25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 16:46

Συνταγή φωτός με εσάνς τέχνης για την ανάπτυξη των καλλιεργειών

Λίγο μετά τη δύση του ήλιου σε ένα ήσυχο αγρόκτημα στην ολλανδική πόλη Λέλισταντ, ένα από τα χωράφια του ζωντανεύει με μια εντυπωσιακή εναλλαγή κόκκινου, μπλε και υπεριώδους LED φωτός που ακτινοβολεί σε όλη τη σοδειά των πράσων.

Η εγκατάσταση που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά των φυτών με το φουτουριστικό σόου από LED αποτελεί μέρος του “Grow”, του τελευταίου έργου του καλλιτέχνη Ντάαν Ρουσεγκάαρντε που προορίζεται να αποτίσει φόρο τιμής στους αγρότες αλλά και να τους εμπνεύσει να πειραματιστούν με το τεχνητό φως στην υπαίθρια γεωργία.

 

REUTERS / PIROSCHKA VAN DE WOUW

«Γνωρίζετε τους ζωγράφους του 16ου, 17ου αιώνα, τους διάσημους ζωγράφους, που είχαν εμμονή με τον ολλανδικό ουρανό, τα σύννεφα και το φως», δήλωσε ο Ρουσεγκάαρντε, ο οποίος είναι γνωστός για τα έργα του που αναμιγνύουν την τέχνη με την τεχνολογία, σε συνέντευξή του στο στούντιο του στο Ρότερνταμ.

«Έκαναν χιλιάδες πίνακες, κυριαρχώντας στην τεχνολογία για να ζωγραφίσουν. Νιώθω ότι είμαι μέρος αυτής της παράδοσης και ότι ζωγράφισαν σε καμβά και εγώ έχω 20.000 τετραγωνικά μέτρα καλλιέργειας με πράσα».

 

via REUTERS / RUBEN HAMELINK/STUDIO ROOSEGAARD
,

Η χρήση εξειδικευμένων LED για να βοηθήσει τις καλλιέργειες σε θερμοκήπια είναι πλέον συνηθισμένη και μία νέα τάση είναι οι «καθετοποιημένες» φάρμες σε πόλεις που αναπτύσσονται εξ ολοκλήρου με LED.

Ωστόσο, ο Ρουσεγκάαρντε λέει ότι υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρήσης LED σε εξωτερικούς χώρους σε αγροτικές περιοχές για τον ίδιο λόγο: Οι αγρότες και οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν «συνταγές φωτός» για μεμονωμένες καλλιέργειες και διερευνούν πώς η έκθεση σε κόκκινα και μπλε φώτα LED μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και τα χαρακτηριστικά ενός φυτού.

 

via REUTERS / RUBEN HAMELINK/STUDIO ROOSEGAARD

Τα φώτα LED, που τροφοδοτούνται από ηλιακές μπαταρίες, αυξάνουν κυρίως το φως που λαμβάνουν τα φυτά την ημέρα. Ωστόσο, το έργο του Ρουσεγκάαρντε ελέγχει εάν η σύντομη έκθεση σε ορισμένα μήκη κύματος υπεριώδους φωτός θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη χρήσης φυτοφαρμάκων.

 

via REUTERS / RUBEN HAMELINK/STUDIO ROOSEGAARD
,

«Έτσι ξεκινήσαμε να σαρώνουμε τα φυτά με αυτά τα μήκη κύματος φωτός και μετά ξαφνικά το φως άρχισε να χορεύει», είπε.

«Είχατε αυτά τα τεράστια πεδία των πυγολαμπίδων και το δοκιμάσαμε και η μαγεία λειτούργησε. Έτσι νομίζω ότι συμβαίνει όταν οι κόσμοι της επιστήμης και της τέχνης και του σχεδιασμού συγκρούονται και ενισχύουν ο ένας τον άλλον».

 

REUTERS / PIROSCHKA VAN DE WOUW

Δεδομένης της πανδημίας του Covid-19, μια ταινία που θα δείχνει το έκθεμα θα ξεκινήσει στον ιστότοπο του στούντιο, αντί να ανοίξει το αγρόκτημα του Λέλισταντ για περιηγήσεις.

Αλλά ο στόχος του Ρουσενγκάαρντε είναι να βάλει το “Grow” στον δρόμο για 40 χώρες, με κάθε εγκατάσταση να διαθέτει τοπική ή εθνική καλλιέργεια με τη δική της μοναδική «συνταγή φωτός».

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα

Περίπου 250 νοσηλευτές, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι, εκτελούν άλλα καθήκοντα πέραν των νοσηλευτικών καθηκόντων, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσηλευτήρια να μείνουν χωρίς νοσηλευτές, όπως αναφέρθηκε...

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 – Ο άθλος του Σπύρου Λούης

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ,...

Ερντογάν: Στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας...

Τατζικιστάν: 9 συλλήψεις για εμπλοκή με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Τέσσερις ένοπλοι, που θεωρούνται ύποπτοι για τη φονικότερη επίθεση στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, είναι υπήκοοι Τατζικιστάν. Συνελήφθησαν μαζί με επτά ακόμα ,...

Ν. Αφρική: Τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα με 45 νεκρούς – Ένα κορίτσι 8 ετών επέζησε

Σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα συνέβη στην Ν. Αφρική, με 45 νεκρούς και μόλις μία επιζήσασα, ένα κοριτσάκι 8 ετών. Λεωφορείο με προσκυνητές του Πάσχα, σύμφωνα με...

Τουσκ: Η Ευρώπη απειλείται πραγματικά με πόλεμο – Και είναι ανέτοιμη

Επιμένει ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τασκ, ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε «προ- πολεμική περίοδο» και προειδοποιεί πως εάν η Ουκρανία ηττηθεί από τη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!