19.9 C
Nicosia
Κυριακή 1 Οκτώβριος 2023 | 22:06

Γιατί οι άντρες φοβούνται να πάνε στον γιατρό;

Είναι κοινή παραδοχή. Οι άντρες δεν μεγαλώνουν ποτέ. Μένουν πάντα παιδιά. Και όπως όλα τα παιδιά… φοβούνται τους γιατρούς.

Ας είμαστε ειλικρινείς και ας αφήσουμε τις φθηνές δικαιολογίες. Οι περισσότεροι άντρες είναι αρνητικοί και μόνο στην σκέψη αν επισκεφτούν έναν γιατρό.

Καλά δεν μιλάμε για ετήσιο τσεκ απ, αλλά ακόμα κι αν παρατηρήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία τους. «Βήχω εδώ και πέντε μήνες. Αν ήταν κάτι σοβαρό θα είχα πεθάνει» σκέφτονται και… αποφεύγουν ακόμα και να περάσουν από ίδιο πεζοδρόμιο με ένα ιατρείο.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίος ο όρος man flu, ο οποίος είναι ενδεικτικός της συμπεριφοράς των ανδρών.

Για να αποφύγουν μια οποιαδήποτε εξέταση, θα σκαρφιστούν τα πάντα. Θα κάνουν… όσες δουλειές σπιτιού δεν έκαναν όλο το χρόνο και θα κρυφτούν κάτω από το κρεβάτι ή μέσα στη ντουλάπα.

Κάνουν σαν μικρά παιδιά που βολεύονται με το ψέμα και απορρίπτουν την αλήθεια.

Μάλιστα, μερικοί αποφεύγουν να πάνε στο νοσοκομείο όταν παθαίνουν ή παρουσιάζουν τα πρώτα σημάδια εμφράγματος, κάτι που τελικά το «πληρώνουν».

Προτιμούν… να κάνουν δουλειές από το να πάνε στον γιατρό

Σύμφωνα με έρευνα της Cleveland Clinic, η «απομάκρυνση από τον γιατρό» αποτελεί ανησυχητική κατάσταση για τους άνδρες ηλικίας 35 έως 54 ετών. Μόνο το 43% της εν λόγω ηλικιακής ομάδας ανέφερε ότι επισκέπτεται τους γιατρούς του για ετήσιες ιατρικές εξετάσεις.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν – όταν οι σοβαρές ασθένειες λίγο πολύ τους υποχρεώνουν να δουν έναν επαγγελματία – αλλά ακόμη και τότε, αντιμετωπίζεται ως έσχατη λύση και πολλοί από τους ασθενείς δεν έχουν την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά.

Στη μελέτη, το 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αποφεύγουν να πάνε στο γιατρό όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν πάνε, πάνω από το ένα τέταρτο από αυτούς συνηθίζουν να αποκρύπτουν πληροφορίες από τους γιατρούς τους. Κάποιοι παραδέχτηκαν μάλιστα ότι επί χρόνια έλεγαν ψέματα στους γιατρούς τους, υπό το φόβο να ακούσουν μια τρομερή διάγνωση.

Αν και ανόητο εκ πρώτης όψεως, ένα τελευταίο στατιστικό στοιχείο μπορεί να προσφέρει την πιο σαφή εικόνα για τον ψυχισμό των ανδρών που προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν να προγραμματίσουν ένα ραντεβού με τον γιατρό. Ένα αναφερόμενο 72% των ανδρών «θα προτιμούσε να κάνει δουλειές του σπιτιού» (όπως να καθαρίσει το μπάνιο) παρά να επισκεφθεί έναν γιατρό.

Αυτή η παραδοχή είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να κατανοήσουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών έχει αντιληφθεί τις επισκέψεις στον γιατρό ως μια αγγαρεία που πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος.

Γιατί οι άντρες αποφεύγουν τους γιατρούς;

Γιατί, όμως οι άνδρες, και ιδίως οι μεσήλικες άνδρες, μισούν τους γιατρούς; Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο; Και ποιες συνέπειες αντιμετωπίζουν οι άνδρες όταν αρνούνται να σηκώσουν το τηλέφωνο και να προγραμματίσουν ένα ραντεβού;

Ο Dr. David Samadi – ένας από τους κορυφαίους χειρουργούς προστάτη στην Αμερική και συγγραφέας του βιβλίου The Ultimate MANual – λέει ότι όλα είναι στο μυαλό των ανδρών. «Είναι καθαρά ψυχολογικό. Οι άνδρες απλά βάζουν την υγεία τους στην τελευταία θέση της λίστας με τις δουλειές που πρέπει να κάνουν. Είναι αδιάφοροι για τις συνήθεις αλλά σημαντικές εξετάσεις υγειονομικής περίθαλψης, όπως οι εξετάσεις προστάτη ή ορθού- απλά δεν σκέφτονται τους κινδύνους για την υγεία από την παραμέληση των ραντεβού- αισθάνονται ότι αν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται και να είναι παραγωγικοί, τότε είναι καλά με αυτό».

Οι άνδρες μένουν μακριά από γραφεία, κλινικές και νοσοκομεία, εκτιμούν οι γιατροί, χάρη σε ένα ισχυρό κοκτέιλ τοξικής αρρενωπότητας και μη αναγνωρισμένης ευαλωτότητας.

Από τη μία πλευρά, οι άνδρες απλώς παρεμβάλλουν τις επιταγές που έχουν ακούσει σε όλη τους τη ζωή, από τους πατεράδες, τα μεγαλύτερα αδέλφια, τους προπονητές, τα αφεντικά: «Μην κλαις», «Φέρσου σαν άντρας», «Θα είσαι μια χαρά, άντρας είσαι».

Παίζουν, λοιπόν, θέατρο λόγω ενός ψυχολογικού φαινομένου γνωστό ως «σύνδρομο υπερήρωα» – αν εγώ είμαι καλά, όλοι οι άλλοι είναι καλά. Οπότε το καλό που μου θέλω να είμαι καλά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και πιθανώς χαλάζι

Κίτρινη προειδοποίηση για μεμονωμένες καταιγίδες και πιθανώς χαλάζι εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας για τη Δευτέρα. Η προειδοποίηση ισχύει από τις 11πμ τη Δευτέρα, μέχρι τις...

Περισσότερη Ευρώπη απέναντι στις προκλήσεις, συμφωνούν Δημητρίου-Μέτσολα

Περισσότερη Ευρώπη είναι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος και άλλες χώρες της ΕΕ, συμφώνησαν η Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των...

Χριστοδουλίδης: ‘Οτι πιο πολύτιμο έχουμε είναι η Κυπριακή Δημοκρατία

Ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, 63 χρόνια μετά την ανεξαρτησία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του μετά...

“Η Κύπρος δεν κείται μακράν”, είπε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας

«Θέλω να πω από εδώ, από τη Λευκωσία, ότι για την Ελλάδα των Bellhara, των Rafale και των Viper η Κύπρος δεν κείται μακράν»,...

Κυπριακό, μεταναστευτικό και ευρωεκλογές στη συνάντηση ΠτΔ – Μέτσολα

Το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις, το μεταναστευτικό και οι ευρωεκλογές ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε την...

Όχι σε διάλογο κωφών για την ακρίβεια

Η κυβέρνηση και η κοινωνία είναι ξεκάθαρο ότι κάνουν διαφορετική ανάγνωση του μεγέθους του προβλήματος με την ακρίβεια. Αυτό φάνηκε έντονα όταν η κυβέρνηση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW