29.8 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 13:35

Σάντουιτς με τζιτζίκια

Για πολλούς κατοίκους της περιοχής της Ουάσινγκτον, η έλευση των 17χρονων τζιτζίκων είναι μια φοβερή ενόχληση, αλλά για τον σεφ Τομπίας Παντόβανο είναι μια σπάνια γαστρονομική ευκαιρία.

Για λίγες εβδομάδες στην επιφάνεια της Γης, τα πολλά δισεκατομμύρια μαύρα και πορτοκαλί έντομα μήκους 3,8 εκατοστών θα κάνουν τη ζωή θορυβώδη και ακατάστατη για τους γύρω τους. Αλλά κάνουν επίσης κι ένα νόστιμο τάκο.

REUTERS/CARLOS BARRIA

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στο ίδιο το εστιατόριο για να πουν, “Έι, έχετε ετοιμάσει τζιτζίκια;”», είπε ο Παντόβανο.

Το μεξικάνικο εστιατόριό του στο Λίσμπεργκ της Βιρτζίνια, περίπου 64 χλμ. βορειοδυτικά της Ουάσιγκτον, διαθέτει τακτικά τάκος με ακρίδα, οπότε η προσθήκη τζιτζικιών στο μενού για περιορισμένο χρονικό διάστημα δεν ήταν κάτι περίεργο.

REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Τα 17χρονα τζιτζίκια, μέρος του Brood X, μόλις τώρα βγαίνουν από το έδαφος σε μεγάλους αριθμούς σε 15 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιβάλλουν την Ουάσιγκτον, και μια ξεχωριστή περιοχή στα δυτικά που περιλαμβάνει το Οχάιο, την Ιντιάνα, το Κεντάκι και το Τενεσί.

Ο 43χρονος Παντόβανο μαζεύει τα έντομα με τα κόκκινα μάτια σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα από τον βιότοπό τους λίγο μετά την έξοδό τους από την 17χρονη υπόγεια παραμονή τους για να ανέβουν στα δέντρα. Τους βράζει σαν αστακούς, τους ψήνει και μαζεύει τα πόδια τους και τα ιριδίζοντα φτερά για να τρώγονται ευκολότερα.

REUTERS/CARLOS BARRIA

Στη συνέχεια, τα τζιτζίκια σοτάρονται σε κρεμμύδι και σκόρδο, συμπληρώνονται με τζίλι σεράνο, αβοκάντο και ραπανάκι σε μια σάλτσα mole verde και τυλίγονται σε τορτίγιες.

Όπως όλα τα έντομα, οι εντομολόγοι λένε ότι τα τζιτζίκια αποτελούν ένα γεύμα με χαμηλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Αλλά τι γεύση έχουν; «Σίγουρα μπορείς να νιώσεις λίγο το κρατσανιστό», είπε ο 19χρονος Γουίλ Μπέκερ, 19 ετών, δοκιμάζοντας το πρώτο του τάκο με τζιτζίκια. «Αλλά αρχίζεις να το μασάς, απλά λιώνει στο στόμα».

REUTERS/CARLOS BARRIA

Η μητέρα του, Μικέλα Μπέκερ, 52 ετών, τακτική πελάτισσα στο εστιατόριο Cocina on Market του Παντόβανο, ένιωσε επίσης μία ευχάριστη έκπληξη.

«Εάν είναι κάποιος ανοιχτός στις περιπετειώδεις γεύσεις, όπως είμαι εγώ, είναι πραγματικά μια υπέροχη στιγμή», είπε.

Πολλοί πελάτες σχολίασαν ότι έχουν γεύση γαρίδας, είπε ο Παντόβανο, ο οποίος βλέπει τα τζιτζίκια ως ένα άλλο ζωντανό που προορίζεται για ανθρώπινη διατροφή.

«Το να είσαι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας έχει τα προνόμιά του», σχολίασε.

ΠΗΓΗ: naftemporikigr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στα €602,92 εκ. τα καθαρά κέρδη των κυπριακών τραπεζών στο εξάμηνο

Στα 602,92 εκατομμύρια ευρώ, μετά την φορολογία, ανήλθαν στο εξάμηνο του 2024 τα συνολικά κέρδη των κυπριακών τραπεζών, από 345,64 εκ. ευρώ στο τέλος...

Δεν αναμένονται εξελίξεις στην υπόθεση Αββακούμ τις επόμενες μέρες

Δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση της Μονής Αββακούμ τις επόμενες μέρες, όπως δήλωσαν έγκυρες εκκλησιαστικές πηγές στο ΚΥΠΕ. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η υπόθεση βρίσκεται...

Σεισμός στην Κύπρο – Αισθητός στη Λεμεσό

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Κύπρο το μεσημέρι της Παρασκευής. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές στο Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε...

Ενημέρωση για δέσμευση Κύπρου για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI ζητά το ΑΚΕΛ

Ενημέρωση για τη δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό σχετικά με τη συμμετοχή της ΚΔ στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου της ηλεκτρικής...

Στην Κύπρο τη Δευτέρα Σύνοδος των MED9 για την ενέργεια

Η Κύπρος θα φιλοξενήσει τη Δευτέρα τη 2η Υπουργική Σύνοδο MED9 για την Ενέργεια, με τη συμμετοχή Υπουργών Ενέργειας από εννέα μεσογειακές χώρες της...

ΚΤΚ: Περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα το β’ τρίμηνο

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) ανακοίνωσε ότι οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) στον κυπριακό τραπεζικό τομέα σημείωσαν περαιτέρω μείωση, φτάνοντας τα €1,7 δισ....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!