ιζηματογενή πετρώματα σε μια περιοχή της βορείου Κίνας.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Ecology & Evolution» οι ερευνητές αναφέρουν ότι το πτηνό αυτό που του έδωσαν την επιστημονική ονομασία Cratonavis zhui δεν είχε απλά μια μορφή που παρέπεμπε σε δεινόσαυρο αλλά ήταν ανατομικά παρόμοιο με τον διασημότερο δεινόσαυρο, τον φοβερό και τρομερό Τυραννόσαυρο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το είδος αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός χαμένος κρίκος που συνδέει δύο οικογένειες πτηνών εκείνης της εποχής και συμπληρώνει κενά στο δέντρο της εξέλιξης των πτηνών. Πιο συγκεκριμένα το πτηνό αυτό βρίσκεται εξελικτικά ανάμεσα στους Αρχαιοπτέρυγες που καταχωρούνται από τους ειδικούς ως ιπτάμενα ερπετά και τους Ορνιθοθώρακες, μια οικογένεια πτηνών τα είδη της οποίας είχαν αναπτύξει ανατομικά χαρακτηριστικά πιο κοινά με αυτά των σύγχρονων πτηνών που σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία κατάγονται από τους δεινόσαυρους.
Έχουν εντοπιστεί όντα που έμοιαζαν κατά 50% με πτηνά και 50% με δεινόσαυρο αλλά οι ειδικοί δεν είχαν στη διάθεση τους στοιχεία που δηλώνουν το χρονικό πλαίσιο που ξεκίνησαν να συμβαίνουν οι εξελικτικές αλλαγές στο σχήμα, τη λειτουργία και το περιβάλλον και οδήγησαν στα σύγχρονα πουλιά που υπάρχουν σήμερα, στοιχεία που προσφέρει αυτό το νέο εύρημα.