Οι μπλε ζώνες (blue zones) αναφέρονται σε περιοχές του κόσμου, όπου οι κάτοικοι τους ζουν αισθητά περισσότερα χρόνια από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Συγκεκριμένα, ο όρος «μπλε ζώνη» επινοήθηκε από τον συγγραφέα και εξερευνητή του National Geographic, Dan Buettner, για να περιγράψει περιοχές σ’ όλο τον κόσμο, όπου διαμένουν άνθρωποι που έχουν υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ανακαλύπτοντας τα «μυστικά» της μακροζωίας.
Ο Dan Buettner στηρίχθηκε στην μελέτη των Gianni Pes και Michel Poulain που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Experimental Gerontology (2004). Οι δύο επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι στην Σαρδηνία (Ιταλία) υπάρχουν αρκετοί κάτοικοι που έχουν συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής.
Υπάρχουν, λοιπόν, πέντε «μπλε ζώνες» σ’ όλο τον κόσμο, όπου οι άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο από το μέσο προσδόκιμο ζωής, μεταξύ αυτών, κι ένα ελληνικό νησί: H Οκινάουα (Ιαπωνία), η Σαρδηνία (Ιταλία), η χερσόνησος Νικόγια (Κόστα Ρίκα), η Ικαρία (Ελλάδα) και η περιοχή Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια (ΗΠΑ).
Ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες
Η διατροφή των κατοίκων στα συγκεκριμένα μέρη του πλανήτη είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποτελείται κυρίως από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, ενώ έχουν περιορίσει την κατανάλωση κρέατος, δίνοντας μεγάλη σημασία στην ενυδάτωση του οργανισμού τους.
Φασόλια: Τα όσπρια είναι πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Οι κάτοικοι των «μπλε ζωνών» καταναλώνουν μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια σε ημερήσια βάση.
Λαχανικά: Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ενώ έχουν αντιοξειδωτική δράση. Οι άνθρωποι στις «μπλε ζώνες» καταναλώνουν αρκετά λαχανικά όλες τις εποχές του χρόνου που προέρχονται από τις τοπικές καλλιέργειες. Οι καλύτερες τροφές μακροζωίας είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, τα παντζάρια και τα σέσκουλα.
Λίγο κρέας: Οι κάτοικοι των «μπλε ζωνών» καταναλώνουν κρέας μία φορά την εβδομάδα σε μικρές ποσότητες, κυρίως ως συνοδευτικό σε πιάτα και σε ειδικές περιστάσεις (γιορτή).
Ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα) είναι πλούσια σε πολυακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι κάτοικοι των «μπλε ζωνών» καταναλώνουν ψάρι τρεις φορές την εβδομάδα. Εκτός από σαρδέλες, καταναλώνουν γαύρο και μπακαλιάρο.
Καθόλου αγελαδινό γάλα: Το αγελαδινό γάλα δεν περιλαμβάνεται στη διατροφή των «μπλε ζωνών»
Αυγά: Οι άνθρωποι σ΄όλες τις «μπλε ζώνες» καταναλώνουν αρκετά αυγά, περίπου δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Ξηροί καρποί: Η κατανάλωση ξηρών καρπών θωρακίζει την υγεία της καρδιάς, μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε ω- 3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Οι κάτοικοι των «μπλε ζωνών» καταναλώνουν περίπου 60 γραμμάρια ξηρών καρπών σε ημερήσια βάση.
Ψωμί: Οι άνθρωποι στις «μπλε ζώνες» έχουν περιορίσει την κατανάλωση ψωμιού. Πάντως, προτιμούν ψωμί από προζύμι και αλεύρι ολικής άλεσης ή καλαμπόκι.
Νερό: Καταναλώνουν άφθονο νερό που προέρχεται από τοπικές πηγές καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, καθώς επίσης καφέ, τσάι και κρασί, ενώ αποφεύγουν τελείως τα επεξεργασμένα ποτά και αναψυκτικά.
Πηγή: newsit.gr