27.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 4:00

Έκρυβαν 5,7 τόνους κοκαΐνης αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ σε κιβώτια με μπανάνες – Ποσότητα ρεκόρ

Ποσότητα κοκαΐνης – ρεκόρ κατέσχεσε η βρετανική αστυνομία στο λιμάνι του Σάουθαμπτον. Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος (NCA) 5,7 τόνοι του ναρκωτικού, εκτιμώμενης αξίας άνω των 450 εκατ. λιρών (525 εκατ. ευρώ) ήταν κρυμμένη σε φορτίο με μπανάνες.

Ερευνητές της NCA θεωρούν πως τελικός προορισμός του εμπορεύματος ήταν το Αμβούργο (Γερμανία). Τα προηγούμενα ρεκόρ ήταν 3,7 και 3,2 τόνοι, διευκρίνισε η NCA, που εκτιμά ότι η διακίνηση κοκαΐνης στη Βρετανία έχει ετήσιο τζίρο 4 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η υπηρεσία τόνισε τη στενή σχέση της διακίνησης κοκαΐνης, που καταγράφει «εκθετική αύξηση» τα τελευταία χρόνια, με τη βία.

Σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της NCA Κρις Φάριμοντ τόνισε πως η κατάσχεση αυτή αποτελεί «μείζον πλήγμα στα διεθνή καρτέλ», καθώς «τους στερεί τεράστια έσοδα».

Μεγάλες επιχειρήσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Τους τελευταίους μήνες έχουν ανακοινωθεί κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων του ναρκωτικού αυτού από τις αρχές της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Ισπανίας, δηλαδή των τριών ευρωπαϊκών χωρών που θεωρούνται οι κυριότερες πύλες εισαγωγής της κοκαΐνης, που φθάνει κυρίως από τον Παναμά, την Κολομβία και τον Ισημερινό.

Στο βελγικό λιμάνι της Αμβέρσας κατασχέθηκαν συνολικά 116 τόνοι κοκαΐνης πέρυσι, ρεκόρ, ενώ οι ολλανδικές αρχές ανέφεραν πως κατέσχεσαν 59,1 τόνους κοκαΐνης την ίδια περίοδο.

Η Αμβέρσα και το Ρότερνταμ (Ολλανδία) μετατρέπονται συχνά σε θέατρα ανταλλαγών πυρών και εκρήξεων· γενικά τα εγκλήματα αυτά θεωρείται πως συνδέονται με μυστικό πόλεμο για τον έλεγχο εδαφών ανάμεσα σε ισχυρά διεθνή καρτέλ των ναρκωτικών.

Αυτά τα δυο λιμάνια είναι οι βασικές πύλες που χρησιμοποιούσε «σούπερ καρτέλ», με έδρα το Ντουμπάι (ΗΑΕ), υπεύθυνο για τη διακίνηση του ενός τρίτου της συνολικής ποσότητας της κοκαΐνης στην Ευρώπη, το οποίο η Ευρωπόλ ανακοίνωσε πως εξαρθρώθηκε στα τέλη του 2022.

Η κοκαΐνη μεταφέρεται συνήθως κρυμμένη σε εμπορευματοκιβώτια, αλλά ενίοτε και στα ίδια τα πλοία, για παράδειγμα σε ειδικά διαμορφωμένα διαμερίσματα στα ίσαλα, από τα οποία την ανασύρουν δύτες.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!